Foutcode P018D – brandstofdruksensor “B”-circuit hoge ingang

Foutcode P018D klinkt als “brandstofdruksensor “B”-circuit hoge ingang”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fuel Pressure Sensor (FPS) “B” Circuit High Input” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P018D

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P018D wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P018D – brandstofdruksensor

Sommige moderne voertuigen met hogedrukbrandstofinjectiesystemen hebben twee brandstofpompen. De lagedrukpomp (LP) bevindt zich in of bij de brandstoftank en de hogedrukpomp (HP) bevindt zich op de motor.

Normaal werkt de lagedrukpomp bij 2,4-5,0 atmosfeer. En de HP pomp gebruikt mechanische kracht, meestal van de nokkenas. Zodat na verhoging van de druk de brandstof naar de injectoren van de directe injectie gaat.

De ECU detecteert dat het inkomende signaal van de brandstofraildruksensor boven de gekalibreerde limiet komt. Dit kan een mechanisch defect of een defect elektrisch circuit zijn, afhankelijk van de fabrikant van het voertuig, het brandstoftype en het brandstofsysteem.

Het MIL (Malfunction Indicator Light) gaat dan branden en er wordt een DTC (Diagnostic Trouble Code) opgeslagen. Fout P018D wordt gedefinieerd als een hoog brandstofdruksensor B-signaal.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P018D voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. De motor slaat af of start slecht.
 3. Instabiele motorwerking bij het optrekken van het voertuig.
 4. Slechte acceleratie van het voertuig.
 5. Verlies van vermogen.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. In sommige gevallen, totale vernietiging van de motor.

De ernst van fout P018D is zeer hoog, de oorzaak moet zo snel mogelijk worden verholpen. Als dit gebeurt, kan het voertuig niet alleen problemen krijgen met de rijeigenschappen, maar ook met de motor.

Oorzaken van de fout

Code P018D kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Een beschadigde brandstofdruksensor (FPS) is de meest voorkomende oorzaak.
 • Beschadigde connector of open circuit naar de sensor.
 • Te hoge weerstand in het elektrische circuit.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P018D wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P018D:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met de auto om te zien of fout P018D opnieuw verschijnt.
 4. Inspecteer de connector en de elektrische kabels visueel op beschadigingen. Indien aanwezig, repareer de beschadigde gebieden.
 5. Controleer of de weerstand binnen de tolerantie ligt.
 6. Vervang een defecte brandstofdruksensor (FPS).
 7. Test de motorbesturingsmodule (ECM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Zoek de druksensor op de brandstofrail en controleer de aansluitingen en bedrading. Let op schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connectoren los en controleer zorgvuldig de aansluitingen binnenin. Controleer ze op roest en andere schade.

Verwijder diagnosecode P018D uit het geheugen en kijk of hij weer verschijnt. Als het weg is, zat het probleem in de bedrading of aansluiting. Als de foutcode terugkomt, moeten we de sensor en de bijbehorende circuits testen.

Controle van de aansluiting van de druksensor

Controleer met een digitale voltmeter het 5V voedingssignaalcircuit dat naar de sensor gaat. Rode draad naar 5 V voedingscircuit, zwarte draad naar aarde. Als er 12 volt aanwezig is op de sensor, dan moet de bedrading van de PCM naar de sensor gerepareerd worden. Dit lijkt op kortsluiting of een defecte PCM.

Als het signaalcircuit in orde is, controleer dan of de aarding van de FRP-sensor in orde is. Sluit het testlampje aan op de pluskant van de 12V-accu en raak het andere uiteinde van het testlampje aan de massa van het FPS-sensorcircuit.

Als het lampje niet gaat branden, wijst dit op een defect circuit. Als het oplicht, trek dan aan de kabelboom naar de FPS-sensor. Om te zien of het indicatielampje knippert, kan dit wijzen op een onderbroken verbinding.

Wanneer u deze tests uitvoert, zult u waarschijnlijk een probleem vinden met ofwel de bedrading ofwel de sensor, die vervangen moet worden. Maar als je na reparatie nog steeds code P018D krijgt, kan dat duiden op een PCM-storing.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P018D kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet (Captiva)
 • Chrysler
 • Dodge (RAM)
 • Ford (Focus)
 • GMC
 • Land Rover (Range Rover)
 • Toyota
 • Volvo

Bij foutcode P018D kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P018A, P018B, P018C, P018E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen