Foutcode P0337 – krukaspositiesensor “A”-circuit lage ingang

Foutcode P0337 klinkt als “krukaspositiesensor “A”-circuit lage ingang”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Crankshaft Position (CKP) Sensor “A” Circuit Low Input” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0337

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P0337 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0337 – krukaspositiesensor

Afhankelijk van het voertuig gebruikt de PCM informatie over de krukaspositie om de juiste vonkentiming te bepalen. Maar in sommige systemen detecteert het alleen het ontstekingstijdstip en regelt het niet het ontstekingstijdstip.

De CKP-sensor is stationair en werkt samen met een getande ring die aan de krukas is bevestigd. Wanneer deze ring voor de CKP-sensor komt, wordt het door de sensor opgewekte magnetische veld onderbroken. Dit creëert een spanningssignaal dat de PCM interpreteert als de krukaspositie.

Als de PCM geen krukasimpulsen detecteert, of een probleem ziet met de impulsen in het uitgangscircuit, wordt code P0337 ingesteld.

Met andere woorden, wanneer de motor draait, vergelijkt de PCM voortdurend de ingangssignalen van de krukas en de nokkenas. Als de krukaspositie niet binnen de gespecificeerde graad van afwijking van de nokkenaspositie ligt. Bij een bepaalde reeks geprogrammeerde omstandigheden, gedurende een bepaalde periode. Code P0337 wordt opgeslagen en het storingslampje kan gaan branden.

Wanneer deze code is ingesteld, start de motor vaak niet. Als de motor wel start, loopt hij waarschijnlijk heel slecht.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0337 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden.
 2. De motor kan draaien, maar met verminderde prestaties (verminderd vermogen).
 3. De motor kan draaien maar niet starten.
 4. Het voertuig kan afslaan of slecht starten.
 5. Schokkerige/mislukte ontsteking bij stationair toerental of onder belasting.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.

Afhankelijk van het merk en model kan de motor-ECU de CKP-sensor gebruiken om het motortoerental en de motorstand te bepalen. Daarom zal de motor wel lopen, maar niet met maximale efficiëntie, als er een fout P0337 is. In dit geval kunt u problemen ondervinden bij het starten vanuit stilstand, plotseling stationair draaien of slecht accelereren.

Oorzaken van de fout

Code P0337 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte CKP krukaspositiesensor.
 • CKP sensor connector is beschadigd.
 • Er ontbreken tandwielen of de spiebaan van de tandriem is afgeschoven.
 • De distributieketting is uitgerekt of een tand van de distributieriem is door slijtage geslipt.
 • Uitlijning tussen distributieriem/ketting is defect.
 • Kapotte distributieriem.
 • De tandriem/kettingspanner is defect.
 • CMP magneetventiel zit vast in open positie.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0337 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0337:

 1. Inspecteer visueel de elektrische kabels en connectoren van de krukas- en nokkenassensoren.
 2. Controleer het motoroliepeil en de conditie en viscositeit van de olie.
 3. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Vaststellen wanneer en onder welke omstandigheden de fout is opgetreden.
 4. Wis de foutcodes uit het geheugen van de ECU en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P0337 opnieuw verschijnt.
 5. Controleer de aandrijvingen, riemen of distributieketting op slijtage.
 6. Als het probleem niet wordt gedetecteerd, gaat u verder met de diagnose volgens de door de autofabrikant vastgestelde procedure.

Volg de aanbevelingen van de voertuigfabrikant bij het diagnosticeren en oplossen van deze storing. Doet u dit niet, dan kan dit leiden tot ernstige motorschade en tot het overhaast vervangen van onderdelen die voor onderhoud in aanmerking komen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Begin de diagnose met een visuele inspectie van alle kabelbomen en connectoren van het systeem. Controleer alle elektrische circuits, sensoren en connectoren die vervuild zijn met motorolie, koelvloeistof of stuurbekrachtigingsvloeistof.

Van vloeistoffen op basis van aardolie is bekend dat zij de beschermende isolatie van de bedrading aantasten en kortsluiting veroorzaken of het circuit verbreken. Dit kan de fout P0337 veroorzaken.

Multimetertest

Sluit vervolgens het scanapparaat aan op de diagnosepoort van het voertuig en haal eventuele opgeslagen foutcodes op. Ga dan verder met het testen van de spannings- en massasignalen. De meeste modellen gebruiken een vijf volt voeding. Controleer ook het massasignaal, en de derde draad, het controlecircuit, moet een signaal leveren aan de PCM.

Maak de elektrische connector van de CKP-sensor los en test hem volgens de aanbevelingen van de fabrikant met een multimeter. Vervang de sensor als de weerstandswaarden niet voldoen aan de specificaties van de fabrikant. Als alle weerstandswaarden van het CKP-circuit binnen de specificaties vallen, ga dan verder met de volgende stap.

Testen met een oscilloscoop

Sluit de positieve kabel van de oscilloscoop aan op de signaalkabel van de CKP-harnas en de negatieve kabel op de CKP-aarde. Kies de juiste spanningsinstelling op de oscilloscoop en schakel deze in.

Wanneer de transmissie in park of neutraal staat en de motor stationair draait, bekijk dan de golfvorm op de oscilloscoop. Let op plotselinge pieken of storingen in het golfpatroon.

Als u pieken of haperingen opmerkt, beweeg dan voorzichtig de kabelboom en de connector terwijl u naar het golfpatroon kijkt. U probeert vast te stellen of het probleem een losse verbinding of een defecte CKP is.

Let op de spanningsblokken in het golfpatroon. Als er enkele ontbreken, wijst dat op een gebroken of versleten tandwielring. Controleer ook de magnetische punt van de CKP op overmatig metaalgruis en reinig deze indien nodig. Als de golfvorm normaal is, ga dan naar de volgende stap.

Sluit nu de oscilloscoop-testkabels opnieuw aan op dezelfde circuits bij de PCM-connector en observeer het golfvormpatroon. Als een afwijking wordt geconstateerd, is er waarschijnlijk een open of kortsluiting tussen de CKP-connector en de PCM-connector.

Als er geen open of kortsluiting wordt gevonden, kan het probleem met fout P0337 een defecte PCM of de programmering ervan zijn.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0337 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Chevrolet (Aveo, Captiva, Lacetti, Lanos, Rezzo, Spark)
 • Citroen (C4, C5)
 • Daewoo (Matiz, Nexia)
 • Dodge
 • Ford
 • GMC
 • Hover (H5)
 • Hyundai (Accent)
 • Isuzu
 • Kia (Ceed, Sedona)
 • Mazda (6)
 • Peugeot (307)
 • Saab
 • Subaru
 • Volkswagen
 • Volvo
 • LADA (Kalina, Priora)
 • VAZ (2110, 2112, 2114, 2115)

Bij foutcode P0337 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0301, P0304, P0330, P0335, P0336, P0338, P0339.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen