Foutcode P2284 – bereik/prestaties druksensor injectorregeling

Foutcode P2284 klinkt als “bereik/prestaties druksensor injectorregeling”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Injector Control Pressure (ICP) Sensor Circuit Range/Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2284

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P2284 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2284 – bereik/prestaties druksensor injectorregeling

Het aanhouden van deze code betekent dat er een fout is geconstateerd in het circuit van de injectordruksensor. Bij de meeste voertuigen wordt dit circuit gewoonlijk geregeld door de motorregelmodule (PCM).

Hoewel deze code hoofdzakelijk wordt gebruikt in hogedrukbrandstofinjectiesystemen voor diesel, kan hij ook worden gebruikt in voertuigen met benzinemotoren. De PCM regelt de hogedrukbrandstofinspuiting met behulp van een of meer brandstofdruksensoren.

Het hogedrukinspuitsysteem van een dieselmotor werkt in overeenstemming met de kleptiming en wordt aangestuurd door de belangrijkste onderdelen van de motortiming. Een onjuiste druk in het injectorbesturingssysteem kan wijzen op een ernstige fout in de smering of de timing van de motor.

De omstandigheden die deze code veroorzaken kunnen zowel mechanische als elektrische oorzaken hebben.

Als de PCM een afwijking van het werkingsbereik in het circuit van de injectorstuursensor detecteert, wordt code P2284 opgeslagen en gaat het storingslampje (MIL) branden. Het kan meerdere keren nodig zijn om de ontsteking uit te schakelen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2284 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Lage oliedruk.
 4. Overmatige uitlaatgassen.
 5. Abnormale geluiden uit de motorruimte.
 6. Het kan zijn dat de motor niet start.

In de meeste gevallen is fout P2284 hoog, omdat deze tot ernstige gevolgen voor de motor kan leiden. Daarom is het raadzaam de oorzaken zo snel mogelijk weg te nemen.

Oorzaken van de fout

Code P2284 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte injector druksensor.
 • Defecte hoge druk injectie drukschakelaar.
 • Laag olie- of brandstofpeil.
 • Defecte oliepomp.
 • Defecte brandstofpomp.
 • Open of kortsluiting in besturingscircuit.
 • Gecorrodeerde, beschadigde of losse connector.
 • Defect of beschadigd massacontact in de schakelkast.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2284 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2284:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Alvorens verder te gaan met de diagnosecode P2284, moet u het olie- en brandstofpeil controleren.
 3. Is het peil normaal, controleer dan de oliedruk en controleer de olie- en brandstofpomp.
 4. Controleer ook de slangen op lekkage.
 5. Inspecteer en test de bijbehorende bedrading.
 6. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde bedrading.
 7. Test de injectiedruksensor en het relais.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voordat u de diagnose P2284 stelt, moet u controleren of de motor tot het juiste niveau met olie is gevuld en of de lampjes voor de oliedruk en het oliepeil op het dashboard niet branden. Als dit niet het geval is, moet de oliedruk wellicht handmatig worden gecontroleerd.

De oliedruk beïnvloedt de timing van de motor. Hogedrukinspuiting wordt aangedreven door componenten van de motortiming. Als de oliedruk in de motor laag is, kan het inspuittijdstip negatief worden beïnvloed.

Voer vervolgens een visuele inspectie uit van de relevante kabelbomen en connectoren. Repareer of vervang bedrading die is doorgesneden, verbrand of anderszins beschadigd.

Controle van het elektrisch systeem

Controleer met een multimeter de spanning en de massa van de druksensor van het injectiesysteem. Als er geen spanning wordt gedetecteerd, controleer dan de zekeringen van het systeem en vervang zo nodig de gesprongen zekeringen.

Als er spanning wordt gedetecteerd, controleer dan het corresponderende circuit op de PCM-connector. Als er geen spanning wordt gedetecteerd, is er waarschijnlijk een open circuit tussen deze sensor en de PCM. Als er spanning op het PCM wordt gedetecteerd, kan de module zelf defect zijn of kan er een programmeerfout zijn.

Bij het opsporen van fout P2284 moet ook de injectiedruksensor zelf worden gecontroleerd met een multimeter. Als het niet voldoet aan de specificaties van de fabrikant, is het defect en moet het worden vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2284 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Dodge
 • Ford
 • GMC
 • Jeep
 • Toyota

Bij foutcode P2284 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2283, P2285, P2286, P2287.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen