Foutcode P245A – uitlaatgasrecirculatie koeler omleidingscircuit/open

Foutcode P245A klinkt als “uitlaatgasrecirculatie koeler omleidingscircuit/open”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Gas Recirculation Cooler Bypass Control Circuit/Open” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P245A

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P245A wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P245A – uitlaatgasrecirculatie koeler omleidingscircuit/open

De OBD-II foutcode houdt verband met het regelcircuit van de uitlaatgasrecirculatie (EGR) koeler. Het doel van het circuit is het openen en sluiten van de EGR-bypassklep onder gespecificeerde omstandigheden. Ter voorkoming van overbelasting van de EGR-koeler, bekend als verstopping, die de prestaties en het rendement van de dieselmotor aantast.

De Engine Control Module (ECM) regelt de werking van dit circuit door referentiespanningen te ontvangen van de EGR-temperatuurschakelaar. en andere gerelateerde onderdelen, om de omloopklep van de EGR-koeler te regelen. Die de uitlaatgassen terugvoert naar de inlaatpoort voor herverbranding.

Wanneer de ECU een verkeerde spanning of weerstand in het regelcircuit van de bypass van de EGR-koeler detecteert, wordt code P245A ingesteld. Het motorcontrolelampje, het motoronderhoudscontrolelampje of beide kunnen ook gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P245A voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. De motor kan de emissietest niet doorstaan.
 3. Tijdens het optrekken kan een kloppend geluid te horen zijn.
 4. Verminderde motorprestaties.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.
 6. De ernst van code P245A kan variëren van gemiddeld tot ernstig, afhankelijk van de specifieke symptomen van de fout. Evenals het prestatieniveau van de koeler en de overdrukklep.

Een defecte uitlaatgasrecirculatieklep of regelcircuit kan overmatige verbranding en vroegtijdige ontsteking veroorzaken. Dit kan schade veroorzaken aan zuigers, kleppen en andere interne motoronderdelen.

Oorzaken van de fout

Code P245A kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Vervuild of verstopt uitlaatgasrecirculatiesysteem (uitlaatgasrecirculatieklep).
 • Defecte regelklep uitlaatgasrecirculatie.
 • Defecte temperatuur relais.
 • De ontluchting van het uitlaatgasrecirculatiesysteem is verstopt.
 • Overmatige roet- of koolstofafzetting op de muren.
 • Kortgesloten of kapotte elektrische bedrading met betrekking tot het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 • Verzwakte, gecorrodeerde of beschadigde elektrische connectoren met betrekking tot het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 • In zeldzame gevallen, storing in de motorregelmodule (ECM).

Hoe kan ik foutcode P245A wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P245A:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P245A opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische leidingen en aansluitingen van het uitlaatgasrecirculatiesysteem.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Als het probleem aanhoudt, controleer dan de kanalen van het uitlaatgasrecirculatiesysteem op verstopping. Controleer de vacuümleidingen en voer een grondige controle uit op vacuümlekken.
 6. Controleer de werking van de uitlaatgasrecirculatieklep en de magneetklep van de ventilatiebediening.
 7. Meet met een digitale multimeter de spanning in het circuit van het magneetventiel van de systeemontluchting.
 8. Vergelijk de gemeten waarde met de waarde op het gegevensblad van de fabrikant, vervang zo nodig de defecte klep.
 9. Als het probleem aanhoudt, controleer en vervang dan zo nodig de motorbesturingsmodule (ECM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het P245A-probleemoplossingsproces is het bestuderen van de Technical Service Bulletins (TSB). Voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

De geavanceerde diagnostische stappen zijn zeer voertuigspecifiek. Zij kunnen gespecialiseerde apparatuur en kennis vereisen om de stappen nauwkeurig uit te voeren.

Laat de motor van uw voertuig afkoelen. In de meeste gevallen zijn uitlaatgasrecirculatiesystemen zeer heet. Aangezien zij gewoonlijk rechtstreeks op het uitlaatsysteem worden gemonteerd. Dus als u de motor niet laat afkoelen, kunt u zich verbranden.

Visuele schade

Zoek alle onderdelen die verband houden met het bypass-circuit van de uitlaatgasrecirculatiekoeler en controleer ze op duidelijke fysieke schade. Afhankelijk van het specifieke voertuig kan dit circuit verschillende onderdelen bevatten. Temperatuurschakelaar, bypassklep, uitlaatgasrecirculatieklep, uitlaatgasrecirculatiekoeler en motorregeleenheid.

Voer een grondige visuele inspectie uit om de kabelboom te controleren op duidelijke defecten zoals krassen, slijtage, blootliggende draden of brandplekken. Controleer vervolgens de connectoren en aansluitingen op veiligheid, corrosie en contactschade.

Controleer zorgvuldig de integriteit van de kabelbomen. Deze lopen vaak langs en rond de uitlaatpijp. Daarom is het essentieel om alle losse draden vast te zetten. Als u een gesprongen draad vindt, soldeer hem dan en zorg dat hij goed geïsoleerd is.

Spanningscontrole

Bij het controleren van de spanning moet u nagaan of er geen voeding of aarding aanwezig is. Hiervoor moet de continuïteit van de bedrading, connectoren en andere onderdelen worden gecontroleerd.

Normale weerstandswaarden voor bedrading en aansluitingen moeten 0 ohm zijn. De aanwezigheid van weerstand of het ontbreken van continuïteit wijst op een defecte bedrading. Die open, kortgesloten of gecorrodeerd is en gerepareerd of vervangen moet worden om fout P245A te verhelpen.

De referentiespanning en het toegestane bereik kunnen variëren afhankelijk van het specifieke voertuig en de circuitconfiguratie.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P245A kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Chevrolet
 • Dodge (RAM)
 • Ford
 • GMC
 • Hyundai
 • Jeep
 • Land Rover (Freelander, Range Rover)
 • Mercedes-Benz (W639)
 • Nissan
 • Opel
 • Ssangyong (Rexton)
 • Volkswagen
 • Volvo

Bij foutcode P245A kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0103, P0113, P0671, P245B, P245C, P245D.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen