Foutcode P0219 – toestand van te hoog toerental van de motor

Foutcode P0219 klinkt als “toestand van te hoog toerental van de motor”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Engine Overspeed Condition” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0219

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P0219 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0219 – toestand van te hoog toerental van de motor

De PCM gebruikt inputs van de krukaspositiesensor (CKP), de nokkenaspositiesensor (CMP) en de toerentalsensor van de transmissie. Om te bepalen of de motor een te hoog toerental heeft.

In de meeste gevallen zal de snelheidsbegrenzer automatisch aan de voorwaarde van een te hoge snelheid voldoen. Wanneer de transmissie in neutraal of geparkeerd staat.

Wanneer de PCM een te hoge snelheid detecteert, kan een van de volgende acties worden ondernomen. De PCM stopt met het pulseren van de brandstofinjectoren of vertraagt het ontstekingstijdstip om het motortoerental te verlagen totdat het weer op een acceptabel niveau komt.

Als de PCM het motortoerental niet effectief binnen een bepaalde tijd naar een aanvaardbaar niveau kan terugbrengen. Code P0219 wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0219 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Detonatiecodes kunnen aanwezig zijn in de cilinders.
 3. De motor kan herhaaldelijk overtoeren.
 4. Bij voertuigen met handgeschakelde versnellingsbak kan de koppeling slippen.
 5. Er kunnen geen andere symptomen zijn dan een opgeslagen foutcode.

Afhankelijk van de symptomen kan fout P0219 ernstig zijn, bijvoorbeeld als het toerental van de krukas meer dan eens wordt overschreden. Of matig als er geen andere symptomen zijn dan een opgeslagen foutcode.

Oorzaken van de fout

Code P0219 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte CKP- of CMP-sensor.
 • Defecte transmissie ingangs- of uitgangssnelheidssensor.
 • Open of kortsluiting in de kabelboom.
 • Defecte connector van de kabelboom.
 • Menselijke fout door opzettelijke of toevallige overtoeren van de motor.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0219 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0219:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Om na te gaan wanneer en onder welke omstandigheden fout P0219 verschijnt.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische leidingen en connectoren.
 4. Controleer de krukassnelheidssensor en de nokkenassnelheidssensor.
 5. Test de ingangs- of uitgangssnelheidssensor van de transmissie.
 6. Als er geen storingen zijn, controleer dan de PCM zelf en het softwaregedeelte ervan.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Als code P0219 is opgeslagen, controleer dan of met het voertuig niet sneller is gereden dan de fabrikant aanbeveelt. Controleer ook of de koppeling goed werkt voordat u doorgaat met de diagnose. Dit geldt voor voertuigen met een handgeschakelde versnellingsbak.

Sluit het scanapparaat aan op de diagnosepoort van het voertuig en haal alle opgeslagen codes en freeze frame-gegevens op. Wis daarna de codes en voer een normale rit uit om te controleren of de code terugkeert.

Controleer met een multimeter en een oscilloscoop de CKP-, CMP- en transmissiesnelheidssensoren. Als er een sensor defect is, vervang deze dan, dat kan de oorzaak zijn van deze fout.

Controleer met een multimeter de referentiespanning en de massa van het circuit op de sensorklemmen. Koppel alle bijbehorende regelaars los en controleer individuele systeemcircuits op weerstand en continuïteit, repareer of vervang defecte circuits indien nodig.

Als alle relevante sensoren, circuits en connectoren voldoen aan de specificaties van de fabrikant, maar fout P0219 blijft bestaan. De PCM en ook de programmeerfouten moeten worden gecontroleerd.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0219 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Acura
 • Chevrolet
 • Dodge (RAM)
 • Fiat
 • Ford (Explorer, Focus, Kuga)
 • Honda (Accord)
 • Land Rover (Defender)
 • Mercedes-Benz
 • Mitsubishi
 • Opel
 • Ssangyong (Kyron)
 • Volkswagen
 • GAZelle (Business)

Bij foutcode P0219 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0234, P2195, P2196, P219A.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen