Foutcode B1049 – airbagmodule bestuurder geopend

Foutcode B1049 klinkt als “airbagmodule bestuurder geopend”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Driver Air Bag Module Open” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout B1049

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout B1049 wordt beschouwd als een generieke code omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode B1049 – airbagmodule bestuurder geopend

Deze fout treedt op wanneer de regeleenheid de bestuurdersairbag, die aan het stuur is bevestigd, niet meer kan zien. Dit kan wijzen op een defect aan de airbag zelf of aan de kabelboom.

De code kan ook verschijnen door een defect aan de regeleenheid zelf of door een ongeval met de auto. Na een ongeval is de airbag misschien niet vervangen, maar door een dummy-systeem.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout B1049 voor de bestuurder is een oplichtende SRS (airbag storingsindicator).

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Waarschijnlijk zijn er geen andere symptomen dan de opgeslagen foutcode en de SRS-verlichting op het instrumentenpaneel.

De fout B1049 is ernstig omdat airbagproblemen de veiligheid van de bestuurder bij een botsing met een obstakel direct beïnvloeden.

Oorzaken van de fout

Code B1049 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Storing airbag bestuurder.
 • Defecte spiraalkabel.
 • Kabelboom bestuurdersairbag is open.
 • Slechte elektrische verbinding van het bestuurdersairbagcircuit.
 • De airbagregeleenheid is defect.

Hoe kan ik foutcode B1049 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode B1049:

 1. Visuele controle van de aansluiting van de kabelboom, vervangen indien deze zichtbare schade heeft.
 2. Controleer de airbagmodule van de bestuurder, vervang deze indien nodig.
 3. Vervang de spiraalkabel als deze defect is.
 4. Vervang indien nodig de airbag diagnose sensor module.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Voordat u het SRS-systeem onderhoudt en fout B1049 oplost, schakelt u het contact uit, koppelt u beide accukabels los en wacht u ten minste 10 minuten. De airbag en de gordelspanner kunnen nog ongeveer 10 minuten na het loskoppelen van de kabels in werking treden.

Werk niet aan een van de connectoren of kabels van het SRS-systeem voordat ten minste 10 minuten zijn verstreken. Het niet in acht nemen van deze waarschuwing kan ertoe leiden dat deze modules per ongeluk worden geactiveerd, waardoor het risico van ernstig persoonlijk letsel toeneemt.

De verdere diagnose en probleemoplossing van de B1049 omvat een stapsgewijze controle van alle componenten. In dit geval zijn dat de kabelboom, de bestuurdersairbag zelf, de spiraalkabel en de regelmodule.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code B1049 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Nissan (Juke, Note, Pathfinder, Qashqai, Tiida, X-Trail)

Bij foutcode B1049 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: B1015, B1050, B1059, B1065, B1081, B1086, B1209.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen