Foutcode P2293 – brandstofdrukregelaar 2 prestatieprobleem

Foutcode P2293 klinkt als “brandstofdrukregelaar 2 prestatieprobleem”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fuel Pressure Regulator 2 Performance Problem” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2293

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P2293 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2293 – brandstofdrukregelaar 2 prestatieprobleem

In sommige niet-retoursystemen wordt de brandstofdruk geregeld door een lagedruktoevoerpomp met variabel toerental. Dit wordt rechtstreeks geregeld door de motormodule (ECM).

Andere terugslagsystemen regelen de brandstofdruk met een brandstofdrukregelaar (FPR). De FPR kan worden gemonteerd op de hogedrukbrandstofpomp of op de brandstofrail.

Om de brandstofaanvoerdruk te regelen, stuurt de ECU een commando naar de FPR, afhankelijk van de vraag. De regelaar gebruikt de brandstofdruksensor om de brandstofdruk continu te controleren.

Als de regelaar een probleem ontdekt, zoals een onverwachte stijging of daling van de brandstofdruk. Het stelt de diagnostische foutcode DTC P2293 – prestatieprobleem in.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2293 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

  1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU geschreven als een fout).
  2. De motor accelereert niet goed.
  3. Het motorvermogen wordt verminderd.
  4. De motor slaat af of start slecht.
  5. Zwevende toeren, of pogingen om af te slaan bij stationair toerental.
  6. Verhoogd brandstofverbruik.
  7. Bij een te hoge brandstofdruk kan detonatie in de motor optreden.
  8. Zwarte rook uit de uitlaat.

De fout P2293 is vrij ernstig, want hij kan motor- en rijproblemen veroorzaken. Als deze code wordt gevonden, wordt aanbevolen zo snel mogelijk contact op te nemen met een gekwalificeerde technicus om een diagnose te stellen en de storing te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P2293 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

  • Defecte brandstofdrukregelaar 2.
  • Probleem met bedrading of connectoren.
  • Verstopt brandstoffilter of brandstofleidingen.
  • Defecte brandstofdruksensor.
  • Stroomverlies bij brandstofpomp door storing.
  • Storingen in het systeem door luchtlekken in de brandstof.
  • Drukschommelingen kunnen het gevolg zijn van een te laag brandstofpeil.

Hoe kan ik foutcode P2293 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2293:

  1. Controleer de brandstofdruk.
  2. Test de brandstofpomp.
  3. Controleer de brandstofleidingen.
  4. Controleer of de regelaar op de brandstofrail goed werkt.
  5. Let op de brandstofdruksensor.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Wanneer de oorzaak van een fout, in dit geval P2293, oppervlakkig en gemakkelijk te verhelpen is, is dat één ding. Maar soms is het heel moeilijk om de oorzaak te vinden, dus laten we de belangrijkste punten doornemen.

Brandstofdruk en brandstofpomp

De brandstofdruk kan worden gecontroleerd met een mechanische manometer die aan de brandstofleiding is bevestigd. Als de druk binnen de fabrieksspecificaties valt, kan er een defecte brandstofdrukmeter zijn die de PCM / ECM valse waarden geeft.

Indien het niet mogelijk is het testpunt met een manometer te bereiken, kunnen verschillende fittingen tussen de brandstofleidingen en de brandstofhelling worden aangesloten. Als alternatief kan een diagnose-instrument worden gebruikt om de resultaten in real time te controleren.

Controleer of de brandstofpomp voldoende stroom krijgt door de kabelboom te zoeken. Meet de accuspanning aan de positieve pool van de brandstofpomp met een digitale voltmeter.

Als er onvoldoende stroom is, test dan de kabelboom naar de brandstofpomp. Kijk of er sprake is van overmatige weerstand, losse draden of foutieve aansluitingen.

Brandstofleidingen en regelaar

Zoek naar fysieke schade of knikken in de brandstofleidingen die problemen kunnen veroorzaken in de aanvoer- of retourleiding. Het kan nodig zijn het brandstoffilter te verwijderen om vast te stellen of het verstopt is en vervangen moet worden.

De brandstof moet vrij kunnen stromen in de richting van de pijl op het brandstoffilter. Bij sommige voertuigen bevindt het filter zich bij de inlaat van de brandstofpomp zelf, de module moet dan worden verwijderd. Om te bepalen of er te veel in de tank zit, wat ook de brandstoftoevoer naar de pomp kan beperken.

Bij auto’s met een omgekeerd brandstofsysteem bevindt de regelaar zich meestal op de brandstofrail zelf. De brandstofdrukregelaar heeft een vacuümleiding die de brandstoftoevoer mechanisch beperkt, afhankelijk van de hoeveelheid vacuüm die door de motor wordt gecreëerd.

Controleer op beschadigde of losse vacuümslangen naar de regelaar. Als er brandstof in de vacuümslang zit, kan er een intern lek zijn in de regelaar, met drukverlies tot gevolg.

Bij niet-retoursystemen kan de brandstofdrukregelaar zich in de benzinetank op de brandstofpompmodule bevinden en moet mogelijk de volledige brandstofpompmodule worden vervangen.

Brandstofdruksensor

Controleer de brandstofdruksensor door de connector te verwijderen en met een voltmeter de weerstand op de klemmen te controleren. De weerstand moet binnen de fabrieksspecificaties liggen. Controleer de referentiespanning naar de brandstofdruksensor, die moet ongeveer 5 volt zijn, afhankelijk van het voertuig.

Als de spanning niet binnen de specificaties valt, controleer dan de bedrading om na te gaan of er een te grote weerstand in de draad zit. Het moet heel laag zijn, dicht bij 0 ohm. Als er weerstand is, is er mogelijk een aardingsfout opgetreden en moet de kabelboom worden opgespoord om de fout te lokaliseren.

Door deze punten te controleren, zou u het probleem met fout P2293 moeten kunnen identificeren. Eenmaal geïdentificeerd, moet het eenvoudig op te lossen zijn.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2293 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

  • Audi (A4, Q5)
  • Chevrolet (Captiva)
  • Daewoo (Winstorm)
  • Ford
  • Hyundai (HD65, HD78)
  • Infiniti
  • Nissan (X-Trail)
  • Opel (Vivaro)
  • Porsche (Cayenne)
  • Renault (Trafic)
  • Skoda (Octavia, Superb, Yeti)
  • Volkswagen (Golf, Jetta, Passat, Tiguan, Touareg)

Bij foutcode P2293 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0016, P0087, P0089, P0341, P2187, P2294, P2995, P2296.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen