Foutcode P0237 – turbocharger boost sensor “A” circuit laag

Foutcode P0237 klinkt als “turbocharger boost sensor “A” circuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Turbocharger Boost Sensor “A” Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0237

OBD-II-foutcode P0237 is een algemene fout, meestal gedefinieerd als een laag signaal in het circuit van de A-boostdruksensor. Het wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een algemene fout met een laag signaal in het regelcircuit van de boost inductie detecteert.

Foutcode P0237 – turbocharger boost sensor

Ongeacht het specifieke apparaat dat wordt gebruikt (turbocompressor/supercharger). Het doel is het motorvermogen te verhogen zonder aanzienlijk meer brandstof te verbruiken. Hoewel geforceerde inductie op grote schaal wordt toegepast, is deze technologie bijzonder nuttig voor kleine motoren. Het geeft een enorme toename van het vermogen tegen relatief lage kosten. En ook zonder aanzienlijke verliezen qua gewicht en brandstofverbruik.

De druk van de supercharger moet echter worden gecontroleerd, zowel om de voordelen te maximaliseren als om de motor te beschermen tegen de gevolgen van een te hoge druk. Om dit te bereiken maken turboladers gebruik van geïntegreerde mechanische voorzieningen om de overdruk te ontlasten. Deze voorzieningen worden elektronisch geregeld door de PCM, zodat de laaddruk nooit de maximaal toegestane limiet overschrijdt.

Om de boost effectief te regelen, gebruikt de PCM primaire invoergegevens van een absolute spruitstukdruksensor (MAP). Deze waarde wordt vervolgens vergeleken met de invoergegevens van de toerentalsensor. Evenals de inlaatluchttemperatuur (IAT) en de gaskleppositiesensor (TPS).

Als het laadregelsysteem volledig functioneert, gebruikt de PCM de gecombineerde input van alle betrokken sensoren. Als het laadregelcircuit echter uitvalt, kan de PCM de laaddruk niet langer doeltreffend regelen.

Daardoor wordt code P0237 ingesteld en gaat het waarschuwingslampje branden. Afhankelijk van de aard van het probleem kan het PCM ook andere codes instellen. Sommige daarvan kunnen ertoe leiden dat hij in de fail-safe of noodmodus gaat. Dit wordt gedaan als voorzorgsmaatregel en ook om de motor te beschermen.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0237 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kan vermogensverlies optreden doordat de turbolader van de motor wordt uitgeschakeld.
 3. Toegenomen geluid, en er kan gerinkel en geratel zijn van de turbolader of de leidingen.
 4. Voortijdige ontsteking, resulterend in merkbare detonatie.
 5. Snitching/vonken in de ontsteking.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. Oververhitting van de motor met latere problemen.
 8. Vervuiling van de bougies.
 9. De motor kan te weinig vermogen hebben tijdens het accelereren.

De ernst van foutcode P0237 is gemiddeld, maar men gaat ervan uit dat een verhoogde druk van de turbo het motorvermogen verhoogt. Als de druksensor van de turbolader defect raakt, kan de PCM van het voertuig de turbolader uitschakelen. Dit zal resulteren in een daling van het motorvermogen.

Oorzaken van de fout

Code P0237 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De druksensor van de turbo is defect.
 • Beschadigde, verbrande, kortgesloten, losgekoppelde of gecorrodeerde laaddruksensor draden of connectoren.
 • Kortgesloten of kapotte sensorbedrading tussen sensor en PCM.
 • Beschadigde, gebroken, gebarsten of losgeraakte vacuümbuizen.
 • Onvoldoende olietoevoer naar het hoofdaslager.
 • Defecte by-pass klep.
 • Lagerfout waardoor langzaam afrollen door weerstand.
 • Kerven, gebogen of ontbrekende turbinebladen die onbalans veroorzaken.
 • Lekkende oliekeerring aan de compressorzijde van de turbo.
 • Beschadigde of defecte overdrukinrichting.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0237 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0237:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0237 opnieuw verschijnt.
 3. Controleer de werking van de druksensor van de turbolader door zijn aflezing te vergelijken met de absolute druksensor van het spruitstuk.
 4. Controleer de druksensor van de turbolader op verstopping.
 5. Controleer de connector en de kabelboom op schade, losheid en corrosie.
 6. Problemen diagnosticeren en oplossen
 7. Turbines draaien gewoonlijk met ongelooflijke snelheden van 100.000 tot 150.000 omwentelingen per minuut. Zij verdragen geen onbalans of gebrek aan schone olie in het lager.
 8. Het diagnoseproces voor fout P0237 begint het best met de meest voorkomende turboproblemen. Hiervoor is gereedschap nodig zoals een vacuümmeter en een meetklok.

Controle van het vacuüm

Controleer of de motor goed loopt, zonder overslaan van de ontsteking of codes in verband met een defecte ontstekingssensor. Controleer vervolgens of de klemmen bij de uitlaat van de turbocompressor, de intercooler en het gasklephuis goed vastzitten.

Controleer het inlaatspruitstuk op lekkage, inclusief de vacuümslangen. Verwijder de hendel van de gasklep. Bedien de klep handmatig, op zoek naar een vastzittende klep die een daling van de druk veroorzaakt.

Het meten van de laaddruk, inspectie van de turbolader

Zoek een vacuüm zonder gaten in het inlaatspruitstuk en installeer een vacuümmeter. Start de motor. Bij stationair toerental moet de motor een vacuüm hebben van 1-1,5 atmosfeer. Bij minder dan 1 atmosfeer is de katalysator defect en laat hij geen boost toe.

Geef de motor snel gas tot 5000 toeren en laat het gas los, terwijl u de vacuümmeter die de druk aangeeft in de gaten houdt. Als de druk hoger wordt dan 1,3 atmosfeer dan is de bypassklep slecht.

Stop de motor en laat hem afkoelen. Verwijder de uitlaatslang van de turbine en kijk binnenin of de bladen niet tegen het huis schuren. Kijk naar verbogen of ontbrekende schoepen of olie in de turbolader. Draai de schoepen met de hand, kijk of er weerstand is die wijst op een storing in de turbolader.

Controleer de olieleidingen van het cilinderblok naar het middenlager en de retourleiding van het lager naar de oliepan op lekkage. Plaats een meetklok op de turbine-uitlaat en draai de turbine-as. Als de axiale speling meer dan 0,003 bedraagt, is het middenlager defect.

Sensor en bedrading

Als na alle controles geen probleem wordt gevonden, maar code P0237 nog steeds aanwezig is, controleer dan de elektrische componenten. De boostsensor en de kabelboom moeten worden getest met een voltmeter. Zorg ervoor dat er 5 volt van de PCM naar de sensor gaat.

Geen spanning betekent een open of kortsluiting in de kabelboom. De PCM kan ook defect zijn. Zoek het referentiesignaal van de boostsensor naar de motor-ECU en controleer of de spanning verandert als het toerental toeneemt. Geen spanningspiek wijst op een defecte sensor.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0237 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • BMW (E46)
 • Chevrolet (Cruze)
 • Chrysler
 • Dodge (RAM)
 • Fiat
 • Ford (F-150, Focus, Transit)
 • Hyundai (Grand Starex, Santa Fe, Starex)
 • Isuzu
 • Jeep
 • Kia
 • Mahindra
 • Mercedes-Benz
 • Mitsubishi (Fuso)
 • Nissan (Pathfinder)
 • Opel (Astra)
 • Skoda (Octavia)
 • Toyota
 • Volkswagen (Passat, Tiguan, Touareg, Transporter)
 • Volvo (S80)

Bij foutcode P0237 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0102, P0106, P0118, P0193, P0231, P0236, P0238, P0251, P0341, P0470, P0472, P0475, P0513, P0603, P0652, P1247, P1280, P1429, P1432, P1440, P1690, P2149, P2229, P2266, P2269, P2509.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen