Foutcode P2742 – transmissievloeistoftemperatuursensor “B” circuit lage ingang

Foutcode P2742 klinkt als “transmissievloeistoftemperatuursensor “B” circuit lage ingang”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Transmission Fluid Temperature (TFT) Sensor “B” Circuit Low Input” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2742

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P2742 wordt beschouwd als een generieke code omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2742 – transmissievloeistoftemperatuursensor

De transmissievloeistoftemperatuursensor (TFT) maakt deel uit van de transmissievloeistofdrukklep (TFP). Het is een thermistor die van waarde verandert afhankelijk van de temperatuur.

Als de temperatuur stijgt, neemt de weerstand af en als de temperatuur daalt, neemt de weerstand toe. De PCM levert een 5V referentiesignaal aan de sensor en meet de spanningsval in het circuit.

Wanneer de transmissievloeistof koud is, is de weerstand van de sensor hoog en detecteert de PCM een hoog spanningssignaal. Wanneer de vloeistoftemperatuur opwarmt tot de normale bedrijfstemperatuur, neemt de weerstand af en daarmee ook de signaalspanning.

Deze sensor wordt door de PCM of TCM gebruikt om de temperatuur van de automatische transmissievloeistof te bepalen. Het signaal wordt gebruikt om de beste schakelpunten te bepalen en de leidingdruk aan te passen.

In bedrijf zorgt dit ervoor dat de regelmodule (PCM of TCM) de koppelomvormerkoppeling (TCC) eerder inschakelt en de overdrive versnelling uitschakelt. Dit wordt gedaan om de vloeistoftemperatuur te verlagen als deze hoger wordt dan normaal.

Deze code wordt ingesteld als het circuit van sensor ‘B’ een laag signaal heeft dat niet overeenkomt met de kenmerken die in het geheugen van de PCM/TCM zijn opgeslagen.

Soms kan het probleem te wijten zijn aan interne mechanische problemen in de transmissie. Maar vaker is fout P2742 een probleem met het elektrische circuit van de TFPS-sensor. Dit mag niet over het hoofd worden gezien, zeker niet bij een incidenteel probleem.

Het oplossen van problemen kan variëren afhankelijk van de fabrikant, het type TFPS-sensor en de draadkleuren.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2742 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. De auto start in de 2e of 3e versnelling (noodloop).
 3. Kan niet schakelen.
 4. Transmissie schakelt moeilijk of slipt.
 5. Transmissie oververhit.
 6. Problemen met het in- en uitschakelen van de convertorkoppeling.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van fout P2742 is vrij groot, daarom is het raadzaam het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Langdurig negeren van het probleem kan leiden tot uitgebreidere en duurdere reparaties. Na verloop van tijd kunnen de prestaties van het voertuig zodanig verslechteren dat er gewoonweg niet meer mee gereden kan worden.

Oorzaken van de fout

Code P2742 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Mogelijke kortsluiting in het signaalcircuit van de TFT-sensor.
 • Mogelijke fout in de TFT-sensor (interne kortsluiting).
 • ATF transmissievloeistof is vervuild of bijna op.
 • Transmissievloeistofgangen verstopt of geblokkeerd.
 • Mechanisch defect in de transmissie.
 • Soms is een defecte PCM-module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P2742 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2742:

 1. Vervang de ATF-vloeistof en het filter.
 2. Vul de transmissievloeistof tot het vereiste niveau.
 3. Spoelen om de interne kanalen van de transmissie te reinigen.
 4. Testen, eventueel vervangen van een defecte transmissievloeistoftemperatuursensor.
 5. Oplossen van mechanische storingen in de transmissie.
 6. Controleren van connectoren en bedrading.
 7. PCM flashen of vervangen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer om te beginnen altijd de Technical Service Bulletins (TSB) voor uw specifieke voertuig. Het probleem P2742 kan al een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

De volgende stap is het lokaliseren van de transmissievloeistoftemperatuursensor (TFT). Eenmaal gevonden, inspecteer dan visueel de connector en de kabelboom. Let op krassen, slijtage, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector. Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die wijst op corrosie. Als de klemmen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan elektrische contactreiniger en een borstel met kunststof haren. Laat ze drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de aansluitingen.

Wis met een diagnoseapparaat de foutcodes uit het geheugen en kijk of fout P2742 terugkeert. Als de code terugkeert, moeten we de TFT-sensor en de bijbehorende circuits testen.

Bedradingstest

Met de contactsleutel uit, maak de elektrische connector van de TFT-sensor los. Sluit een digitale voltmeter aan. De zwarte draad naar massa en de rode draad naar de signaalaansluiting op de connector van de bedradingsbundel van de TFT-sensor.

Zet de contactsleutel aan. Afhankelijk van de specificaties van de fabrikant moet de voltmeter 12 of 5 volt aangeven. Beweeg de aansluiting en kijk of de aflezing verandert. Als de spanning niet juist is, vervang dan de defecte draden of connector.

Sensor controleren

Sluit een poot van een ohmmeter aan op de signaalaansluiting van de TFT-sensor en de andere poot op de massa. Controleer de weerstand volgens de specificaties van de fabrikant. Beweeg de connector van de transmissievloeistoftemperatuursensor en controleer de weerstand. Als de meting van de ohmmeter afwijkt van de aanbevelingen van de fabrikant, moet de TFT-sensor worden vervangen.

Als de bedrading en de sensortests klaar zijn, maar u krijgt nog steeds code P2742. U moet de PCM / TCM-module onderzoeken, evenals interne transmissiefouten. Maar doe dit na het vervangen van de TFT sensor. Vaker wel dan niet is die het probleem.

Als je niet zeker bent, roep dan de hulp in van een gekwalificeerde automotive diagnosticus.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2742 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Acura
 • BMW
 • Ford
 • Honda
 • Infiniti
 • Jaguar
 • Jeep
 • Lexus
 • Nissan
 • Toyota

Bij foutcode P2742 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2740, P2741, P2743, P2744.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen