Foutcode P2805 – zendbereik sensor “A”/”B” correlatie

Foutcode P2805 klinkt als “zendbereik sensor “A”/”B” correlatie”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Transmission Range Sensor “A”/”B” Correlation” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2805

Diagnostische foutcode P2805 (DTC) heeft betrekking op de correlatie tussen de versnellingskeuzeschakelaar ‘A’/’B’ sensor. De functie van de sensoren is de schakelmodule (PCM) te informeren over de stand van de versnelling.

Foutcode P2805 – zendbereik sensor

De code meldt dat de computer een fout heeft ontdekt in de correlatie tussen de ‘A’/’B’-sensoren van de TR. De sensor zendt een verkeerd signaal uit. Of het zendt helemaal geen signaal naar de computer die de versnellingsstand detecteert. De controlemodule ontvangt signalen van de snelheidssensor van het voertuig en van de TR.

Wanneer het voertuig rijdt en de computer tegenstrijdige signalen ontvangt, geeft bijvoorbeeld het TR-signaal aan dat het voertuig geparkeerd is. De snelheidssensor geeft echter aan dat hij beweegt, code P2805 is ingesteld.

Een defecte TR-sensor komt vaak voor bij ouderdom en hoge kilometerstanden. Het is gevoelig voor verwering. Zoals elke printplaat is hij na verloop van tijd onderhevig aan corrosie. Het goede nieuws is dat ze geen dure reparaties vereisen en gemakkelijk te vervangen zijn met een beetje ervaring in autoreparatie.

Moderne modellen met een in het klephuis ondergebrachte transmissiebereik-sensor zijn van een ander ontwerp. De bereiksensor staat los van de neutrale veiligheidsschakelaar en de achteruitrijschakelaar.

De functie blijft dezelfde, maar de vervanging is zowel qua complexiteit als qua kosten ernstiger geworden. De gemakkelijkste manier om te bepalen welk type in uw auto wordt gebruikt, is het onderdeel te vinden op uw plaatselijke website voor auto-onderdelen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2805 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het instrumentenpaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Het achteruitrijlicht mag niet branden.
 3. In sommige gevallen start de motor alleen in neutraal.
 4. Er kunnen problemen zijn met het in- en uitschakelen van de versnelling.
 5. Zwevende toeren bij het schakelen.
 6. De transmissie kan een vertraging vertonen.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van fout P2805 varieert van gemiddeld tot ernstig. De motor kan stoppen met starten. De transmissie kan ook in noodloop gaan.

Oorzaken van de fout

Code P2805 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Zendbereik sensor is defect.
 • TR-sensor zit los of is verkeerd afgesteld.
 • Kortsluiting, open circuit of beschadigde connector van de positiesensor van de automatische transmissie.
 • ATF transmissievloeistof is vervuild of bijna op.
 • Verstopte of verstopte transmissievloeistof passages.
 • Schade aan het kleppenhuis van de transmissie.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2805 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2805:

 1. Vervang de ATF vloeistof en het filter.
 2. Vul de transmissievloeistof tot het vereiste niveau.
 3. Spoelen om de interne kanalen van de transmissie te reinigen.
 4. Testen en zo nodig vervangen van een defecte transmissiebereik-sensor.
 5. Oplossen van mechanische storingen in de transmissie.
 6. Controleer connectoren en bedrading.
 7. Het flashen of vervangen van de PCM.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Raadpleeg om te beginnen altijd de Technische Servicebulletins (TSB) voor uw specifieke voertuig. Het P2805 probleem kan al een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

De volgende stap is het lokaliseren van de zendbereik-sensor (TRS). Controleer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, slijtage, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector. Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Wis met een diagnoseapparaat de foutcodes uit het geheugen en kijk of fout P2805 terugkeert. Als de code terugkomt, moeten we de TR-sensor en de bijbehorende circuits testen.

Bedradingstest

Met de contactsleutel uit maakt u de elektrische connector van de TR-sensor los. Sluit een digitale voltmeter aan. De zwarte draad naar massa en de rode draad naar de signaalaansluiting op de connector van de bedradingsbundel van de transmissiebereiksensor.

Zet de contactsleutel aan. Afhankelijk van de specificaties van de fabrikant moet de voltmeter 12 of 5 volt aangeven. Beweeg de verbinding en kijk of de aflezing verandert. Als de spanning onjuist is, vervangt u de defecte draden of connector.

Controleer de sensor

Sluit één ohmmeterkabel aan op de signaalaansluiting van de transmissiebereik-sensor en de andere op de massa. Controleer de weerstand volgens de specificaties van de fabrikant. Trek aan de connector van de TRS-sensor en controleer de weerstand. Als de meting van de ohmmeter afwijkt van de aanbevelingen van de fabrikant, moet u de sensor vervangen.

Als de bedrading en de sensortests voltooid zijn, maar u nog steeds code P2805 ontvangt. Je moet kijken naar de PCM / TCM module en naar interne transmissiefouten. Maar doe dit na het vervangen van de TRS-sensor. Meestal is diegene het probleem.

Als u niet zeker bent, vraag dan de hulp van een gekwalificeerde voertuigdiagnosticus.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2805 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (A6)
 • Chevrolet
 • Dodge
 • Ford
 • Jeep
 • Mazda
 • Nissan
 • Opel
 • Volkswagen

Bij foutcode P2805 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0705, P0706, P0707, P0708, P0709, P2800, P2801, P2802, P2803, P2804, P2806.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen