Foutcode P2711 – onverwachte mechanische ontkoppeling van de versnelling

Foutcode P2711 klinkt als “onverwachte mechanische ontkoppeling van de versnelling”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Unexpected Mechanical Gear Disengagement” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2711

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P2711 wordt beschouwd als een generieke code, aangezien hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2711 – onverwachte mechanische ontkoppeling van de versnelling

De foutcode verschijnt wanneer de PCM-regelmodule een probleem detecteert tussen de snelheidssignalen van de uitgaande en de ingaande as. De controlemodule ziet het probleem als een mechanische ontkoppeling van de versnelling. Dit kan leiden tot slecht schakelen en stuurproblemen.

Onverwachte mechanische ontkoppeling van de versnelling treedt op wanneer de PCM detecteert dat de toerentalsensor van de uitgaande as defect is. Het systeem detecteert de fout wanneer de versnellingen klaar of bijna klaar zijn om te schakelen.

De PCM regelt de hydraulische druk en elektronische solenoïden om de verschillende versnellingen in de transmissie te selecteren en vast te houden. Wanneer de PCM detecteert dat de transmissie de gevraagde versnelling niet vasthoudt, stelt hij code P2711 in.

Bij mechanische ontkoppeling neemt de uitgangssnelheid niet geleidelijk toe zoals bij normaal bedrijf, zodat er een fout in het systeem optreedt. Bij sommige merken en modellen duurt het meerdere keren voordat het indicatielampje (MIL) gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2711 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De versnellingsbak schakelt niet goed.
 3. Schakelen of rijden is schokkerig.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.
 5. Hoge snelheidsmetertrillingen of volledige uitval.
 6. Zwevende toeren en pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 7. Behalve een opgeslagen foutcode mogen er geen andere symptomen aanwezig zijn.

Een opgeslagen foutcode P2711 wordt als ernstig beschouwd omdat deze rij- en veiligheidsproblemen kan veroorzaken. De omstandigheden die hebben bijgedragen tot de opgeslagen code moeten zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.

Oorzaken van de fout

Code P2711 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Laag peil van de transmissievloeistof.
 • Zware vervuiling van de transmissievloeistof.
 • Mechanisch defect in de transmissie.
 • Defecte toerentalsensoren aan de ingaande of uitgaande as.
 • Kortgesloten of beschadigde kabelboom.
 • Defecte connector van de kabelboom.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2711 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2711:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P2711 opnieuw verschijnt.
 4. Controleer het peil en de kwaliteit van de transmissievloeistof.
 5. Controleer de toerentalsensoren van de ingaande en uitgaande as.
 6. Controleer de relevante draden en connectoren visueel op beschadigingen.
 7. Vervang zo nodig defecte onderdelen.
 8. Test de transmissie op interne mechanische fouten.
 9. Test de transmissiecontrolemodule (TCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen is het peil en de kwaliteit van de transmissievloeistof controleren en indien nodig bijvullen of vervangen. Bij het vervangen van de transmissievloeistof moet ook het filter worden vervangen.

Vervolgens is het bij de diagnose van code P2711 de moeite waard om het elektrische systeem te controleren op schade. In moderne auto’s vereisen elektrische en elektronische signalen een goede bekabeling voor een goede gegevensoverdracht.

Eventuele storingen, zoals breuken, losgeraakte connectoren of corrosie, kunnen de signalen onderbreken, wat leidt tot storingen in de transmissiecontrole. Controleer vervolgens de accu, want sommige PCM- en TCM-modules zijn gevoelig voor lage spanning.

Als de batterij bijna leeg is, kan het systeem dit als een fout detecteren. Controleer of de accu ten minste 12 volt levert en of de dynamo goed werkt, met een minimum van 13 volt bij stationair toerental.

Als er in dit stadium geen problemen zijn, controleer dan de toerentalsensor van de ingaande as en de toerentalsensor van de uitgaande as. Als er geen sensorproblemen worden gevonden, moet een interne diagnose van de wrijvingsonderdelen, de tandwielen, het kleppenhuis en andere onderdelen van de transmissie worden uitgevoerd.

De transmissiecontrole module (TCM) gaat zeer zelden stuk, maar het kan gebeuren. Daarom moet bij de diagnose van fout P2711 worden nagegaan of alle andere stappen zijn uitgevoerd.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2711 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A3, TT)
 • Citroen
 • Peugeot (508)
 • Skoda (Yeti)
 • Volkswagen (Passat, Scirocco)

Bij foutcode P2711 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2793, P2794, P2795.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen