Foutcode P2279 – inlaatlucht systeem lek

Foutcode P2279 klinkt als “inlaatlucht systeem lek”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Intake Air System Leak” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2279

OBD-II-foutcode P2279 is een generieke code die wordt gedefinieerd als “inlaatluchtsysteemlek”. Het wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een vacuümlek in het inlaatluchtsysteem detecteert. Waardoor ongemeten lucht in de motor komt.

Foutcode P2279 – inlaatlucht systeem lek

Een moderne benzinemotor moet efficiënt werken en voldoen aan de huidige emissievoorschriften. De PCM moet daarom het volume van de lucht die de motor binnenkomt zeer nauwkeurig meten. Het vergelijkt ook het geïnjecteerde brandstofvolume om het ideale brandstof-luchtmengsel te verkrijgen.

Daarom zijn moderne motoren uitgerust met Mass Air Flow (MAF) en Absolute Manifold Pressure (MAP) sensoren. Er is ook een inlaatluchttemperatuursensor (IAT) geïnstalleerd. Aangezien de temperatuur van de inlaatlucht rechtstreeks verband houdt met de luchtdichtheid en dus met het luchtvolume.

Bovendien zijn veel motoren uitgerust met extra sensoren, bijvoorbeeld voor de luchtdruk. In een volledig functionerend inlaatsysteem worden de inputs van al deze sensoren door de PCM gecombineerd tot een nauwkeurige meting van het luchtvolume dat de motor binnenkomt.

In de praktijk kan het PCM echter niet alle plaatsen controleren waar ongemeten lucht de motor kan binnenkomen. Wanneer dus op basis van de input van de sensoren wordt vastgesteld dat er meer lucht de motor binnenkomt, wordt geconcludeerd dat er een lek is in het inlaatluchtsysteem.

Wanneer dit gebeurt, erkent het PCM ook dat het het lucht/brandstofmengsel niet effectief kan regelen. Daarom wordt code P2279 ingesteld en afhankelijk van de ernst van de lekkage kan ook het waarschuwingslampje in het paneel gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2279 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 4. De motor kan afslaan of niet starten.
 5. Verminderde motorprestaties.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. Er kan sprake zijn van een verhoogd motorgeluid of een ratelend of rammelend geluid.
 8. Een sissend geluid veroorzaakt door een luchtlek.

De ernst van code P2279 varieert van gemiddeld tot hoog. Een lekke inlaatlucht resulteert in een arm mengsel. Als de storing langere tijd niet wordt verholpen, kunnen er problemen met de katalysator en de motor ontstaan.

Oorzaken van de fout

Code P2279 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Lekkende inlaatspruitstuk pakking.
 • Defecte MAF, MAP-sensor of andere luchtinlaatsysteemgerelateerde sensor.
 • Lekkende pakking of gasklephuisafdichting.
 • Probleem met de afdichting van de brandstofinjector.
 • Lekkende inlaatlucht of motor vacuüm.
 • Losse of kapotte vacuümslang.
 • Lek in de vacuümleiding van de rembekrachtiger.
 • Defecte carterventilatie.
 • De afdichting van de olievuldop is beschadigd.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM-module.

Hoe kan ik foutcode P2279 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2279:

 1. Controleer de kabelboom en de connectoren van de sensor.
 2. Inspecteer de vacuümleidingen visueel.
 3. Voer een brandstofdruktest uit.
 4. Test de sensoren op storing. Zo nodig vervangen.
 5. Test de PCM-module, vervang hem indien nodig.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Start de diagnose van fout P2279, controleer de bedrading en de connectoren die naar de sensoren leiden, controleer op slijtage, smelt, repareer indien nodig. Inspecteer de vacuümleidingen visueel. Als wordt vastgesteld dat het probleem een vacuümlek is, is het verstandig alle vacuümleidingen te vervangen.

Wanneer u sensoren vervangt, moet u ervoor zorgen dat alle bedrading correct is aangesloten en niet in de buurt ligt van hete onderdelen van het uitlaatsysteem. Maak goed vast om wrijving of schuren van andere onderdelen te voorkomen.

Zoeken naar luchtlekken

Start de motor en doe de motorkap omhoog. Luister naar een fluitend geluid en noteer waar de bron zich bevindt. Als er een lek in een slang wordt gevonden, moet deze indien mogelijk worden vervangen of gerepareerd.

Controleer de sensoren en het gasklephuis. Luister naar interne vacuümlekkage onder het instrumentenpaneel. Wanneer de bron van het lek is gevonden en afgesloten, zal het stationair toerental plotseling veranderen.

Wis vervolgens foutcode P2279 en maak een proefrit om te zien of de code terugkeert, wat zeer onwaarschijnlijk is. Als het echter terugkeert, is het mogelijk dat de bewakingscircuits in het PCM defect zijn.

De PCM gaat zelden stuk, maar het gebeurt wel. In sommige gevallen kan een eenvoudige kalibratie of firmware-upgrade helpen om het probleem op te lossen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2279 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Acura (TL)
 • Audi (A4, Q5, TT)
 • BMW
 • Chevrolet (Optra)
 • Citroen (C4, C5, Jumper)
 • Ford (Fiesta)
 • Honda (CR-V, Pilot, Ridgeline)
 • Land Rover (Discovery)
 • Mercedes-Benz
 • Opel (Zafira)
 • Peugeot (3008, 308, 5008, Boxer)
 • Skoda (Fabia, Octavia, Superb, Yeti)
 • Volkswagen (Beetle, Crafter, Golf, Jetta, Passat, Polo, Tiguan, Touran)

Bij foutcode P2279 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0016, P0055, P0108, P0171, P0300, P0305, P0441, P0455, P0507.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen