Foutcode P0167 – storing verwarmingscircuit O2-sensor (Bank 2, Sensor 3)

Foutcode P0167 klinkt als “storing verwarmingscircuit O2-sensor (Bank 2, Sensor 3)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “O2 Sensor Heater Circuit Malfunction (Bank 2, Sensor 3)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0167

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P0167 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0167 – storing verwarmingscircuit O2-sensor (Bank 2, Sensor 3)

De storing betekent dat het verwarmde circuit in de zuurstofsensor van eenheid 2 de tijd die nodig is om het gesloten circuit te bereiken, verkort. Sensor nummer 3 is de derde sensor na de motor.

Wanneer de lucht opwarmt en de bedrijfstemperatuur bereikt. De zuurstofsensor reageert door te schakelen volgens het zuurstofgehalte van de omringende uitlaatgassen. De ECU controleert hoe lang het duurt voordat de zuurstofsensor begint te schakelen.

Het bepaalt uit de koelvloeistoftemperatuur hoeveel tijd er verstreken is voordat de sensor reageert. Als er veel tijd is verstreken voordat de zuurstofsensor goed begint te werken, verschijnt fout P0167.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0167 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden.
 2. Het brandstofverbruik kan toenemen.

Storing P0167 wordt als ernstig beschouwd omdat een storing in de zuurstofsensor grote problemen kan veroorzaken. Zo zal de ECU van het voertuig niet in staat zijn de verhouding tussen brandstof en lucht in het mengsel dat aan de motor van het voertuig wordt toegevoerd, goed af te stellen.

Oorzaken van de fout

Code P0167 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Beschadigde zuurstofsensor (lambdasonde), bank 2, sensor 3.
 • Tweede lambdasonde verwarmingszekering doorgebrand of kortgesloten.
 • Slechte elektrische verbinding in de connector van de tweede zuurstofsensor.
 • Open of kortsluiting in de kabelboom.
 • Motor control module (ECM) is defect.
 • Er kan kortsluiting zijn in de kabelboom van de O₂-verwarming (zuurstofsensor).
 • De weerstand van het verwarmingselement van de zuurstofsensor (O₂) kan hoog zijn.
 • Het verwarmingselement van de zuurstofsensor kan een interne kortsluiting hebben.

Hoe kan ik foutcode P0167 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0167:

 1. Inspecteer visueel de elektrische draden en connector van zuurstofsensor 3 (bank 2).
 2. Lees eventuele opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner. Wis het foutcodegeheugen en maak een proefrit met de auto. Dit zal helpen uitzoeken of code P0167 opnieuw verschijnt.
 3. Kijk of de gegevens van de zuurstofsensor werken.
 4. Meet de spanning in het verwarmingscircuit van de zuurstofsensor 3 (bank 2).
 5. Meet de weerstand in zuurstofsensorverwarmingscircuit 3 (bank 2) en vergelijk de waarde met de specificatie van de fabrikant.
 6. Zoek het zekeringsschema en controleer de zekering op continuïteit.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Foutcode P0167 betekent dat er een probleem is met het circuit van het verwarmingselement van de verwarmde zuurstofsensor (lambdasonde). De controlemodule controleert de tijd die de sensor nodig heeft om op te warmen. En begint een overeenkomstig signaal uit te zenden.

De code wordt geactiveerd wanneer de sensor er te lang over doet om op te warmen. Als er water in de connector van de zuurstofsensor komt, kan de zekering van de lambdasonde doorbranden.

Voordat u de sensor vervangt, moet u de toestand van de zekering en de connector van de zuurstofsensor controleren. Als de zekeringen en de connector in orde zijn, lost het vervangen van de sensor (O₂-bank 2) meestal het probleem op.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0167 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Ford (Focus, Transit)
 • Honda
 • Mazda (3)
 • Peugeot
 • Volkswagen

Bij foutcode P0167 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0033, P0100, P0162, P0163, P0164, P0165, P0166, P0169.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen