Foutcode P2328 – bobine “J” primair regelcircuit hoog

Foutcode P2328 klinkt als “bobine “J” primair regelcircuit hoog”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Ignition Coil “J” Primary Control Circuit High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2328

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke code. Fout P2328 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2328 – bobine

Als uw auto deze foutcode behoudt, vergezeld van een storingslampje (MIL). Dit geeft aan dat de Powertrain Control Module (PCM) een abnormale spanning in het primaire stuurcircuit van bobine “J” heeft gedetecteerd.

De primaire bobinekringen zijn de draden die vanaf de accu spanning leveren aan de bobine. De spanning wordt geleverd via zekeringen, relais en diverse andere bronnen.

De secundaire bobinecircuits omvatten zowel de bobine als de bougiekabels. Deze zijn verantwoordelijk voor het overbrengen van een hoge energievonk van de bobine naar de bougie.

Normaal gesproken wordt de accuspanning zowel op de bobine als op de massa gezet. Wanneer het massasignaal wordt onderbroken, vuurt de spoel een hoogenergetische vonk af die aan het uiteinde van de bougie uitkomt.

Als de spanning naar de bobine te hoog is, vindt er geen normale vonkontlading plaats en kan er geen brandstof in de cilinder worden ontstoken. De PCM zal fout P2328 in het geheugen opslaan en het waarschuwingslampje op het instrumentenpaneel laten branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2328 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. De motor kan draaien, maar met verminderde prestaties (vermogensverlies).
 4. Schokken, en de ontsteking slaat over.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.
 6. De werking van de brandstofinjector voor de getroffen cilinder kan door de PCM worden uitgeschakeld.

Symptomen die optreden bij een P2328 foutcode vereisen gewoonlijk onmiddellijke aandacht. Als het zich voordoet, zal het waarschijnlijk geen ernstige rijproblemen veroorzaken, maar de oorzaak moet zo snel mogelijk worden vastgesteld.

Oorzaken van de fout

Code P2328 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De bobine is defect.
 • Slechte bougiesteker of bougiekabel.
 • Open of kortgesloten kabelboom of draadconnectors.
 • Defect relais of doorgebrande zekering.
 • De nokkenas- of krukassensor kan defect zijn.

Hoe kan ik foutcode P2328 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2328:

 1. Controleer of de elektrische verbinding in de bobineconnector in orde is.
 2. Bij een motorstoring schakelt u de motor uit en maakt u de kabels van spoel “J” los. Start dan de motor met de kabels losgekoppeld en gebruik een voltmeter. Het moet een bereik van 5 tot 20 Hz laten zien; als dit bereik er niet is, moet de bobine worden vervangen.
 3. Als er geen signaal is van de PCM in het bobinecircuit, laat dan de bobine los en controleer de circuitkabels bij de bobineconnector. Een hoge spanning duidt op kortsluiting. Je moet het lokaliseren en de nodige reparaties uitvoeren.
 4. Als er geen spanning is in het drivercircuit, haal dan de stekker uit het PCM. En controleer de continuïteit van het stuurcircuit tussen de transmissieregelmodule (PCM) en de bobine. Als er geen open circuit is, wijst dit op een aardlek. Los het probleem op.
 5. Controleer bij een breuk de weerstand tussen de aarde en de bobineconnector. Het resultaat zou een oneindige weerstand moeten zijn. Zo niet, verhelp dan het aardlek in het circuit van de spoelendrijver.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Als u begint met het verhelpen van fout P2328, probeer dan de bedrading bij de bobine en langs de kabelboom te verplaatsen en te testen. Als manipulatie van de kabelboom leidt tot overslaan van de ontsteking, moet het probleem met de kabelboom worden verholpen. Controleer of het contact in de spoelconnector goed vastzit. Controleer of de kabelboom nergens tegenaan schuurt, repareer hem zo nodig.

Als de motor onregelmatigheden vertoont die lijken op overslaan van de ontsteking, stop dan de motor en koppel de connector van de bedradingsbundel “J” los. Start dan de motor en controleer het signaal van de bestuurder op de spoel.

Gebruik een voltmeter op de AC Hertz schaal. Kijk of er een waarde is tussen 5 Hz en 20 Hz. Als de aflezing anders is, vervang dan de bobine.

Als er geen frequentiesignaal van de PCM in het circuit van de bobinedrijver komt, laat u de bobine los. Controleer de gelijkspanning in het bestuurderscircuit, op de connector van de bobine. Als er een aanzienlijke spanning op deze kabel staat, is er ergens kortsluiting, zoek de kortsluiting en herstel deze.

Schakel het contact uit als er geen spanning in het bestuurderscircuit staat. Koppel de PCM-stekker los en controleer op continuïteit tussen PCM en bobine. Als er geen continuïteit is, repareer dan de stroomonderbreking of kortsluiting.

Als er een open circuit is, controleer dan de weerstand tussen de massa en de bobineconnector. De weerstand moet oneindig zijn. Andere metingen wijzen op kortsluiting, verwijder de kortsluiting naar aarde in het circuit van de spoeldrijver.

De motor slaat de ontsteking over, de bobine werkt correct, maar code P2328 verschijnt steeds. Het is mogelijk dat het PCM-bobinebewakingssysteem defect is.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2328 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Dodge
 • Ford
 • Jeep
 • Volkswagen

Bij foutcode P2328 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2324, P2325, P2326, P2327, P2329.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen