Foutcode P004A – turbocompressor/supercharger boostregeling “B” circuit geopend

Foutcode P004A klinkt als “turbocompressor/supercharger boostregeling “B” circuit geopend”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Turbocharger/Supercharger Boost Control “B” Circuit Open” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P004A

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P004A wordt beschouwd als een generieke code, aangezien hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P004A – turbocompressor/supercharger boostregeling

Turboladers en superchargers zijn luchtpompen die lucht in de motor blazen om het vermogen te verhogen. De superchargers worden door een riem aangedreven vanaf de krukas van de motor. Turboladers daarentegen worden aangedreven door de uitlaatgassen van de motor.

Veel moderne auto’s met een turbo gebruiken een zogenaamde turbocompressor met variabele geometrie (VGT). Dit type turbocompressor heeft verstelbare schoepen die rond de buitenkant van de turbine zijn geplaatst. Deze kunnen worden geopend en gesloten om de waarde van de laaddruk te wijzigen.

Hierdoor kan de turbolader onafhankelijk van het motortoerental worden geregeld. In de regel zijn de schoepen gesloten wanneer de motor weinig wordt belast. En ze gaan open als de belasting wordt verhoogd.

De bladstand wordt geregeld door de Powertrain Control Module (PCM), meestal via een elektronische elektromagneet of motor. De turbopositie wordt gedetecteerd door een speciale positiesensor.

Bij voertuigen met een conventionele turbolader wordt de boost geregeld via een bypassklep. Deze klep gaat open om de laaddruk te verlagen. De PCM bewaakt dit systeem met behulp van een laaddruksensor.

Wat foutcode P004A betreft, wijst “B” op een probleem in een deel van het systeemcircuit, niet op een specifiek symptoom of onderdeel.

Code P004A wordt ingesteld wanneer de PCM een open circuit detecteert in de laadcontrolemagneet. Ongeacht of de motor een turbo VGT of een conventionele turbo/lader gebruikt.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P004A voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt als fout in het geheugen van de ECU opgeslagen).
 2. Onvoldoende boost leidt tot slechte motorprestaties.
 3. Verhoogd vermogen leidt tot detonatie en mogelijke motorschade.

De ernst van code P004A kan variëren van gemiddeld tot ernstig. In sommige gevallen kunnen problemen met de turbolader/lader ernstige motorschade veroorzaken. Aanbevolen wordt deze fout zo spoedig mogelijk te corrigeren.

Oorzaken van de fout

Code P004A kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Laaddruksensor / turboladerpositiesensor defect.
 • Defecte turbolader / supercharger.
 • Vastzittende bypassklep in open of gesloten stand.
 • Losse verbinding of beschadigde pakking tussen uitlaatspruitstuk en turbolader.
 • Controle solenoid defect.
 • Kortgesloten of kapotte elektrische bedrading met betrekking tot de laaddruksensor.
 • Bedradingsproblemen of onjuiste aansluiting van de elektrische connector van de laaddruksensor.
 • Defecte PCM.
 • Vacuümlekken als de klep vacuümgestuurd is.

Hoe kan ik foutcode P004A wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P004A:

 1. Begin met het controleren van het elektrische circuit. Controleer daartoe of de solenoïde onder spanning staat en geaard is. Bij het uitvoeren van deze controles moet de solenoïde met behulp van een diagnoseapparaat worden ingeschakeld. Als er geen stroom of aarding is, raadpleeg dan het bedradingsschema van de fabriek om de oorzaak vast te stellen.
 2. Controleer dan de turbo / supercharger. Verwijder de luchtinlaat om de turbolader/supercharger te controleren op schade of vuil. Als u schade aantreft, moet u het toestel vervangen.
 3. Controleer de positiesensor / druksensor en het circuit. In de meeste gevallen moeten er drie draden (voeding, aarde en signaal) naar de positiesensor lopen. Controleer of alle drie de draden aanwezig zijn.
 4. Test de controle solenoïde. In sommige gevallen kunt u de solenoïde controleren door de interne weerstand te controleren met een ohmmeter. Het is de moeite waard de reparatie-informatie van de fabriek te raadplegen voor specifieke gegevens. U kunt de solenoïde ook aansluiten op voeding en aarde om te controleren of hij werkt.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Begin met het oplossen van P004A door het controlesysteem van de turbolader visueel te inspecteren. Kijk naar losse verbindingen, beschadigde bedrading, vacuümlekken enz. Controleer dan de service bulletins (TSB) voor het probleem. Als er niets wordt gevonden, moet u doorgaan met een stapsgewijze systeemdiagnose.

Hieronder wordt een algemene procedure beschreven, aangezien het testen van deze code van voertuig tot voertuig verschilt. Om het systeem nauwkeurig te controleren, moet u het diagnostische blokschema van de fabrikant raadplegen.

Test het systeem door de besturingsmagneet met behulp van het diagnose-instrument opdracht te geven van positie te veranderen. Verhoog het motortoerental tot ongeveer 1200 rpm. Schakel de solenoïde tussen aan en uit.

Het motortoerental moet veranderen en de positie van de PID-sensor op de diagnose-eenheid moet ook veranderen. Indien het toerental fluctueert maar de PID positie/drukregelaar niet verandert, is er een probleem met de sensor of het circuit.

Als het toerental niet verandert, is er een probleem met de elektromagneet, de turbolader/supercharger of de bedrading.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P004A kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Ford
 • Hino
 • Isuzu
 • Nissan
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P004A kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P004B, P004C, P004D, P004F.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen