Foutcode P2517 – airco-koelmiddeldruksensor “B” circuit laag

Foutcode P2517 klinkt als “airco-koelmiddeldruksensor “B” circuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “A/C Refrigerant Pressure Sensor “B” Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2517

OBD-II-foutcode P2517 is een generieke code die wordt gedefinieerd als een laag signaalniveau in het ‘B’-sensorcircuit van de koelmiddeldruksensor van het aircosysteem. Het wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een fout detecteert in het circuit van een of meer druksensoren van het airconditioningsysteem.

Foutcode P2517 – airco-koelmiddeldruksensor

De airconditioning moet met een nauwkeurig afgewogen hoeveelheid koudemiddel worden gevuld om efficiënt te kunnen werken. Dit zorgt niet alleen voor het mechanisme dat koude lucht produceert, maar dient ook om wat smeerolie door het systeem te verdelen.

In een volledig functionerend aircosysteem werken de verschillende onderdelen altijd met verschillende drukken. De taak van de druksensoren is de regelmodules te voorzien van invoergegevens over de druk die constant in de verschillende delen van het systeem wordt gehandhaafd.

Bovendien dienen druksensoren in het airconditioningsysteem ook als veiligheidsvoorziening. Als de systeemdruk bijvoorbeeld laag is, zal de desbetreffende regelmodule de compressorkoppeling uitschakelen.

Dit betekent dat het hele aircosysteem is uitgeschakeld en uitgeschakeld blijft totdat het probleem is verholpen. De betreffende controlemodule stelt ook code P2517 in en kan een waarschuwingslampje laten branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2517 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het instrumentenpaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Beperkt gebruik van de airconditioning.
 3. De aircocompressor start niet wanneer dat nodig is.
 4. Instabiele ventilatorluchttoevoertemperatuur.

De ernstgraad van fout P2517 is laag en heeft geen invloed op de veiligheid, maar alleen op het rijcomfort. Het voertuig zal kunnen blijven rijden, maar het moet worden gecorrigeerd om het comfort terug te krijgen.

Oorzaken van de fout

Code P2517 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte koelmiddeldruksensor van de airconditioning.
 • Gebroken, beschadigde of gecorrodeerde kabelboom.
 • Probleem met de connector of zijn contacten.
 • Lage druk in de airconditioning.
 • Te hoge druk in het systeem.
 • Storing elektronische klimaatregeling (ECC).
 • Storing in de airconditioning.

Hoe kan ik foutcode P2517 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2517:

 1. Controleer of het koelmiddelniveau normaal is.
 2. Controleer de koelmiddeldruksensor van de airconditioning.
 3. Controleer de bedrading en de aansluitklemmen op beschadigingen.
 4. Controleer het systeem op lekken.
 5. Als de fout blijft bestaan, controleer dan de regeleenheid van de airconditioning.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Als fout P2517 optreedt, moet eerst worden gecontroleerd of er geen koelmiddel in het systeem zit. Als er geen druk in het systeem is, is er misschien ergens een lek of is het gewoon op.

In dat geval is het raadzaam contact op te nemen met een gespecialiseerde werkplaats om te kijken of er een lek is of om bij te vullen. Na deze stappen, als de fout blijft bestaan, kan verdere probleemoplossing worden gestart.

Bedrading en sensor controleren

Voer een grondige visuele inspectie uit van alle bijbehorende bedrading en connectoren. Let op beschadigde, verbrande, kortgesloten, losgekoppelde of gecorrodeerde bedrading en connectoren. Repareer indien nodig wanneer dergelijke schade wordt geconstateerd.

Indien er geen zichtbare schade is aan de kabelboom, controleer dan de referentiespanning, de continuïteit en de weerstand van alle relevante kabelbomen. Maak tegelijkertijd de bedrading van de besturingsmodules los, zodat deze tijdens de weerstandstest niet worden beschadigd.

De druksensoren maken deel uit van de regelcircuits en moeten daarom ook worden gecontroleerd om de oorzaak van fout P2517 vast te stellen. Let vooral op de interne weerstand van de sensoren, aangezien deze waarde een indicatie is van hun algemene toestand.

Als een defecte druksensor wordt aangetroffen, is het niet raadzaam deze zelf te verwijderen en te vervangen. Als er koudemiddel in het systeem zit, ontsnapt het in de atmosfeer, dus u kunt het beste een specialist inschakelen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2517 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Alfa Romeo
 • Chevrolet
 • Dodge
 • Ford
 • Honda
 • Hyundai
 • Nissan
 • Renault
 • Vauxhall
 • Volvo
 • UAZ (Patriot)

Bij foutcode P2517 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2515, P2516, P2518.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen