Foutcode P2458 – duur van de regeneratie van het dieseldeeltjesfilter

Foutcode P2458 klinkt als “duur van de regeneratie van het dieseldeeltjesfilter”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Diesel Particulate Filter Regeneration Duration” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2458

Opgeslagen code P2458 betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een storing in het regeneratiesysteem van het dieseldeeltjesfilter (DPF) heeft gedetecteerd. Deze fout geeft aan dat het regeneratieproces niet goed is voltooid.

Foutcode P2458 – duur van de regeneratie van het dieseldeeltjesfilter

DPF-systemen zijn ontworpen om negentig procent van de koolstofdeeltjes (roet) uit de uitlaatgassen van dieselmotoren te verwijderen. Daardoor stoten moderne dieselvoertuigen veel minder rook uit dan voertuigen uit het verleden.

Het DPF-reinigingssysteem is geïnstalleerd in de uitlaatdemper, waar zich het filterelement bevindt. De grove roetdeeltjes worden door het filterelement tegengehouden en de uitlaatgassen gaan er doorheen en uit de uitlaatpijp.

Wanneer het filterelement een bepaalde hoeveelheid roetdeeltjes verzamelt, raakt het gedeeltelijk verstopt en neemt de tegendruk van de uitlaatgassen toe. De tegendruk van het DPF wordt door de PCM gecontroleerd met behulp van een druksensor.

Wanneer de tegendruk een bepaald niveau bereikt, onderneemt de PCM actie om het filterelement te regenereren.

Wil het filterelement regenereren, dan moet de temperatuur in het DPF ongeveer 650 graden Celsius bereiken. In de meeste gevallen wordt hiervoor een speciaal injectiesysteem gebruikt.

Actieve DPF-regeneratiesystemen worden automatisch geactiveerd door de PCM en het proces vindt plaats terwijl het voertuig in beweging is. Passieve DPF-regeneratiesystemen vereisen tussenkomst van de operator (nadat de PCM een waarschuwing heeft gegeven) en vinden gewoonlijk plaats nadat het voertuig is geparkeerd.

Als de PCM detecteert dat het regeneratieproces niet is voltooid zoals aangegeven, of als de uitlaatdruk niet het gewenste niveau bereikt, kan fout P2458 worden opgeslagen en gaat het storingswaarschuwingslampje branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2458 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Zwarte rook uit de uitlaat.
 2. Zwevende toeren en probeert ook af te slaan bij stationair draaien.
 3. Te hoge motortemperatuur.
 4. Oververhit uitlaatsysteem.
 5. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.

Storing P2458 wordt niet als zeer ernstig beschouwd, maar als deze gedurende langere tijd onopgelost blijft, kan de motorregelmodule (ECM) het voertuig in een noodtoestand brengen. Hierdoor wordt de snelheid van het voertuig beperkt en daalt het motorvermogen.

Oorzaken van de fout

Code P2458 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte DPF druksensor.
 • Defecte uitlaatdruksensor.
 • DPF druksensor circuit is open of kortgesloten.
 • Leidingen of slangen van DPF-druksensor verstopt.
 • Verkeerde of onvoldoende hoeveelheid regeneratievloeistof.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM-module.

Hoe kan ik foutcode P2458 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2458:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P2458 opnieuw verschijnt.
 4. Visuele controle van de draden in het DPF-druksensorcircuit.
 5. Controleer de leidingen of slangen naar de druksensor.
 6. Controleer de uitlaatdruksensor zelf.
 7. Let op de geschiktheid of de hoeveelheid regeneratievloeistof.
 8. Test de motorbesturingsmodule (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

De diagnose van de storing P2458 moet beginnen met het raadplegen van de technische servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig. Uw probleem kan bekend zijn, wat u tijd en geld kan besparen bij de diagnose.

Voer een visuele inspectie uit van alle relevante bedrading en connectoren van het systeem. Inspecteer zorgvuldig de kabelbomen die zich in de buurt van de hete uitlaatpijpen en spruitstukken bevinden.

Sluit dan het scanapparaat aan op de diagnosepoort en haal eventuele opgeslagen foutcodes op. Noteer deze informatie voor verdere diagnose, wis de codes en maak een proefrit.

Als de code niet onmiddellijk na de testrit wordt gewist, controleer dan het niveau en de kwaliteit van de dieseluitlaatvloeistof en activeer vervolgens het DPF-regeneratiesysteem.

De regeneratieprocedure kan per ongeluk zijn onderbroken door een ander ongerelateerd probleem dat inmiddels is verholpen. Het regeneratieproces kan nu met succes worden voltooid na het wissen van de codes.

Als fout P2458 blijft bestaan, test dan de DPF-druksensor met een multimeter. Als de sensor bij het testen niet voldoet aan de weerstandsspecificaties van de fabrikant, moet hij worden vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2458 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Skoda (Octavia)
 • Toyota (Land Cruiser)
 • Vauxhall (Insignia)
 • Volkswagen (Golf)

Bij foutcode P2458 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0304, P2459, P2463, P246B, P260E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen