Foutcode P2789 – koppeling “A” adaptief leren aan limiet

Foutcode P2789 klinkt als “koppeling “A” adaptief leren aan limiet”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Clutch “A” Adaptive Learning at Limit” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2789

OBD-II-foutcode P2789 is een generieke code die wordt gedefinieerd als “Adaptief leren van koppeling ‘A’ op de limiet”. Deze wordt ingesteld wanneer de Transmission Control Module (TCM) detecteert dat de A-koppeling niet meer kan worden aangepast.

Foutcode P2789 – koppeling

Bij voertuigen met een versnellingsbak met dubbele koppeling leest de computer gegevens van verschillende sensoren. Om een specifieke schakelstrategie te creëren die past bij de rijstijl van de eigenaar.

De koppeling werkt normaal in posities tussen volledig ingeschakeld (koppeling gesloten) en volledig uitgeschakeld (koppeling open). Als de TCM geen geschikte schakelstrategie meer kan detecteren, wordt deze code ingesteld.

Het optreden van de fout kan worden veroorzaakt door een interne mechanische fout in de koppeling, bijvoorbeeld door slijtage. Of elektrisch, waaronder slechte contacten of een storing in de elektronica.

Daarom, wanneer de TCM geen geschikte schakelstrategie meer kan detecteren, stelt hij code P2789, adaptief koppelingsleren “A” in. Er gaat dan een waarschuwingslampje branden om aan te geven dat er een probleem is opgetreden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2789 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Slechte werking van de versnellingsbak.
 4. Schakelen kan moeilijk zijn.
 5. Koppeling of transmissie slipt.
 6. Oververhitting van de transmissie.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.
 8. De auto kan in een storings- of noodmodus worden gezet.

De ernst van foutcode P2789 is hoog, de transmissie kan worden verstoord. Er kunnen problemen met het schakelen ontstaan, waardoor de veiligheid in gevaar komt.

Oorzaken van de fout

Code P2789 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Interne transmissie storing.
 • Slijtage van de koppeling.
 • Mechanisch falen van de transmissie.
 • Probleem met bedrading of connectoren.
 • Laag peil of vuile transmissievloeistof.
 • Defecte drukregelaar.
 • Soms is een defecte TCM module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P2789 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2789:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of code P2789 opnieuw verschijnt.
 3. Controleer het peil en de kwaliteit van de transmissievloeistof.
 4. Controleer de elektrische bedrading en connectoren.
 5. Controleer de actuator en de magneetventielen.
 6. Als de koppeling versleten is, moet deze worden vervangen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap is het uitvoeren van een correcte aanpassing van de transmissie zoals gespecificeerd in de technische documentatie van de fabrikant. In sommige gevallen moet voor deze procedure contact worden opgenomen met de dealer.

Vervolgens is het bij de diagnose van code P2789 de moeite waard om het elektrische gedeelte te controleren op schade. In moderne auto’s vereisen elektrische en elektronische signalen een goede bekabeling voor een goede gegevensoverdracht.

Eventuele storingen, zoals breuken, losgeraakte connectoren of corrosie, kunnen de signalen onderbreken, wat leidt tot storingen in de transmissiecontrole. Controleer vervolgens de accu, want sommige PCM- en TCM-modules zijn gevoelig voor lage spanning.

Als de batterij bijna leeg is, kan het systeem dit als een fout detecteren. Controleer of de accu minimaal 12 volt levert en of de dynamo goed werkt, minimaal 13 volt bij stationair toerental.

De Transmission Control Module (TCM) gaat zelden stuk, maar het kan gebeuren. Daarom moet bij de diagnose van fout P2789 worden nagegaan of alle andere stappen zijn uitgevoerd.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2789 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Ford (Fiesta, Fusion)
 • Land Rover (Discovery)
 • Mini (Cooper)
 • Skoda
 • Suzuki
 • Volkswagen

Bij foutcode P2789 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P278F, P286F, P2872, P2877, P287A.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen