Foutcode P2581 – turbocharger speed sensor circuit high

Foutcode P2581 klinkt als “turbocharger speed sensor circuit high”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Turbocharger Speed Sensor Circuit High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2581

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P2581 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2581 – turbocharger speed sensor circuit high

De turbolader-snelheidssensor zet het toerental van de turbine om in een elektrisch signaal voor de Powertrain Control Module (PCM). Deze informatie wordt gewoonlijk gebruikt om de hoeveelheid boost die de turbocompressor aan de motor geeft, nauwkeurig af te stellen.

Het stuurt ook andere informatie naar de PCM om de laaddruk te berekenen. En wanneer zich een probleem voordoet met het toerentalsignaal van de turbolader, zal de PCM het probleem detecteren en de code P2581 instellen. Deze fout betreft het elektrische circuit dat naar de sensor gaat.

Het oplossen van problemen kan variëren afhankelijk van de fabrikant, het type sensor en de kleur van de draden die naar de sensor lopen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2581 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Afname van het motorvermogen.
 3. De motor accelereert niet goed.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.
 5. Er komt zwarte rook uit de uitlaat.
 6. Ongewone geluiden van turbolader of spruitstukken.
 7. Fluitende geluiden kunnen afkomstig zijn van de slangen of de omleidingsklep.
 8. Mogelijke detonatie in de cilinders.

De ernst van foutcode P2581 is meestal matig, maar kan snel escaleren tot een ernstiger niveau als deze niet tijdig wordt verholpen.

Oorzaken van de fout

Code P2581 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Open circuit in het sensorsignaalcircuit.
 • Spannings- of aardingsfout in het signaalcircuit van de turbolader-snelheidssensor.
 • Spannings- of aardingsfout in het signaalcircuit van de turbolader-snelheidssensor.
 • Defecte turbolader drukregelaar positie sensor.
 • In zeer zeldzame gevallen kan de PCM transmissiecontrolemodule beschadigd zijn.

Hoe kan ik foutcode P2581 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2581:

 1. Controleer het sensorsignaalcircuit, corrigeer indien nodig.
 2. Controleer op een aardlek.
 3. Als een voedings- of aardingsfout wordt geconstateerd, moet de oorzaak worden verholpen.
 4. Vervang zo nodig de defecte turbodrukregelaarpositiesensor.
 5. Als de PCM defect is, flash of vervang hem dan.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Zoek de toerentalsensor van de turbolader, die meestal rechtstreeks op de behuizing van de turbolader is geschroefd of gebout. Inspecteer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector. Let op de groene zweem van oxidatie of corrosie. Reinig of vervang zo nodig de klemmen of connector.

Als u een diagnoseapparaat hebt, wis dan de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of code P2581 terugkeert. Zo niet, ga dan verder met het opsporen van het probleem.

Test vervolgens de snelheidssensor van de turbolader en de bijbehorende circuits. Koppel de elektrische connector van de turbolader-snelheidssensor los, terwijl de sleutel is uitgeschakeld. Sluit de zwarte draad van de digitale voltmeter aan op de massa-aansluiting van de connector van de sensorbedradingsbundel.

Sluit de rode draad van de digitale voltmeter aan op de voedingsaansluiting van de connector van de turbolader-snelheidssensor. Draai de sleutel naar de startpositie van de motor. De voltmeter moet 12 of 5 volt aangeven. Zo niet, repareer dan een breuk in de kabelboom in de voedings- of aardedraad of vervang de PCM.

Als de vorige test geslaagd is, moeten we de signaaldraad controleren. Zonder de connector te verwijderen, verplaatst u de rode voltmeterdraad van de voedingsdraadaansluiting naar de signaaldraadaansluiting. De voltmeter moet nu 5 volt aangeven. Zo niet, repareer dan de breuk in de signaalkabel of vervang de PCM.

Als alle voorgaande tests zijn geslaagd, maar fout P2581 blijft bestaan, wijst dit waarschijnlijk op een defecte turbolader-snelheidssensor. Hoewel een defecte PCM niet kan worden uitgesloten totdat de sensor is vervangen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2581 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Dodge (RAM)
 • Mazda
 • Volkswagen

Bij foutcode P2581 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2578, P2579, P2580, P2582.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen