Foutcode P2649 – tuimelaar actuator “A” control circuit hoog (Bank 1)

Foutcode P2649 klinkt als “tuimelaar actuator “A” control circuit hoog (Bank 1)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Rocker Arm Actuator “A” Control Circuit High (Bank 1)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2649

OBD-II-foutcode P2649 is een algemene code die wordt gedefinieerd als “hoog signaalniveau in het bedieningscircuit van tuimelschakelaar ‘A’ (bank 1)”. Het wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) detecteert dat het klepbedieningscircuit (tuimelaar) in motorblok 1 een hoog signaalniveau heeft.

Foutcode P2649 – tuimelaar actuator

Deze code is alleen van toepassing op voertuigen met elektronische klepbediening. Dit zijn voertuigen waarvan de motoroliedruk elektronisch wordt aangepast om de kleptiming te veranderen. Deze worden vaak aangeduid als systemen met variabele kleptiming (VVT, VTEC en andere).

Bij normaal gebruik wordt op alle tuimelschakelaars een signaal van 12 volt gezet wanneer het contact aanstaat. Het circuit van de tuimelaar wordt beëindigd wanneer de PCM op het juiste interval een massapuls geeft aan de desbetreffende actuator.

De actuator duwt één kant van de tuimelaar omhoog, die met een vast draaipunt aan de cilinderkop is bevestigd. Door deze beweging beweegt de voorkant van de tuimelaar naar beneden, waar hij contact maakt met de klepsteel en de klep opent.

Wanneer de solenoïde wordt uitgeschakeld, trekt de actuator zich terug en sluit de klep. Deze actie wordt herhaald bij elke slag van elke cilinder van een draaiende motor.

Systemen met variabele kleptiming gebruiken elektronische actuatoren om de oliedruk te regelen. Door speciaal ontwikkelde kanalen in de cilinderkop kan de oliedruk in verschillende mate de tuimelaars bereiken. Afhankelijk van motortoerental en belastingspercentage.

Als de PCM een hoog signaalniveau in het circuit van de tuimelaarcontrole detecteert dat wijst op een storing. Code P2649 wordt opgeslagen en het storingswaarschuwingslampje kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2649 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Minder motorvermogen.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.
 5. Ongelijkmatig stationair draaien van de motor.
 6. Mogelijke detonatie in de motor, vooral tijdens acceleratie.
 7. Plotselinge versnelling van de motor.
 8. De algemene prestaties kunnen over het gehele werkingsgebied van de motor worden aangetast.

Deze fout is vrij ernstig, omdat hij problemen met het voertuig kan veroorzaken. Als code P2649 niet tijdig wordt gecorrigeerd, kan ernstige mechanische motorschade ontstaan.

Oorzaken van de fout

Code P2649 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte tuimelaaraandrijving.
 • Gebroken of losse tuimelaar
 • Probleem met de bedrading of connectoren in het tuimelaar circuit.
 • Laag motoroliepeil of -druk.
 • Defecte VVT/VTEC drukschakelaar.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2649 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2649:

 1. Lees alle gegevens en foutcodes opgeslagen in het PCM geheugen met een OBD-II scan tool.
 2. Reset de opgeslagen codes en maak een proefrit met de auto.
 3. Als fout P2649 is teruggekeerd, controleer dan de connectoren en de kabelboom op schade of slecht contact.
 4. Controleer de bediening van de tuimelschakelaar en de tuimelschakelaar zelf.
 5. Controleer het peil, de kwaliteit en de druk van de motorolie.
 6. Test de VVT/VTEC-drukschakelaar.
 7. Als de code nog steeds actief is, moet de PCM waarschijnlijk worden geflasht of vervangen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voordat u begint met het oplossen van problemen met P2649, moet u de Technical Service Bulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig bestuderen. In sommige gevallen kan dit u veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

Zorg ervoor dat de motor tot het juiste niveau gevuld is met de aanbevolen olie en dat deze in goede staat verkeert. Gebruik bij twijfel over de integriteit van het smeersysteem een manometer om de druk te controleren.

Een laag oliepeil en een lage druk in de motor zijn de belangrijkste redenen waarom de codes voor variabele kleptiming blijven bestaan.

Vervolgens moet een gedetailleerde visuele inspectie worden uitgevoerd om de bedrading te controleren op duidelijke fouten. Controleer alle bedrading en connectoren van tuimelaars en VVT/VTEC-sensoren en -actuatoren.

Normale waarden voor bedrading en aansluitingen moeten 0 ohm weerstand zijn. De continuïteit van de bedrading moet altijd worden gecontroleerd met alle aangesloten regelaars losgekoppeld van het circuit om schade te voorkomen.

Weerstand of gebrek aan continuïteit wijst op defecte bedrading die open of kortgesloten is. In dat geval zal reparatie of vervanging nodig zijn.

Als na een volledige controle alle actuatoren, sensoren en circuits in orde zijn, maar fout P2649 blijft bestaan, kan de PCM defect zijn.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2649 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Acura (MDX, TL)
 • Honda (Accord, CR-V, Civic, Element, Fit, Odyssey, Pilot)
 • Toyota (Corolla, RAV4)

Bij foutcode P2649 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0141, P0453, P2645, P2648, P2650, P2653, P2654, P2655, P2658, P2659, P2660, P2663, P2664.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen