Foutcode P2857 – drukvergrendeling koppeling “A”

Foutcode P2857 klinkt als “drukvergrendeling koppeling “A””. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Clutch “A” Pressure Engagement Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2857

OBD-II-foutcode P2857 is een generieke code die wordt gedefinieerd als “verkeerde koppelingsbediening “A””. Het wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een algemene fout detecteert.

Foutcode P2857 – drukvergrendeling koppeling

Signalen van schakelaars en sensoren sturen de drukregelmagneet van de koppeling. De koppelingsdruk wordt dus aangepast aan de motorbelasting en de rijmodus van het voertuig. Dit maakt het mogelijk de druk van de hydraulische koppeling zeer nauwkeurig te regelen en soepeler te schakelen.

In een volledig functioneel systeem moet de transmissie bij stilstand ontkoppelen. Als de transmissie niet goed ontkoppelt, wordt foutcode P2857 opgeslagen.

Dit kan vele oorzaken hebben, maar de fout wijst op een elektrische storing. Soms komt het door mechanische oorzaken.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2857 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Slechte acceleratie.
 3. Zwevende omwentelingen tijdens acceleratie.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.
 5. De auto kan in de storings- of noodmodus komen.

De ernst van foutcode P2857 is meestal middelmatig, maar kan snel ernstig worden. Er kunnen problemen met het schakelen ontstaan, waardoor de veiligheid in gevaar komt.

Oorzaken van de fout

Code P2857 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De drukregelklep van de koppeling is defect.
 • Zekering of smeltlood is doorgebrand.
 • Gecorrodeerde of beschadigde connector.
 • Defecte of beschadigde kabelboom.
 • Slechte elektrische verbinding in het circuit.
 • Mechanisch falen van de transmissie.
 • Soms is een defecte PCM module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P2857 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2857:

 1. Controleer de kabelboom op schade, slijtage, breuken en kortsluiting. Als de kabelboom beschadigd is, repareert of vervangt u hem.
 2. Controleer de zekeringen of smeltloodjes.
 3. Wis eventuele diagnostische foutcodes uit de PCM en voer een testrit uit om te zien of diagnostische foutcode P2857 terugkomt.
 4. Controleer de drukregelklep van de koppeling.
 5. Als alles in orde is, moet de PCM misschien vervangen en opnieuw geprogrammeerd worden.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om alle mogelijkheden voor fout P2857 uit te sluiten, moet u de bedrading en de connectoren visueel inspecteren. Controleer alle zekeringen van het systeem en vervang deze indien nodig.

Zoek de diagnoseaansluiting, sluit een scantool aan en haal alle opgeslagen codes en gegevens op. Noteer deze informatie, want het kan u helpen bij de verdere diagnose. Wis de codes en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P2857 na het resetten weer verschijnt.

Zoek de drukregelklep van de koppeling en controleer deze op duidelijke schade. Voer een grondige visuele inspectie uit, op duidelijke gebreken zoals krassen, slijtage, blootliggende draden of brandplekken.

Indien tijdens de inspectie blijkt dat de voeding of de massa ontbreekt, kan het nodig zijn de continuïteit van het circuit te controleren. Een continuïteitscontrole moet altijd worden uitgevoerd terwijl de stroom is uitgeschakeld.

Normale waarden voor bedrading en aansluitingen moeten 0 ohm weerstand zijn. Weerstand of geen continuïteit wijst op defecte bedrading die open of kortgesloten is en gerepareerd of vervangen moet worden.

Het is niet onredelijk de systeemzekeringen te controleren wanneer fout P2857 optreedt. Zekeringen die bij de eerste test normaal lijken, kunnen uitvallen wanneer het circuit belast wordt.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2857 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Honda
 • Nissan (Note, Qashqai, Sentra)

Bij foutcode P2857 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2853, P2855, P2858, P2859.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen