Foutcode P252C – motorolie kwaliteitssensor circuit laag

Foutcode P252C klinkt als “motorolie kwaliteitssensor circuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Engine Oil Quality Sensor Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P252C

OBD-II-foutcode P252C is een algemene foutcode die wordt gedefinieerd als “laag signaal in het motoroliekwaliteitscircuit”. Deze wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een laag signaal detecteert in het circuit van de motoroliekwaliteitssensor of de sensor zelf.

Foutcode P252C – motorolie kwaliteitssensor circuit laag

De motoroliekwaliteitssensor is ontworpen om de toestand te bewaken, zodat de juiste smeringskwaliteit voor de interne motoronderdelen wordt gewaarborgd. In de meeste gevallen is de sensor voor de motorkwaliteit op of in het motoroliecarter gemonteerd.

Alle grote autofabrikanten raden aan de kwaliteit te controleren en de motorolie ten minste eenmaal per jaar te verversen. Zelfs als de afgelegde afstand aanzienlijk korter is dan aanbevolen.

Wanneer de PCM een laag signaal detecteert in het circuit van de motoroliekwaliteitssensor, wordt code P252C ingesteld en kan het lampje Check Engine gaan branden. In sommige gevallen kan de PCM de motor uitschakelen om schade aan interne onderdelen te voorkomen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P252C voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het lampje voor lage oliedruk kan gaan branden.
 3. Olie verversen bericht op het instrumentenpaneel.
 4. De motor start slecht of niet.

De storing in de oliekwaliteit en -druk van P252C wordt als ernstig beschouwd en moet zo spoedig mogelijk worden verholpen. Slechte smering kan onherstelbare interne motorschade veroorzaken.

Oorzaken van de fout

Code P252C kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De motorolie kwaliteitssensor is defect.
 • De motorolie is van slechte kwaliteit.
 • Het olieverversingsinterval is overschreden.
 • Laag motoroliepeil.
 • Defecte of beschadigde kabelboom.
 • Gecorrodeerde, beschadigde of losse connector.
 • Doorgebrande zekering of smeltlood.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P252C wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P252C:

 1. Lees alle gegevens en opgeslagen foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de codes en controleer of foutcode P252C opnieuw verschijnt.
 3. Controleer het motoroliepeil en de staat ervan. Ververs zo nodig de olie samen met het filter.
 4. Controleer de kabelboom, de connectoren en de zekeringen.
 5. Controleer de oliekwaliteitssensor.
 6. Controleer de sensor met een digitale multimeter en vervang hem indien nodig.
 7. Let op mechanische slijtage van de motor. Voer een fysieke controle van de oliedruk uit met een mechanische manometer.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer of het oliepeil op het juiste niveau is, of het niet is verdund met brandstof of koelvloeistof en of het geen dikke, teerachtige consistentie heeft. Vul zo nodig olie bij of vervang deze voordat u verder gaat met de diagnose.

Voer een grondige visuele inspectie van de kabelboom uit om te zoeken naar beschadigde, verbrande, losgekoppelde, kortgesloten of gecorrodeerde kabelbomen en connectoren. Zo nodig repareren, code P252C wissen en het systeem opnieuw scannen om te zien of de code terugkeert.

Controleer de bedrading met een multimeter

Als er geen zichtbare schade is gevonden, controleer dan de oliekwaliteitssensor op weerstand, massa en referentiespanning. Vergelijk alle metingen met die in de handleiding. Vervang zo nodig de bedrading om ervoor te zorgen dat alle aflezingen in overeenstemming zijn met de specificaties van de fabrikant.

Vergeet niet de oliekwaliteitssensor los te koppelen van de PCM tijdens weerstands- en continuïteitscontroles om schade aan de controller te voorkomen.

Oliedrukcontrole

Het is noodzakelijk te controleren of de oliedruk binnen het door de fabrikant opgegeven bereik ligt; dit kan worden gedaan door een drukmeter op de motor aan te sluiten. Het gebruik van een scanner wordt afgeraden, omdat de scanner dezelfde informatie gebruikt als het PCM.

De PCM en de scantool kunnen een oliedruktoestand aangeven die gebaseerd is op onjuiste gegevens.

Het kan een paar seconden duren voordat de meter de waarde registreert, maar na ongeveer tien seconden zou hij zich moeten stabiliseren. Noteer de aflezing en vergelijk deze met de in de handleiding aangegeven waarde.

Laat de motor op temperatuur komen en houd de meterstand in de gaten. Als de motor opwarmt, kan er een lichte daling van de druk optreden die door de manometer wordt aangegeven. De oliedruk mag echter niet onder de aangegeven minimumwaarde zakken wanneer de motor op bedrijfstemperatuur is.

Oliedrukwaarden die onder de aanvaardbare ondergrenzen vallen, wijzen op overmatige slijtage of andere mechanische problemen in de motor. In dit geval zal het simpelweg vervangen van de oliekwaliteitssensor het probleem van fout P252C niet oplossen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P252C kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Buick
 • Cadillac
 • Chevrolet
 • Ford
 • GMC
 • Mercedes-Benz
 • Volkswagen
 • Volvo

Bij foutcode P252C kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P252A, P252B, P252D, P252E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen