Foutcode P2615 – nokkenassignaal uitgangscircuit laag

Foutcode P2615 klinkt als “nokkenassignaal uitgangscircuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Camshaft Position (CMP) Signal Output Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2615

Foutcode P2615 is een algemene foutcode die wordt gedefinieerd als “laag niveau van uitgangscircuit voor nokkenaspositie”. Het wordt ingesteld wanneer de PCM detecteert dat er een probleem is met het signaaluitgangscircuit van de nokkenaspositiesensor.

Foutcode P2615 – nokkenassignaal uitgangscircuit laag

De code wordt ingesteld wanneer de transmissieregelmodule (PCM) een onjuiste spanning detecteert in het uitgangscircuit van het nokkenassignaal. Het nokkenaspositiesignaal helpt de PCM bij het bepalen van het ontstekingstijdstip en de brandstoftoevoer.

Afhankelijk van het motortoerental (RPM) en de belasting regelt de motorregeleenheid (ECU) de hoeveelheid brandstofinspuiting en het ontstekingstijdstip. Bij motoren met variabele kleptiming (VVT) wordt de timing van de in- en uitlaatkleppen geregeld.

De krukaspositiesensor (CKP) en de nokkenaspositiesensor (CMP) zijn de belangrijkste die de PCM-module gebruikt om de fasering te regelen. Als een motor met VVT twee eenheden heeft, zijn er twee nokkenaspositiesensoren.

De nokkenaspositiesensor reageert op een versnelling van de nokkenas, die de PCM voortdurend informatie geeft over de snelheid en de positie ervan. Als de PCM geen normaal CMP-signaal kan detecteren, stelt hij foutcode P2615 in.

Als er een circuitstoring optreedt en de PCM de werkelijke afwijking van de nokkenas ten opzichte van de basisinstelling niet kan detecteren. Dit heeft een ernstig negatief effect op de efficiëntie van de motor, het brandstofverbruik en de uitlaatemissies.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2615 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De motor kan draaien, maar met verminderde prestaties (vermogensverlies).
 3. De motor kan aanslaan, maar niet starten.
 4. Het voertuig kan afslaan of slecht starten.
 5. Schokkerige/mislukte ontsteking bij stationair toerental of onder belasting.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.

Afhankelijk van de symptomen kan code P2615 matig of zeer ernstig zijn. Als de fout wordt veroorzaakt door een defecte tandwielaandrijving, kan dit leiden tot interne motorschade.

Oorzaken van de fout

Code P2615 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte nokkenaspositiesensor CMP.
 • Open of kortgesloten bedrading van de positiesensor.
 • Beschadigde CMP-sensorconnector.
 • Zekering in het systeem doorgebrand.
 • Ontbrekende tanden of gesneden spiebaan die de tandring vastzet.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2615 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2615:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de fouten uit het computergeheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of code P2615 opnieuw verschijnt.
 3. Controleer de elektrische kabels en connectoren, repareer de defecte indien nodig.
 4. Controleer de werking van de nokkenaspositiesensor met een scantool.
 5. Als er geen problemen worden gevonden, controleer dan de PCM-module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Eerst moeten alle opgeslagen gegevens en foutcodes worden uitgelezen met een OBD-II scanner. Om te bepalen wanneer en onder welke omstandigheden de fout is opgetreden.

De foutcodes moeten dan uit het geheugen van de PCM worden gewist en het voertuig moet worden getest. Dit zal helpen bepalen of code P2615 opnieuw verschijnt en of de fout intermitterend is.

Daarna moeten het oliepeil en de toestand ervan worden gecontroleerd; de juiste druk speelt een sleutelrol in de werking van dit circuit. Lokaliseer vervolgens alle onderdelen van het elektrische circuit en voer een grondige visuele inspectie uit.

Controleer de bedrading op duidelijke gebreken zoals slijtage, schaafwonden, blootliggende draden of gesmolten plekken. Controleer vervolgens de connectoren op veiligheid, corrosie en beschadigde contacten.

Bedradingstest

Indien de code aanhoudt, moet u weerstandstests uitvoeren op alle gerelateerde bedrading. Zorg ervoor dat u de sensor en de bedrading ervan loskoppelt van de PCM om beschadiging van de regelaar tijdens de weerstandstest te voorkomen.

Vergelijk alle metingen met de waarden in de handleiding en repareer of vervang ze indien nodig. Controleer naast de bedrading ook de nokkenaspositiesensor zelf.

Wis alle codes nadat de reparatie is voltooid en maak een proefrit voordat u het systeem opnieuw scant op terugkeer van de fout.

Als code P2615 niet terugkeert, kan de reparatie als geslaagd worden beschouwd. Als de code echter terugkeert, kan er sprake zijn van een defecte PCM of een intermitterende fout die tijdens de diagnose niet is opgelost.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2615 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Mercedes-Benz
 • Renault (Fluence, Megane)

Bij foutcode P2615 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2614, P2616, P2617, P2618, P2619.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen