Foutcode P2563 – turbocharger boost control position sensor “A” circuit bereik/prestaties

Foutcode P2563 klinkt als “turbocharger boost control position sensor “A” circuit bereik/prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Turbocharger Boost Control Position Sensor (TBCPS) “A” Circuit Range/Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2563

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P2563 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2563 – turbocharger boost control position sensor

De turbocontrolepositiesensor (TBCPS) zet de druk van de turbocompressor om in een elektrisch signaal voor de transmissieregelmodule (PCM). Deze informatie wordt gewoonlijk gebruikt om de hoeveelheid boost die de turbocompressor aan de motor geeft, nauwkeurig af te stellen.

De PCM ontvangt ook verdere informatie om de laaddruk te berekenen. En wanneer een mismatch optreedt tussen het bedrijfsbereik en het referentiebereik in de TBCPS. De PCM zal deze storing detecteren en code P2563 instellen. Deze fout betreft het elektrische circuit dat naar de sensor gaat.

Het oplossen van problemen kan variëren afhankelijk van de fabrikant, het type sensor en de kleur van de draden die naar de sensor lopen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2563 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Afname van het motorvermogen.
 3. De motor accelereert niet goed.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.
 5. Er komt zwarte rook uit de uitlaat.
 6. Ongewone geluiden van turbolader of spruitstukken.
 7. Fluitende geluiden kunnen afkomstig zijn van de slangen of de omleidingsklep.
 8. Mogelijke detonatie in de cilinders.

De ernst van foutcode P2563 is meestal matig, maar kan snel escaleren tot een ernstiger niveau als deze niet tijdig wordt verholpen.

Oorzaken van de fout

Code P2563 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Open circuit in het sensorsignaalcircuit.
 • Spannings- of aardingsfout in het signaalcircuit van de TBCPS-sensor.
 • Open circuit in de voeding of aarde.
 • Defecte turbolader drukregelaar positie sensor.
 • In zeer zeldzame gevallen kan de PCM transmissiebesturingsmodule defect zijn.

Hoe kan ik foutcode P2563 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2563:

 1. Controleer het sensorsignaalcircuit, corrigeer indien nodig.
 2. Controleer op een aardlek.
 3. Als een voedings- of aardingsfout wordt geconstateerd, moet de oorzaak worden verholpen.
 4. Vervang zo nodig de defecte turbodrukregelaarpositiesensor.
 5. Als de PCM defect is, flash of vervang hem dan.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voor de diagnose van fout P2563 moet de TBCPS-sensor worden opgespoord, die gewoonlijk rechtstreeks op het turbocompressorhuis is geschroefd of geschroefd. Inspecteer de connector en de bedrading visueel. Let op krassen, slijtage, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector. Let op de groene zweem van oxidatie of corrosie. Reinig of vervang zo nodig de klemmen of connector.

Als u een diagnoseapparaat hebt, wis dan de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of code P2563 terugkeert. Zo niet, dan moet u het probleem blijven opsporen.

Test vervolgens de TBCPS-sensor en de bijbehorende circuits. Trek de stekker van de TBCPS-sensor uit terwijl de sleutel is uitgeschakeld. Sluit de zwarte draad van de digitale voltmeter aan op de massa-aansluiting van de connector van de bedradingsbundel van de TBCPS-sensor.

Sluit de rode draad van de digitale voltmeter aan op de voedingsaansluiting in de connector van de TBCPS-sensorharnas. Draai de sleutel naar de motorschakelstand. De voltmeter moet 12 of 5 volt aangeven. Zo niet, repareer dan een breuk in de kabelboom in de stroom- of massaleiding of vervang het PCM.

Als de vorige test geslaagd is, moeten we de signaaldraad controleren. Zonder de connector te verwijderen, verplaatst u de rode voltmeterdraad van de voedingsdraadaansluiting naar de signaaldraadaansluiting. De voltmeter moet nu 5 volt aangeven. Zo niet, repareer dan de breuk in de signaalkabel of vervang de PCM.

Als alle voorgaande tests zijn geslaagd, maar fout P2563 blijft bestaan, wijst dit waarschijnlijk op een defecte TBCPS-sensor. Hoewel een defecte PCM niet kan worden uitgesloten totdat de TBCPS-sensor is vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2563 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A4, Q5)
 • Chevrolet
 • Citroen
 • Dodge
 • Fiat
 • Ford (Transit)
 • GMC
 • Hyundai (Santa Fe, ix55)
 • Isuzu
 • Kia (Sorento, Sportage)
 • Land Rover (Freelander)
 • Peugeot
 • Skoda (Octavia)
 • Toyota (Land Cruiser)
 • Volkswagen (Caddy, Crafter, Passat, Tiguan, Transporter, Vento)

Bij foutcode P2563 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0299, P2562, P2564, P2565, P2566.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen