Foutcode P267B – tuimelaar actuator “B” positiesensor circuit bereik/prestaties (Bank 2)

Foutcode P267B klinkt als “tuimelaar actuator “B” positiesensor circuit bereik/prestaties (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Rocker Arm Actuator “B” Position Sensor Circuit Range/Performance (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P267B

OBD-II-foutcode P267B is een generieke code die wordt gedefinieerd als “Onverenigbaarheid in het werkingskarakteristiekbereik van het circuit van de tuimelaarpositiesensor (B) (bank 2)”. Het wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) detecteert dat het kleppositiesensor (tuimelaar) van motorblok nr. 2 “B” een verkeerd werkingsbereik heeft.

Foutcode P267B – tuimelaar actuator

Deze code is alleen van toepassing op voertuigen met elektronische klepbediening. Dit zijn voertuigen waarvan de motoroliedruk elektronisch wordt geregeld om de kleptiming te veranderen. Deze worden vaak aangeduid als systemen met variabele kleptiming (VVT, VTEC en andere).

Bij normaal gebruik wordt op alle tuimelschakelaars een signaal van 12 volt gezet wanneer het contact is ingeschakeld. Het circuit van de tuimelaar wordt beëindigd wanneer de PCM op het juiste interval een massapuls geeft aan de desbetreffende actuator.

De actuator duwt één kant van de tuimelaar omhoog, die met een vast draaipunt aan de cilinderkop is bevestigd. Door deze beweging beweegt de voorkant van de tuimelaar naar beneden, waar hij contact maakt met de klepsteel en de klep opent.

Wanneer de solenoïde wordt uitgeschakeld, trekt de actuator zich terug en sluit de klep. Deze actie wordt herhaald bij elke slag van elke cilinder van een draaiende motor.

Nieuwere voertuigen maken gebruik van variabele kleppentechnologie om bij hogere toerentallen meer lucht door de motor te laten stromen. Dit zorgt voor betere prestaties over een groter bereik.

Sommige fabrikanten gaan over op een instelbare kleplift, waardoor de klep wijder open kan. Er zitten positiesensoren in de variabele tuimelaar, zodat de PCM-regelmodule kan controleren wat de tuimelaar doet.

Als de PCM een afwijking in het werkgebied detecteert in het sensorcircuit van tuimelschakelaar actuator “B” (bank 2). Code P267B wordt opgeslagen en het storingswaarschuwingslampje kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P267B voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Minder motorvermogen.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.
 5. Ongelijkmatig stationair draaien van de motor.
 6. Mogelijke detonatie in de motor, vooral tijdens acceleratie.
 7. Plotselinge versnelling van de motor.
 8. De algemene prestaties kunnen over het gehele werkingsgebied van de motor worden aangetast.

Deze fout is vrij ernstig, omdat er dan problemen met de afhandeling van het voertuig kunnen optreden. Als code P267B niet tijdig wordt gecorrigeerd, kan ernstige mechanische motorschade ontstaan.

Oorzaken van de fout

Code P267B kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Tuimelaar positie sensor defect.
 • Probleem met de bedrading of connectoren in het circuit van de tuimelschakelaarpositiesensor.
 • Laag motoroliepeil of -druk.
 • Verkeerde type motorolie.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P267B wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P267B:

 1. Lees alle gegevens en foutcodes opgeslagen in het PCM geheugen met een OBD-II scan tool.
 2. Reset de opgeslagen codes en maak een proefrit met de auto.
 3. Als fout P267B terugkeert, controleer dan de connectoren en de kabelboom op beschadiging of slecht contact.
 4. Controleer de positie van de tuimelschakelaar.
 5. Controleer het motoroliepeil, de kwaliteit, het type en de druk.
 6. Als de code nog steeds actief is, moet de PCM waarschijnlijk worden geflasht of vervangen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voordat u begint met het oplossen van problemen met P267B, moet u de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig bestuderen. In sommige gevallen kan dit u veel tijd besparen door u in de juiste richting te wijzen.

Zorg ervoor dat de motor tot het juiste niveau gevuld is met de aanbevolen olie en dat deze in goede staat verkeert. Gebruik bij twijfel over de integriteit van het smeersysteem een manometer om de druk te controleren.

Een laag oliepeil en een lage druk in de motor zijn de belangrijkste redenen waarom de codes voor variabele kleptiming blijven bestaan.

Vervolgens moet een gedetailleerde visuele inspectie worden uitgevoerd om de bedrading te controleren op duidelijke fouten. Controleer alle bedrading en connectoren van de tuimelaars en de positiesensoren van de tuimelaars.

Normale waarden voor bedrading en aansluitingen moeten 0 ohm weerstand zijn. De continuïteitscontrole van de bedrading moet altijd worden uitgevoerd met alle aangesloten regelaars losgekoppeld van het circuit om schade te voorkomen.

Weerstand of gebrek aan continuïteit wijst op defecte bedrading die open of kortgesloten is. In dat geval zal reparatie of vervanging nodig zijn.

Als na een volledige controle alle actuatoren, sensoren en circuits in orde zijn, maar fout P267B blijft bestaan, kan de PCM defect zijn.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P267B kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Ford
 • Mitsubishi

Bij foutcode P267B kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P267A, P267C, P267D, P267E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen