Foutcode P009C – brandstofdrukontlastingscircuit laag

Foutcode P009C klinkt als “brandstofdrukontlastingscircuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fuel Pressure Relief Control Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P009C

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P009C wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P009C – brandstofdrukontlastingscircuit laag

Foutcode P009C geeft aan dat de transmissiecontrolemodule (PCM) een storing in het brandstofdrukontlastingscircuit heeft gedetecteerd. Het wordt ingesteld wanneer het brandstofdrukontlastingscircuit een laag signaalniveau heeft.

Het brandstofdrukregelcircuit is ontworpen om de hoeveelheid en druk van de brandstof die naar de motor wordt toegevoerd te regelen voor een goede werking. De PCM regelt de brandstofdrukregelaar en opent de overdrukklep om het teveel aan brandstof terug te voeren naar het brandstofsysteem.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P009C voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. De motor wil niet starten.
 3. De motor loopt slecht.
 4. Er druipt brandstof uit de uitlaatpijp.
 5. Overmatig brandstofverbruik.

Fout P009C is vrij ernstig, omdat het problemen met de motor en het rijgedrag kan veroorzaken. Een te hoge brandstofdruk kan verschillende problemen veroorzaken en kan ook de motor en de katalysator beschadigen.

Oorzaken van de fout

Code P009C kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte brandstofpomp.
 • Defecte brandstofdruk veiligheidsklep.
 • Kortsluiting of andere beschadigde kabelboom.
 • Gecorrodeerde of beschadigde connector.
 • Defecte brandstofdrukregelaar.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P009C wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P009C:

 1. Sluit het scanapparaat aan op de diagnosepoort van de auto om de opgeslagen codes op te vragen.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of code P009C opnieuw verschijnt.
 3. Voer een visuele inspectie uit van de kabelboom en de connectoren.
 4. Controleer of de regelaar op de brandstofrail goed werkt.
 5. Let op de brandstofpomp en de overdrukklep.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Wanneer de oorzaak van de fout, in dit geval P009C, oppervlakkig en gemakkelijk te verhelpen is, is dat één ding. Maar soms kan het heel moeilijk zijn om de oorzaak te vinden, dus laten we de belangrijkste punten doornemen.

Brandstofleidingen en regelaar

Zoek naar fysieke schade of knikken in de brandstofleidingen die problemen kunnen veroorzaken in de aanvoer- of retourleiding. Het kan nodig zijn het brandstoffilter te verwijderen om vast te stellen of het verstopt is en vervangen moet worden.

De brandstof moet vrij kunnen stromen in de richting van de pijl op het brandstoffilter. Bij sommige voertuigen bevindt het filter zich bij de inlaat van de brandstofpomp zelf, de module moet dan worden verwijderd. Om te bepalen of er te veel in de tank zit, wat ook de brandstoftoevoer naar de pomp kan beperken.

Bij auto’s met een omgekeerd brandstofsysteem bevindt de regelaar zich meestal op de brandstofrail zelf. De brandstofdrukregelaar heeft een vacuümleiding die de brandstoftoevoer mechanisch beperkt, afhankelijk van de hoeveelheid vacuüm die door de motor wordt gecreëerd.

Controleer op beschadigde of losse vacuümslangen naar de regelaar. Als er brandstof in de vacuümslang zit, kan er een intern lek zijn in de regelaar, met drukverlies tot gevolg.

Bij niet-retoursystemen kan de brandstofdrukregelaar zich in de benzinetank op de brandstofpompmodule bevinden en moet mogelijk de volledige brandstofpompmodule worden vervangen.

Brandstofpomp

Controleer de brandstofpomp door de connector te verwijderen en met een voltmeter de weerstand op de klemmen te controleren. De weerstand moet binnen de fabrieksspecificaties liggen. Controleer de referentiespanning naar de brandstofdruksensor, die moet ongeveer 5 volt zijn, afhankelijk van het voertuig.

Als de spanning niet binnen de specificaties valt, controleer dan de bedrading om na te gaan of er een te grote weerstand in de draad zit. Het moet heel laag zijn, dicht bij 0 ohm. Als er weerstand is, is er mogelijk een aardingsfout opgetreden en moet de kabelboom worden opgespoord om de fout te lokaliseren.

Door deze punten te controleren, zou u het probleem met fout P009C moeten kunnen vaststellen. Eenmaal geïdentificeerd, moet het eenvoudig op te lossen zijn.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P009C kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet
 • Dodge (RAM)
 • Ford
 • GMC
 • Kia (Sorento)
 • Saturn

Bij foutcode P009C kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P009B, P009D, P009E, P009F.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen