Foutcode P0B38 – motorelektronica koelvloeistofpomp “B” regelcircuit open

Foutcode P0B38 klinkt als “motorelektronica koelvloeistofpomp “B” regelcircuit open”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Motor Electronics Coolant Pump “B” Control Circuit Open” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0B38

Storingscode P0B38 is alleen bedoeld voor hybride voertuigen. Geeft aan dat de Powertrain Control Module (PCM) een open circuit heeft gedetecteerd in het regelcircuit van de koelvloeistofpomp. Verwijst naar de elektronische motoreenheid met het label “B”.

Foutcode P0B38 – motorelektronica koelvloeistofpomp

De koelvloeistofpomp van de omvormer geeft de snelheidsgegevens door aan de elektronische regeleenheid voor vermogensverdeling (Hybrid Master Processor). De stroomverdelings-ECU (hybride hoofdprocessor) bewaakt de snelheid en detecteert storingen.

Dit koelsysteem is autonoom en onafhankelijk van het motorkoelsysteem. De controlemodule van het hybride systeem bewaakt de elektrische pomp, de ventilator en het koelsysteem volledig en registreert storingen.

Indien de Hybrid Control Module een onaanvaardbare snelheid of intermitterend afslaan van de pomp van het inverter koelsysteem constateert, slaat hij code P0B38 op. Het storingslampje (MIL) kan dan gaan branden.

Bij de meeste voertuigen duurt het enkele malen voordat het waarschuwingslampje gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0B38 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Andere gerelateerde foutcodes kunnen aanwezig zijn.
 3. Ernstige warmteontwikkeling.
 4. Verminderde prestaties van het voertuig.
 5. Noodstop van de motor door oververhitting van de omvormer.

De ernst van foutcode P0B38 is hoog, omdat er een risico van overmatige temperatuurstijging in het koelsysteem bestaat. Dit kan er weer toe leiden dat de motor in geval van nood afslaat.

Oorzaken van de fout

Code P0B38 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Storing in het koelsysteem van de omvormer.
 • Corrosie, losse of kapotte elektrische bedrading.
 • Slechte elektrische verbinding van de connectoren.
 • Defecte pomp van het koelsysteem van de omvormer.
 • Soms is de oorzaak een defecte module van het hybride systeem.

Hoe kan ik foutcode P0B38 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0B38:

 1. Sluit een OBD-II scanner aan op de diagnoseaansluiting van de auto en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P0B38 opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische bedrading en connectoren die verband houden met het koelsysteem van de omvormer.
 4. Repareer of vervang zo nodig kortgesloten, gebroken, beschadigde of gecorrodeerde onderdelen.
 5. Controleer de hoeveelheid koelvloeistof in het hybride systeem.
 6. Controleer de koelvloeistofslang.
 7. Controleer de pomp van het koelsysteem van de omvormer.
 8. Test de accu en controleer of de systeemspanning normaal is.
 9. Als het probleem aanhoudt, controleer en vervang dan zo nodig de regelmodule van het hybride systeem.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap in het probleemoplossingsproces voor P0B38 is het raadplegen van de Technische Servicebulletins (TSB). Voor bekende problemen met een bepaald voertuig.

De geavanceerde diagnostische stappen zijn zeer voertuigspecifiek. Zij kunnen gespecialiseerde apparatuur en kennis vereisen om de stappen nauwkeurig uit te voeren.

Visuele controle

Voer een visuele inspectie uit van het koelsysteem van de omvormer, controleer het koelvloeistofpeil. Controleer de slangen; ze mogen niet gekneld of verstopt zijn en er mogen geen sneden, scheuren of andere beschadigingen zijn.

Als het systeem is gecontroleerd en in goede staat verkeert, moet de koelpomp worden gecontroleerd. Meestal is het een defecte pomp die fout P0B38 veroorzaakt.

Controleer de elektrische aansluitingen van het koelsysteem van de omvormer. Maak de connectors los en controleer ze op corrosie of verbogen contacten. Zo nodig de klemmen repareren en van diëlektrisch vet voorzien.

Controleer ook de werking van de koelventilator en controleer op vuil en stof tussen de koelradiator van de motor, de airconditioner en de omvormer. Als de radiatorcellen verstopt zijn, kan de ventilator niet efficiënt koelen.

Als deze stappen de fout niet vinden, is er mogelijk een slechte verbinding met de module van het hybride systeem of is de module zelf defect. Als dit het geval is, kunt u het beste een deskundige raadplegen voor herprogrammering of vervanging van de besturingsmodule.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0B38 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Jeep

Bij foutcode P0B38 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0C74, P0B39, P0B3A.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen