Foutcode P2441 – schakelklep secundair luchtinspuitsysteem zit vast (Bank 1)

Foutcode P2441 klinkt als “schakelklep secundair luchtinspuitsysteem zit vast (Bank 1)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Secondary Air Injection System Switching Valve Stuck Closed (Bank 1)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2441

Foutcode P2441 verwijst naar het emissiesysteem. De secundaire luchtinspuitpomp stuurt lucht in de uitlaat om de uitstoot te verminderen. Hij neemt buitenlucht op en pompt die door twee eenrichtingskleppen met terugslag in elke uitlaatgroep.

Foutcode P2441 – schakelklep secundair luchtinspuitsysteem zit vast (Bank 1)

De fout wijst erop dat de schakelklep van het inspuitsysteem voor secundaire lucht, waarmee sommige voertuigen zijn uitgerust, vastzit in de gesloten stand. Het doel van het systeem is om bij een koude start atmosferische lucht in het uitlaatsysteem te persen.

Hierdoor worden onverbrande of gedeeltelijk verbrande koolwaterstofmoleculen in de uitlaatgasstroom afgebrand. Dit is het gevolg van een onvolledige verbranding bij een koude start wanneer de motor draait op een sterk verrijkt brandstof-luchtmengsel.

Secundaire luchtsystemen bestaan gewoonlijk uit een luchtpomp met grote capaciteit in de vorm van een turbine, een relais voor de regeling van het starten en stoppen van de pompmotor. Evenals een solenoïde en een terugslagklep om de luchtstroom te regelen. Daarnaast zijn er verschillende buizen en kokers die overeenkomen met de toepassing.

Bij plotselinge acceleratie wordt de luchtpomp uitgeschakeld om te voorkomen dat het uitlaatgas wordt teruggeblazen. Voor zelftests wordt het secundaire luchtinjectiesysteem via de PCM geactiveerd en wordt verse lucht naar het uitlaatsysteem geleid.

Zuurstofsensoren nemen deze verse lucht waar als een slechte mengselconditie. Er moet dan een brandstofcorrectie op korte termijn plaatsvinden om de magere toestand te compenseren.

De PCM verwacht dat dit binnen enkele seconden gebeurt tijdens de zelftest. Als de brandstofcorrectie niet op korte termijn toeneemt, interpreteert de PCM dit als een fout in het secundaire luchtinjectiesysteem en schrijft code P2441 in het geheugen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2441 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Bij sommige Europese voertuigen gaat het controlelampje voor vervuiling branden.
 3. Lawaai van de luchtpomp door mechanische slijtage of vreemde voorwerpen in de luchtpomp.
 4. De motor accelereert niet goed.
 5. De motor kan draaien met een oververrijkt mengsel als er te veel lucht in het uitlaatspruitstuk komt.
 6. Soms zijn er geen symptomen, hoewel de foutcode nog steeds aanwezig is.

De ernst van deze foutcode is niet groot, maar het is onwaarschijnlijk dat het voertuig een emissietest doorstaat. Want als fout P2441 verschijnt, zullen de emissies toenemen.

Oorzaken van de fout

Code P2441 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Terugslagkleppen van de pomp zijn defect.
 • Het relais van de secundaire luchtpomp is defect.
 • Probleem met controle solenoïde.
 • Breuk of lekkage in slangen of leidingen.
 • Vervuiling in slangen, kanalen en andere onderdelen.
 • Vocht in pomp en motor.
 • Open of onderbroken stroomtoevoer naar de pompmotor door slechte verbindingen of beschadigde bedrading.
 • Doorgebrande zekering van de secundaire luchtpomp.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2441 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2441:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis eventuele andere fouten alvorens verder te gaan met de diagnose van code P2441.
 3. Inspecteer visueel de elektrische bedrading en connectoren van de secundaire luchtpomp.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Controleer het relais van de secundaire luchtpomp.
 6. Test de weerstand van de secundaire luchtpomp.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Code P2441 wordt ingesteld wanneer er geen buitenlucht is om de overtollige koolwaterstoffen in het uitlaatsysteem af te branden tijdens een koude start. Hierdoor daalt de spanning op de voorste zuurstofsensor niet tot het gespecificeerde niveau.

De diagnoseprocedure vereist dat de motor koud is, idealiter met het voertuig stilstaand gedurende ten minste 10-12 uur. Daarna moet het diagnoseapparaat worden aangesloten en de motor worden gestart.

De spanning op de voorste zuurstofsensor moet na ongeveer 5-10 seconden onder 0,125 volt zakken. Een storing in het secundaire luchtsysteem wordt bevestigd als de spanning niet tot deze waarde daalt.

Als de spanning niet daalt tot 0,125 volt, maar u hoort de luchtpomp draaien, controleer dan alle slangen, luchtleidingen, kleppen en solenoïden op lekkage. Controleer ook alle slangen, leidingen en kleppen op verstoppingen zoals koolaanslag of andere verstoppingen.

Als de luchtpomp niet start, controleer dan alle relevante zekeringen, relais, bedrading en pompmotor op continuïteit. Vervang of repareer zo nodig defecte onderdelen.

Wanneer alle controles zijn uitgevoerd maar de storing P2441 aanhoudt, kan het nodig zijn het uitlaatspruitstuk of de cilinderkop te verwijderen. Om toegang te krijgen tot de systeempoorten om de vervuiling te reinigen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2441 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Lexus (GX470, LX570)
 • Subaru (Forester, Impreza, Legacy)
 • Toyota (Corolla, Matrix, Prado, Tacoma, Tundra)

Bij foutcode P2441 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2440, P2442, P2443, P2445.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen