Foutcode P2502 – storing laadsysteemspanning

Foutcode P2502 klinkt als “storing laadsysteemspanning”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Charging System Voltage Malfunction” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2502

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P2502 wordt beschouwd als een generieke code, aangezien hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2502 – storing laadsysteemspanning

Deze foutcode wordt gedefinieerd als een “storing in het laadsysteem”. Het wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een abnormale spanningswaarde van de accu detecteert.

De fout heeft betrekking op de LIN-technologie, een serieel communicatiesysteem waarover slechts één signaal wordt verzonden. Het is ontworpen ter vervanging van CAN-netwerken, die normaal gesproken meerdere signalen gebruiken.

Er wordt slechts één draad gebruikt voor LIN-communicatie, zodat er eenvoudige netwerken omheen kunnen worden gebouwd, waarvoor snelheid niet kritisch is.

Wanneer het contact in de stand “ON” wordt gezet, voert de PCM via LIN een controle uit van het laad-, start- en accusysteem. Wanneer de motor draait, moet in een volledig functionerend systeem de boordspanning tussen 13,8 en 14,4 volt liggen.

De Powertrain Control Module (PCM) controleert het ontstekingscircuit om te bepalen of het laadsysteem werkt. Als de spanning te hoog of te laag is, wordt een foutcode ingesteld. Deze code verschijnt ook als er geen spanning is, maar die zou er wel moeten zijn.

Dit probleem is een elektrische storing. En metingen die onder of boven het geprogrammeerde bereik liggen, doen het waarschuwingslampje op het instrumentenpaneel uitgaan. Ook foutcode P2502 wordt opgeslagen en bewaard als fout.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2502 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het dashboard gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De rode batterijlaadindicator gaat branden.
 3. De motor slaat af of start slecht.
 4. Regelmatig of onvoorspelbaar afslaan van de motor.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.
 6. Abrupt, onregelmatig of onvoorspelbaar schakelen van automatische transmissies.
 7. Onjuiste aflezingen van instrumenten.
 8. Constante afvoer van de batterij.

De fout P2502 is vrij ernstig, want hij kan leiden tot problemen met de accu, het starten of het laadsysteem. Ook andere voertuigsystemen kunnen worden beïnvloed. Daarom wordt aanbevolen de storing zo snel mogelijk te verhelpen als de storing wordt ontdekt.

Oorzaken van de fout

Code P2502 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte batterij.
 • Defecte dynamo.
 • Hoge batterijontlading door kortsluiting in bedrading of elektrische componenten.
 • Hoge weerstand in de kabel tussen dynamo en accu.
 • Open of kortsluiting tussen alternator en regelmodule.
 • Verkeerd geïnstalleerde accessoires zoals alarm, radio, verlichting.
 • Soms is een defecte PCM module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P2502 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2502:

 1. Controleer of de batterij volledig is opgeladen en werkt.
 2. Controleer de dynamo.
 3. Controleer de draden en aansluitingen op beschadigingen.
 4. Als de fout blijft bestaan, controleer dan de PCM-module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het probleemoplossingsproces voor fout P2502 is het raadplegen van de Technical Service Bulletins (TSB). Voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

De meest voorkomende oorzaak van deze code is een lage accuspanning en een defect laadsysteem (defecte dynamo). Bij het controleren van de dynamo is het de moeite waard aandacht te besteden aan de dynamo-riem. De riem van de dynamo is vaak de oorzaak van storingen.

De batterij controleren

Controleer of de accu volledig is opgeladen en of er sporen zijn van zuurvorming op de polen. Controleer ook of de aansluitingen goed vastzitten en schoon zijn; repareer of vervang de aansluitingen indien nodig.

Zorg ervoor dat alle stroomverbruikers zijn uitgeschakeld of losgekoppeld en controleer of de accu niet leeg is. Als een lek wordt ontdekt, isoleert u alle circuits één voor één om de boosdoener vast te stellen en zo nodig te repareren.

Controleer de batterij onder belasting en vervang deze indien een defect wordt geconstateerd. Wis alle codes en test het systeem opnieuw om er zeker van te zijn dat de fout niet terugkeert. Als de batterij werkt volgens de specificaties in de handleiding. Als er geen fout is gevonden in de kabelboom, controleer dan de dynamo.

Alternator test

Zorg ervoor dat alle bedrading is aangesloten, sluit de OBD-2 scanner aan en controleer de uitgang van de dynamo terwijl de motor draait. Als de uitgangswaarde van de alternator niet hoger is dan 14 volt, kan de alternator defect zijn, maar moet de bedrading worden gecontroleerd.

Controleer of alle primaire en secundaire aardverbindingen in orde zijn. Slechte aarding leidt vaak tot oververhitting op de aansluitpunten. Controleer daarom alle kabelschoenen op tekenen van verbranding, schroeien of vonken. Repareren indien nodig.

Merk op dat de uitgang van de alternator binnen het 14,2V-bereik moet liggen wanneer de motor stationair draait. En ongeveer 14,6 V als het motortoerental toeneemt.

Indien de code blijft bestaan en er is geen fout in de bedrading, maar de laadstroom is niet zoals gespecificeerd, dan is de alternator defect. Dit moet echter worden bevestigd door een scantool. Als er geen scantool beschikbaar is, moet een multimeter worden gebruikt om de storing in de alternator te bevestigen.

Intermitterende fout of PCM-storing

De hierboven beschreven maatregelen gelden voor de meeste voertuigen en zouden code P2502 moeten opheffen. Als de code echter terugkeert, is er waarschijnlijk sprake van een intermitterende fout. In dit geval zal men het probleem moeten laten verergeren voordat een nauwkeurige diagnose en definitieve reparatie kunnen worden uitgevoerd.

Het is ook mogelijk dat een abnormale systeemspanning de PCM beschadigt als de PCM het vermogen van de alternator regelt. Als dit het geval is, moet de PCM worden vervangen, opnieuw worden geprogrammeerd en het voertuig worden gecontroleerd. Om te zien of er codes terugkomen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2502 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Dodge
 • Hyundai
 • Kia
 • Mercedes-Benz (W203, W210, W211)
 • Opel (Vivaro)
 • Renault (Duster, Megane)
 • Ssangyong (Kyron, Rexton)

Bij foutcode P2502 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2503, P2504.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen