Foutcode P2299 – positie rempedaal/gaspedaal niet compatibel

Foutcode P2299 klinkt als “positie rempedaal/gaspedaal niet compatibel”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Brake Pedal Position (BPP)/Accelerator Pedal Position (APP) Incompatible” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2299

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P2299 wordt beschouwd als een generieke code, aangezien hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2299 – positie rempedaal/gaspedaal niet compatibel

Wanneer deze code wordt opgeslagen, detecteert de Powertrain Control Module (PCM) een verkeerde positie van het rem-/gaspedaal. Het wordt ingesteld wanneer onverwacht gelijktijdig gebruik van het gas- en rempedaal optreedt.

De controlemodule (PCM) controleert voortdurend de stand van het rempedaal om te zien of de remmen op een bepaald moment worden gebruikt. Het controleert ook de stand van het gaspedaal om de gashendel effectief te regelen.

Indien het rempedaal wordt ingedrukt en de gaspedaalpositiesensor tegelijkertijd aangeeft dat het gas open staat, wordt code P2299 opgeslagen. Als het probleem langer dan 5 seconden duurt, gaat het controlelampje op het dashboard branden en gaat de auto in de noodmodus.

Normaal gesproken wordt de noodmodus onmiddellijk geannuleerd als de PCM de juiste signalen voor de stand van het rem- en gaspedaal begint te ontvangen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2299 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De PCM zal de graad van gasopening verminderen en het voertuig in de noodmodus zetten.
 3. Als het probleem verdwijnt, zal de motor weer normaal functioneren.

Storing P2299 wordt niet als ernstig beschouwd en het voertuig zal opnieuw starten en blijven rijden. In sommige gevallen wordt echter de noodmodus geactiveerd.

Oorzaken van de fout

Code P2299 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De bestuurder trapte tegelijkertijd het rem- en gaspedaal in.
 • Defecte remlichtschakelaar.
 • Storing in de gaspedaalpositiesensor.
 • Bedradings- of verbindingsproblemen.

Hoe kan ik foutcode P2299 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2299:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of fout P2299 opnieuw verschijnt.
 3. Controleer de remlichtschakelaar.
 4. Controleer de gaspedaalpositiesensor.
 5. Controleer de elektrische kabels en connectoren op beschadiging of slecht contact. Verhelp eventuele fouten.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Een veel voorkomende oorzaak van fout P2299 is te wijten aan de rijstijl van de individuele bestuurder. Meer bepaald trapt de bestuurder tegelijkertijd het rem- en het gaspedaal in.

Als dit het geval is, verdwijnt de fout vrijwel onmiddellijk van het dashboard, maar blijft hij in het computergeheugen staan, waaruit hij met een OBD-2 scanner kan worden verwijderd. Als het niet kan worden gewist, zal het zichzelf wissen na 40 startcycli van de motor zonder fout.

Als dat niet de oorzaak van de fout is, controleer dan de remlichtschakelaar, de gaspedaalpositiesensor en hun circuits.

Na een visuele inspectie van de kabelboom en de connectoren moeten deze met een multimeter worden gecontroleerd. De sensoren moeten ook worden gecontroleerd volgens de specificaties van de fabrikant.

Als er defecte bedrading wordt ontdekt, moet deze worden gerepareerd of vervangen; defecte sensoren moeten eveneens worden vervangen. Als alles correct is gedaan, zou foutcode P2299 moeten verdwijnen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2299 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Chrysler (300)
 • Citroen (C4, Jumper)
 • Dodge (RAM)
 • Fiat (Doblo, Ducato)
 • Infiniti
 • Jeep
 • Mazda (3, 6, CX-5)
 • Mercedes-Benz
 • Nissan
 • Peugeot (308, Boxer)
 • Renault (Logan)
 • GAZelle (Business, Next)
 • LADA (Vesta)

Bij foutcode P2299 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P057A, P057B, P057C, P057D, P057E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen