Foutcode P041C – uitlaatgasrecirculatie temperatuursensor “B” circuit laag

Foutcode P041C klinkt als “uitlaatgasrecirculatie temperatuursensor “B” circuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Exhaust Gas Recirculation (EGR) Temperature Sensor “B” Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P041C

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P041C wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P041C – uitlaatgasrecirculatie temperatuursensor

EGR is verantwoordelijk voor de uitlaatgasrecirculatie. Het maakt deel uit van het uitlaatemissiesysteem van het voertuig. Het wordt gebruikt om de temperatuur en de verbrandingsdruk te verlagen en ook om stikstofoxiden te beheersen.

De functie van de temperatuursensor van het uitlaatgasrecirculatiesysteem is het regelen van de temperatuur in het recirculatiesysteem. En regel de stroom dienovereenkomstig met de uitlaatgasrecirculatieklep. Hij bestaat uit een conventionele temperatuurgevoelige weerstandssensor.

Het OBD-II diagnose-instrument kan aangeven dat P041C en verwante codes actief zijn. Wanneer de ECM een laag niveau detecteert in het EGR temperatuursensor circuit.

Een probleem met de temperatuursensor van de uitlaatgasrecirculatie wordt gedetecteerd door de regelaar. Dit gebeurt wanneer een lage elektrische waarde wordt gedetecteerd in het circuit van temperatuursensor “B” van de uitlaatgasrecirculatie.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P041C voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt als fout in het geheugen van de ECU opgeslagen).
 2. Verhoogd motorgeluid, en er kan ook een rinkelend en rammelend geluid zijn.
 3. Verhoogde uitstoot van verontreinigende stoffen in de uitlaat.
 4. Overmatige uitlaatgeur.
 5. Er kunnen andere symptomen zijn.

Technisch gezien wordt fout P041C niet als ernstig beschouwd, maar in milieutermen is er een aanzienlijke toename van de uitstoot. Het is echter noodzakelijk om het probleem te verhelpen, aangezien elke storing tot ernstiger gevolgen kan leiden.

Oorzaken van de fout

Code P041C kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De temperatuursensor van het uitlaatgasrecirculatiesysteem is defect.
 • Lek in de pakking van de uitlaatgasrecirculatietemperatuursensor.
 • Gebarsten of lekkende uitlaatpijp waar de sensor is geïnstalleerd.
 • De kabelboom of de sensor kan beschadigd zijn.
 • Draden zijn open of kortgesloten.
 • Beschadigde connector.
 • Intermitterende communicatie met de controlemodule.
 • Soms is de oorzaak een defecte ECM module.

Hoe kan ik foutcode P041C wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P041C:

 1. Controleer de EGR en de sensor op schade.
 2. Reinig de uitlaatgasrecirculatieklep en de buis om eventuele afzettingen te verwijderen.
 3. Vervang de pakking als u een lek ontdekt.
 4. Controleer de integriteit van de kabelboom en de connectoren, en repareer het probleem indien nodig.
 5. Test de ECM-module en zijn communicatie.

Bij het verhelpen van foutcode P041C vervangt men vaak alleen de uitlaatgasrecirculatieklep. Maar daarna krijgen ze die OBD-fout weer terug. De uitlaatgasrecirculatieklep is niet altijd de boosdoener.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Lees eerst alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een scantool. Wis dan de foutcodes en maak een proefrit met het voertuig. Om na te gaan of fout P041C opnieuw verschijnt.

Inspecteer dan visueel de sensor en het omringende EGR-systeem, op zoek naar eventuele uitlaatgaslekken. Controleer ook de sensor en de kabelboom naar de sensor. Hoge temperaturen kunnen schade veroorzaken aan plastic en rubber geïsoleerde draden, dus controleer ze zorgvuldig.

Zwart roet kan duiden op een uitlaatlek, dus controleer de verbindingen zorgvuldig.

Controleer de sensor en het EGR-systeem

Veel problemen met uitlaatgasrecirculatie worden veroorzaakt door roetaanslag in de uitlaat. Daarom kan het nuttig zijn het EGR-systeem te reinigen, of tenminste de temperatuursensor.

Gebruik na het verwijderen van de sensor carburateurreiniger of een soortgelijk product om het roet effectief op te nemen. Gebruik een metalen borstel om overmatig opgehoopt roet te verwijderen. Wanneer u een schone sensor opnieuw installeert, moet u een anti-vastloopmiddel op de schroefdraad aanbrengen om vastlopen te voorkomen.

Controleer de integriteit van de sensor door de werkelijke elektrische waarden te vergelijken met de door de fabrikant gewenste waarden. Doe dit met een multimeter en volg de contacttestprocedures van de fabrikant.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P041C kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Dodge (RAM)
 • Ford
 • Mazda
 • Mercedes-Benz
 • Volkswagen

Bij foutcode P041C kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P041A, P041B, P041D, P041E.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen