Foutcode P261B – regelcircuit koelvloeistofpomp “B” bereik/prestaties

Foutcode P261B klinkt als “regelcircuit koelvloeistofpomp “B” bereik/prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Coolant Pump “B” Control Circuit Range/Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P261B

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P261B wordt beschouwd als een generieke code, aangezien hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P261B – regelcircuit koelvloeistofpomp

Wanneer de PCM (Powertrain Control Module) een buiten het bereik liggend of prestatieprobleem in het regelcircuit van de hulpkoelvloeistofpomp detecteert, stelt hij code P261B in. Het controlelampje gaat ook branden. Deze code kan worden gedetecteerd door een aantal ondersteunende controlemodules, niet alleen door de PCM.

Bij lagere toerentallen kan de motor niet zoveel koelvloeistof door het systeem stuwen als nodig is om oververhitting te voorkomen. Dus, om te voorkomen dat het koelsysteem oververhit raakt. De koelvloeistofpomp werkt door elektronische circulatie door het systeem. Dit gebeurt wanneer de auto stationair draait of een laag toerental heeft.

Als code P261B in het geheugen van de PCM is opgeslagen, wijst dit op het volgende probleem. Het circuit van de koelvloeistofpomp werkt buiten de instellingen van de fabrikant.

Procedures voor het oplossen van problemen kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant, het type koelvloeistofpomp en de kleuren van de draden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P261B voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. De motor kan oververhit zijn geraakt.
 3. De airconditioning werkt niet goed.

Rijden bij oververhitting kan onherstelbare schade aan de motor veroorzaken, waarvan de reparatie veel geld kan kosten. De kans is groot dat uw auto steeds vaker oververhit raakt. Vooral bij lage toerentallen totdat u de P261B fout heeft opgelost.

Oorzaken van de fout

Code P261B kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Kortgesloten, gebroken bedrading of losgeraakte connectoren in de kabelboom naar de koelvloeistofpomp.
 • Open of losse aardedraad.
 • Defecte koelvloeistofpomp.
 • Een defecte PCM is onwaarschijnlijk.

Hoe kan ik foutcode P261B wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P261B:

 1. Repareer of vervang bedrading en kabelboomconnectoren die naar de pomp lopen.
 2. Sluit losse of gebroken aarddraden opnieuw aan of repareer deze.
 3. Vervanging van de koelvloeistofpomp.
 4. Vervang het defecte PCM.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen is de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig raadplegen. Uw P261B probleem kan een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

Zoek dan de koelvloeistofpomp van uw voertuig. Deze actuator wordt gewoonlijk aan de voorkant van de motor gemonteerd. Bovenop de motor, in de wielkasten of tegen het schutbord.

Testen van de kabelboom

Controleer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector.

Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Als u een diagnostisch scanapparaat hebt, wis dan de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of code P261B terugkeert. Zo niet, dan is het probleem waarschijnlijk een verbindingsprobleem.

Pomp controleren

Als code P261B terugkomt, moeten we de pomp en de bijbehorende circuits testen. Er zijn normaal 2 draden op elke pomp. Maak eerst de kabelboom naar de koelvloeistofpomp los.

Gebruik een digitale multimeter en sluit een draad van de meter aan op een aansluiting van de pomp. Sluit de andere kabel van de meter aan op de andere aansluiting van de pomp. Deze mag niet open of kortgesloten zijn.

Controleer de weerstandskarakteristieken voor uw specifieke auto. Als de pomp is kortgesloten, zal de weerstand oneindig of onbestaande zijn. Vervang in dat geval de koelvloeistofpomp.

Als deze test geslaagd is, controleer dan met een multimeter of er 12 volt op het voedingscircuit van de koelvloeistofpomp staat. Rode draad naar het voedingscircuit van de aandrijving, zwarte draad naar aarde.

Schakel de aandrijving in met een diagnoseapparaat dat de koelvloeistofpomp kan activeren. Als er geen 12 volt op de actuator staat, repareer dan de bedrading van de PCM of het relais naar de pomp. Ook in dit geval kan de PCM defect zijn.

Als alles in orde is, zorg dan voor een goede massaverbinding bij de koelvloeistofpomp. Sluit het testlampje aan op de pluskant van de 12V-accu (rode draad). En sluit het andere uiteinde van het controlelampje aan op het aardcircuit. Sluit het circuit van de koelvloeistofpomp aan op de massa.

Gebruik een diagnosegereedschap om de koelvloeistofpomp te bedienen. Controleer of het waarschuwingslampje gaat branden telkens als het diagnosegereedschap de pomp activeert.

Als het waarschuwingslampje niet gaat branden, wijst dit op een defect circuit. Als het gaat branden, moet u de kabelboom die naar de pomp loopt losmaken. Kijk of het controlelampje knippert, wat wijst op een onderbroken verbinding.

Als alle voorgaande tests zijn geslaagd en u blijft fout P261B krijgen. Dan heeft u waarschijnlijk een defecte koelvloeistofpomp. Hoewel een defecte PCM niet kan worden uitgesloten totdat de koelvloeistofpomp is vervangen.

Als u niet zeker bent, vraag dan de hulp van een gekwalificeerde autodiagnosticus. De PCM moet geprogrammeerd of gekalibreerd zijn voor het specifieke voertuig om hem correct te kunnen installeren.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P261B kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Ford
 • Honda
 • Nissan
 • Skoda
 • Toyota (Aqua, Camry, Prius)
 • Volkswagen

Bij foutcode P261B kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2600, P2601, P2602, P2603, P261A, P261C, P261D.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen