Foutcode P265C – “B” tuimelaar actuator positie sensor circuit laag (Bank 1)

Foutcode P265C klinkt als “”B” tuimelaar actuator positie sensor circuit laag (Bank 1)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “”B” Rocker Arm Actuator Position Sensor Circuit Low (Bank 1)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P265C

OBD-II-foutcode P265C is een generieke code die wordt gedefinieerd als “Laag signaalniveau in tuimelschakelaar (Bank 1) aandrijvingssensor ‘B’-circuit”. Deze wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) detecteert dat het circuit van de klepstandsensor “B” (tuimelaar) in motorblok 1 laag is.

Foutcode P265C –

Deze code is alleen van toepassing op voertuigen met elektronische klepbediening. Dit zijn voertuigen waarbij de motoroliedruk elektronisch wordt geregeld om de kleptiming te veranderen. Deze worden vaak aangeduid als systemen met variabele kleptiming (VVT, VTEC en andere).

Bij normaal gebruik wordt op alle tuimelschakelaars een signaal van 12 volt gezet wanneer het contact aanstaat. Het circuit van de tuimelaar wordt beëindigd wanneer de PCM op het juiste interval een massapuls geeft aan de desbetreffende actuator.

De actuator duwt één kant van de tuimelaar omhoog, die met een vast draaipunt aan de cilinderkop is bevestigd. Door deze beweging beweegt de voorkant van de tuimelaar naar beneden, waar hij contact maakt met de klepsteel en de klep opent.

Wanneer de solenoïde wordt uitgeschakeld, trekt de actuator zich terug en sluit de klep. Deze actie wordt herhaald bij elke slag van elke cilinder van een draaiende motor.

Nieuwere voertuigen maken gebruik van variabele kleppentechnologie om bij hogere toerentallen meer lucht door de motor te laten stromen. Dit zorgt voor betere prestaties over een groter bereik.

Sommige fabrikanten gaan over op een verstelbaar klepliftsysteem waarmee de klep wijder open kan. Er zitten positiesensoren in de variabele tuimelaar, zodat de PCM-regelmodule kan controleren wat de tuimelaar doet.

Als de PCM een laag signaal detecteert in het positiecircuit van tuimelaar-actuatorsensor ‘B’ (bank 1). Code P265C wordt opgeslagen en het storingswaarschuwingslampje kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P265C voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Minder motorvermogen.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.
 5. Ongelijkmatig stationair draaien van de motor.
 6. Mogelijke detonatie in de motor, vooral tijdens acceleratie.
 7. Plotselinge versnelling van de motor.
 8. De algemene prestaties kunnen over het gehele werkingsgebied van de motor worden aangetast.

Deze fout is vrij ernstig, omdat er dan problemen met de afhandeling van het voertuig kunnen optreden. Als code P265C niet tijdig wordt gecorrigeerd, kan ernstige mechanische motorschade ontstaan.

Oorzaken van de fout

Code P265C kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Tuimelaar positie sensor defect.
 • Probleem met de bedrading of connectoren in het circuit van de tuimelschakelaarpositiesensor.
 • Laag motoroliepeil of -druk.
 • Verkeerde type motorolie.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P265C wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P265C:

 1. Lees alle gegevens en foutcodes opgeslagen in het PCM geheugen met een OBD-II scan tool.
 2. Reset de opgeslagen codes en maak een proefrit met de auto.
 3. Als fout P265C terugkeert, controleer dan de connectors en de kabelboom op schade of slecht contact.
 4. Controleer de positie van de tuimelschakelaar.
 5. Controleer het peil, de kwaliteit, het type en de druk van de motorolie.
 6. Als de code nog steeds actief is, moet de PCM waarschijnlijk worden geflasht of vervangen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voordat u begint met het oplossen van problemen met P265C, moet u de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig bestuderen. In sommige gevallen kan dit u veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

Zorg ervoor dat de motor tot het juiste niveau gevuld is met de aanbevolen olie en dat deze in goede staat verkeert. Gebruik bij twijfel over de integriteit van het smeersysteem een manometer om de druk te controleren.

Een laag oliepeil en een lage druk in de motor zijn de belangrijkste redenen waarom de codes voor variabele kleptiming blijven bestaan.

Vervolgens moet een gedetailleerde visuele inspectie worden uitgevoerd om de bedrading te controleren op duidelijke fouten. Controleer alle bedrading en connectoren van de tuimelschakelaaractuators en de tuimelschakelaarpositiesensoren.

Normale waarden voor bedrading en aansluitingen moeten 0 ohm weerstand zijn. De continuïteitscontrole van de bedrading moet altijd worden uitgevoerd met alle aangesloten regelaars losgekoppeld van het circuit om schade te voorkomen.

Weerstand of gebrek aan continuïteit wijst op defecte bedrading die open of kortgesloten is. In dat geval zal reparatie of vervanging nodig zijn.

Als na een volledige controle alle actuatoren, sensoren en circuits in orde zijn, maar fout P265C blijft bestaan, kan de PCM defect zijn.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P265C kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Ford

Bij foutcode P265C kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P265A, P265B, P265D, P265E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen