Foutcode P2803 – transmissiebereiksensor “B” circuit hoge ingang

Foutcode P2803 klinkt als “transmissiebereiksensor “B” circuit hoge ingang”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Transmission Range (TR) Sensor “B” Circuit High Input” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2803

Diagnostische storingscode P2803 (DTC) verwijst naar de transmissieschakelaar. Zijn functie is om de transmissiecontrole module (PCM) te informeren over de schakelstand.

Foutcode P2803 – transmissiebereiksensor

De code meldt dat de computer een TR-sensorfout heeft gedetecteerd. De sensor stuurt een hoog signaal naar de computer om de stand van de versnelling te bepalen. De controlemodule ontvangt signalen van de snelheidssensor van het voertuig en van TR.

Wanneer het voertuig rijdt en de computer door het hoge signaalniveau tegenstrijdige signalen ontvangt, geeft bijvoorbeeld het TR-signaal aan dat het voertuig geparkeerd is. De snelheidssensor geeft echter aan dat hij beweegt, code P2803 is ingesteld.

Een defecte TR-sensor komt vaak voor bij ouderdom en hoge kilometerstanden. Het is gevoelig voor verwering. Zoals elke printplaat is hij na verloop van tijd onderhevig aan corrosie. Het goede nieuws is dat ze geen dure reparaties vereisen en gemakkelijk te vervangen zijn met een beetje ervaring in autoreparatie.

Moderne modellen met een in het klephuis ondergebrachte transmissiebereik-sensor zijn van een ander ontwerp. De bereiksensor staat los van de neutrale veiligheidsschakelaar en de achteruitrijschakelaar.

De functie blijft dezelfde, maar de vervanging is zowel qua complexiteit als qua kosten ernstiger geworden. De gemakkelijkste manier om te bepalen welk type in uw auto wordt gebruikt, is het onderdeel te vinden op de website van uw plaatselijke auto-onderdelen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2803 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het instrumentenpaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het achteruitrijlicht mag niet branden.
 3. In sommige gevallen start de motor alleen in neutraal.
 4. Er kunnen problemen zijn met het in- en uitschakelen van de versnelling.
 5. Zwevende toeren bij het schakelen.
 6. De transmissie kan een vertraging vertonen.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van fout P2803 varieert van gemiddeld tot ernstig. De motor kan stoppen met starten. De transmissie kan ook in noodloop gaan.

Oorzaken van de fout

Code P2803 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Zendbereik sensor is defect.
 • TR-sensor zit los of is verkeerd afgesteld.
 • Kortsluiting, open circuit of beschadigde connector van de positiesensor van de automatische transmissie.
 • ATF transmissievloeistof is vervuild of bijna op.
 • Verstopte of verstopte transmissievloeistof passages.
 • Schade aan het kleppenhuis van de transmissie.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2803 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2803:

 1. Vervang de ATF vloeistof en het filter.
 2. Vul de transmissievloeistof tot het vereiste niveau.
 3. Spoelen om de interne kanalen van de transmissie te reinigen.
 4. Testen en zo nodig vervangen van een defecte transmissiebereik-sensor.
 5. Oplossen van mechanische storingen in de transmissie.
 6. Controleer connectoren en bedrading.
 7. Het flashen of vervangen van de PCM.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Raadpleeg om te beginnen altijd de Technische Servicebulletins (TSB) voor uw specifieke voertuig. Het P2803 probleem kan al een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

De volgende stap is het lokaliseren van de zendbereik-sensor (TRS). Controleer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, slijtage, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector. Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Wis met een diagnoseapparaat de foutcodes uit het geheugen en kijk of fout P2803 terugkeert. Als de code terugkomt, moeten we de TR-sensor en de bijbehorende circuits testen.

Bedradingstest

Met de contactsleutel uit maakt u de elektrische connector van de TR-sensor los. Sluit een digitale voltmeter aan. De zwarte draad naar massa en de rode draad naar de signaalaansluiting op de connector van de bedradingsbundel van de transmissiebereiksensor.

Zet de contactsleutel aan. Afhankelijk van de specificaties van de fabrikant moet de voltmeter 12 of 5 volt aangeven. Beweeg de verbinding en kijk of de aflezing verandert. Als de spanning onjuist is, vervangt u de defecte draden of connector.

Controleer de sensor

Sluit één ohmmeterkabel aan op de signaalaansluiting van de transmissiebereik-sensor en de andere op de massa. Controleer de weerstand volgens de specificaties van de fabrikant. Trek aan de connector van de TRS-sensor en controleer de weerstand. Als de meting van de ohmmeter afwijkt van de aanbevelingen van de fabrikant, moet u de sensor vervangen.

Als de bedrading en de sensortests klaar zijn, maar u krijgt nog steeds code P2803. Je moet kijken naar de PCM / TCM module en naar interne transmissiefouten. Maar doe dit na het vervangen van de TRS-sensor. Meestal is diegene het probleem.

Als u niet zeker bent, vraag dan de hulp van een gekwalificeerde voertuigdiagnosticus.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2803 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • BMW (X5)
 • Chevrolet (Lacetti)
 • Honda
 • Jeep (Wrangler)
 • Mazda
 • Nissan

Bij foutcode P2803 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2800, P2801, P2802, P2804.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen