Foutcode P2675 – regelkring luchtfilterinlaat/open

Foutcode P2675 klinkt als “regelkring luchtfilterinlaat/open”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Air Cleaner Inlet Control Circuit/Open” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2675

Opgeslagen code P2675 betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een fout heeft gedetecteerd. Dit komt door een ontbrekend signaal in het inlaatregelcircuit van de luchtreiniger.

Foutcode P2675 – regelkring luchtfilterinlaat/open

Moderne voertuigen van sommige merken zijn uitgerust met een luchtinlaatsysteem dat de luchtstroom regelt. De lucht stroomt door de luchtinlaatpijp en rechtstreeks naar het gasklephuis en de massastroomsensor.

Wanneer de contactsleutel in de stand ON wordt gedraaid en de verschillende boordregelaars (waaronder het PCM) onder spanning komen te staan. Er worden talrijke zelfdiagnoseprocedures gestart.

De PCM gebruikt inputs van de motorsensoren om automatisch de startstrategie van de motor in te stellen en deze zelftests uit te voeren. Het inlaatregelcircuit van de luchtfilter is een van de ingangssignalen die de PCM nodig heeft voor de automatische afstelling.

Als de PCM geen signaal kan detecteren van de ingang van het regelcircuit van het luchtfilter. Wanneer het contactslot op ON staat en de PCM van stroom wordt voorzien. Code P2675 wordt opgeslagen en het storingslampje kan gaan branden.

Niet alle eerste storingen zullen de code instellen en het storingswaarschuwingslampje laten branden. In sommige gevallen zijn meerdere storingscycli nodig voordat het controlelampje gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2675 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het instrumentenpaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een foutcode).
 2. Behalve de opgeslagen foutcode zijn er misschien geen symptomen.
 3. Langere starttijd dan normaal.
 4. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 5. Verhoogd brandstofverbruik.

De P2675-fout is meestal mild, maar kan soms ernstig zijn, afhankelijk van de specifieke symptomen van de fout. Daarom wordt aanbevolen de storing zo snel mogelijk te verhelpen wanneer een probleem wordt ontdekt.

Oorzaken van de fout

Code P2675 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte luchtinlaatregelaar van het luchtfilter.
 • Gecorrodeerde of beschadigde connector.
 • Defecte of beschadigde kabelboom.
 • Beschadigd of verstopt luchtkanaal.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2675 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2675:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Uitzoeken wanneer en onder welke omstandigheden fout P2675 verscheen.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Controleer de elektrische leidingen en aansluitingen van de inlaatregelaar van het luchtfilter visueel op losheid en beschadiging.
 4. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om te zien of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het P2675-probleemoplossingsproces is het bestuderen van de Technical Service Bulletins (TSB). In sommige gevallen kan dit op lange termijn veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

De volgende stap in de diagnose is een visuele inspectie van de relevante kabelbomen en connectoren. Let vooral op de bedrading in de buurt van hete uitlaatonderdelen en scherpe randen.

Als er niets mis is met de kabelboom, controleer dan de slangen op verstoppingen of breuken en reinig of vervang ze indien nodig. Gebruik siliconenslangen voor hoge temperaturen voor vervanging.

Door alle aanbevelingen op te volgen, zal fout P2675 hoogstwaarschijnlijk worden gecorrigeerd en verdwijnen. Zo niet, dan kan het probleem een defecte PCM-module zijn.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2675 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Toyota

Bij foutcode P2675 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2676, P2677.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen