Foutcode P2453 – druksensor “A”-circuit van dieseldeeltjesfilter bereik/prestaties

Foutcode P2453 klinkt als “druksensor “A”-circuit van dieseldeeltjesfilter bereik/prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Diesel Particulate Filter (DPF) Pressure Sensor “A” Circuit Range/Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2453

Storingscode P2453 is een generieke code die wordt gedefinieerd als “Ongeschikt werkingsbereik van het circuit van druksensor ‘A’ van het deeltjesfilter”. Het wordt gemonteerd op voertuigen met een dieselmotor.

Foutcode P2453 – druksensor

Het dieseldeeltjesfilter (DPF) is ontworpen om negentig procent van de koolstofdeeltjes (roet) uit de uitlaatgassen van dieselmotoren te verwijderen. Hij bevindt zich vóór de katalysator of NOx-vanger.

Wanneer de motoruitlaatgassen door het roetfilter gaan, worden grote deeltjes tussen de vezels gevangen. Naarmate het roet zich ophoopt, neemt de druk van het uitlaatgas toe.

Nadat zich voldoende roet heeft verzameld en de uitlaatgasdruk het geprogrammeerde niveau heeft bereikt. Het filterelement moet worden geregenereerd om de uitlaatgassen door het DPF te laten blijven stromen.

In de meeste gevallen wordt de DPF-druksensor in de motorruimte geïnstalleerd, op enige afstand van het deeltjesfilter zelf. Het regelt de tegendruk van de uitlaatgassen voordat zij het filterelement bereiken. Dit gebeurt door middel van siliconenslangen die verbonden zijn met het roetfilter en de DPF-druksensor.

Wanneer het PCM een uitlaatgasdruk detecteert die niet voldoet aan de specificaties van de fabrikant. Of het elektrische ingangssignaal van druksensor “A” van het deeltjesfilter overschrijdt de geprogrammeerde grenzen. Code P2453 wordt opgeslagen en het storingslampje op het dashboard gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2453 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het waarschuwingslampje van het deeltjesfilter kan gaan branden.
 3. Het motorvermogen kan verminderd zijn.
 4. Verhoogde motortemperatuur.
 5. Overmatige roetuitstoot met de uitlaatgassen van de auto.

Storing P2453 wordt niet als zeer ernstig beschouwd, maar als deze lange tijd onopgelost blijft, kan de motorregelmodule (ECM) het voertuig in de noodstand zetten. Hierdoor wordt de snelheid van het voertuig beperkt en daalt het motorvermogen.

Oorzaken van de fout

Code P2453 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • DPF druksensor defect.
 • Open circuit of kortsluiting in DPF druksensor “A” circuit.
 • De leidingen of slangen van de DPF-druksensor zijn verstopt.
 • Gebruik van brandstof met een hoog zwavelgehalte.
 • Defecte deeltjesfilter.
 • Vervuild luchtfilterelement.
 • Luchtlekkage voor het DPF verandert de aflezing van de sensor.
 • Een verkeerde ECM-strategie verhindert een correcte regeneratie.
 • Soms is de oorzaak een defecte ECM module.

Hoe kan ik foutcode P2453 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2453:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met de auto om te zien of de storing opnieuw optreedt.
 4. Als de code opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische kabels en connectoren.
 5. Controleer het deeltjesfilter en de druksensor van het deeltjesfilter.
 6. Reparatie of vervanging van beschadigde of defecte onderdelen.
 7. Test en vervang zo nodig de motorbesturingsmodule (ECM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het oplossen van fout P2453 kan het beste beginnen met een visuele inspectie van de relevante kabelbomen en connectoren. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de bedrading in de buurt van hete uitlaatonderdelen en scherpe randen.

De DPF-druksensor moet dan met een multimeter worden gecontroleerd. Als de sensor niet voldoet aan de weerstandseisen van de fabrikant, moet hij worden vervangen.

Als de sensor in orde is, controleer dan de slangen op verstoppingen of breuken en reinig of vervang ze indien nodig. Gebruik siliconenslangen voor hoge temperaturen voor vervanging.

De slangen naar de DPF-druksensor kunnen door de temperatuur gesmolten of gebarsten zijn. Daarom kan het bij vervanging nodig zijn ze opnieuw te leiden om elementen met een hoge temperatuur uit te sluiten.

Na het testen van de sensor en het inspecteren van de slangen moet het elektrische circuit van het systeem worden gecontroleerd. Koppel alle bijbehorende controlemodules los voordat u de weerstand met een multimeter controleert. Repareer of vervang zo nodig beschadigde of kortgesloten circuits.

Door alle aanbevelingen op te volgen, zal fout P2453 hoogstwaarschijnlijk worden gecorrigeerd en verdwijnen. Zo niet, dan kan het probleem liggen in een defecte motorregelmodule (ECM).

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2453 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A4)
 • Chevrolet (Captiva, Cruze)
 • Dodge
 • Fiat (Ducato)
 • Ford (F-150, Transit)
 • GMC
 • Isuzu
 • Iveco (Daily)
 • Mercedes-Benz (E220, E350, Sprinter, Vito)
 • Opel (Corsa, Insignia)
 • Peugeot
 • Toyota
 • Volkswagen (Passat)

Bij foutcode P2453 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0335, P0344, P2002, P2452, P2454, P2455, P2456.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen