Foutcode P2776 – opschakelschakelaar circuit laag

Foutcode P2776 klinkt als “opschakelschakelaar circuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Upshift Switch Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2776

Deze diagnostische foutcode (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P2776 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen van voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2776 – opschakelschakelaar circuit laag

Deze code is van toepassing op voertuigen met automatische transmissie of handgeschakelde variator. Het wordt ingesteld wanneer de transmissiecontrole module een laag signaal detecteert in het upshift hendel circuit.

De handgeschakelde versnellingsbak kan bestaan uit een keuzehendel of drukknoppen op de keuzehendel of het stuurwiel. In alle gevallen biedt het systeem de bestuurder echter de mogelijkheid om handmatig te schakelen op de automatische transmissie.

Bij activering van het betreffende bedieningsorgaan wordt opgeschakeld. De signalen worden via CAN-protocollen (Control Area Network) naar de transmissieregelmodule (TCM) gestuurd.

Alle relevante onderdelen, zoals de schakelaar, de bedrading, de connectoren en de modusactuator maken deel uit van het circuit. De meeste daarvan zijn ingebouwd in de console rond de versnellingspook in het passagierscompartiment of op of bij het stuurwiel.

De PCM regelt de versnellingskeuze van de transmissie door de ingangen van de upshift-schakelaar te vergelijken om de continuïteit te waarborgen. Bovendien controleert de PCM de spanning van het upshift-schakelcircuit om ervoor te zorgen dat deze binnen de ingestelde grenzen blijft.

Als de PCM detecteert dat de versnellingskeuze van de transmissie niet overeenkomt met het upshift versnellingskeuze signaal. Of de spanning van het schakelcircuit ligt onder het prestatiebereik. Code P2776 kan worden opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2776 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het instrumentenpaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het kan moeilijk zijn om te schakelen tijdens het rijden.
 3. Het lampje geeft een verkeerde versnelling aan.
 4. De handmatige schakelfunctie is uitgeschakeld.
 5. De transmissie kan in de noodmodus worden gezet.
 6. Er kunnen geen andere symptomen zijn dan een opgeslagen foutcode.

Een opgeslagen code P2776 geeft aan dat er een mogelijk ernstige fout is geconstateerd. De omstandigheden die hebben bijgedragen tot de opgeslagen code moeten zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.

Oorzaken van de fout

Code P2776 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De upshift schakelaar is defect.
 • De moduscontrole-eenheid is defect.
 • Gecorrodeerde, gebroken of kortgesloten bedrading of connectoren.
 • Slechte elektrische verbinding.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM-module of een programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P2776 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2776:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes, maak een proefrit en controleer of fout P2776 opnieuw verschijnt.
 3. Inspecteer visueel de elektrische kabels en connectoren.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Controleer de upshift schakelaar.
 6. Test en vervang de module indien nodig.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen bij het oplossen van fout P2776 is het elektrische gedeelte controleren op schade. In moderne auto’s vereisen elektrische en elektronische signalen een goede bekabeling voor een goede gegevensoverdracht. Eventuele storingen, zoals breuken, losgeraakte connectoren of corrosie, kunnen de signalen onderbreken, met storingen in de transmissiebesturing tot gevolg.

Controleer de accu, want sommige PCM- en TCM-modules zijn gevoelig voor lage spanning. Als de batterij bijna leeg is, kan het systeem dit als een fout detecteren. Controleer of de accu ten minste 12 volt levert en of de dynamo correct werkt, met een minimum van 13 volt bij stationair toerental.

Als de auto geen storing vertoont die wordt veroorzaakt door defecte bedrading, is het waarschijnlijk dat het probleem wordt veroorzaakt door een versleten upshift-schakelaar. Vervanging zou het probleem met fout P2776 moeten oplossen. Maar vergeet ook de zekeringen niet, want een doorgebrande zekering is een veel voorkomend probleem.

Het falen van de PCM en TCM is een zeldzame oorzaak, maar soms gebeurt het. Maar aangezien het vervangen van een regelmodule vaak vereist dat deze gebonden of geherprogrammeerd moet worden. In dit geval kunt u het beste een professionele technicus inschakelen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2776 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Mini (Cooper)
 • Toyota

Bij foutcode P2776 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0815, P2775, P2777, P2778.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen