Foutcode P0459 – stroomkring spoelregelklep verdampingsemissie hoog

Foutcode P0459 klinkt als “stroomkring spoelregelklep verdampingsemissie hoog”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Evaporative Emission (EVAP) System Purge Control Valve Circuit High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0459

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P0459 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0459 – stroomkring spoelregelklep verdampingsemissie hoog

Deze code geeft aan dat een onderdeel van het EVAP controlesysteem niet meer goed functioneert. Het EVAP-systeem bestaat uit vele onderdelen waaronder (maar niet beperkt tot) de tankdop, brandstofleidingen, koolstoftank, spoelklep en andere.

De EVAP voorkomt dat brandstofdampen uit het brandstofsysteem van het voertuig ontsnappen. De brandstofdamp wordt via slangen naar een koolstofhouder geleid voor opslag. Later, als de motor draait, gaat de purgeerklep open, waardoor brandstofdamp onder vacuüm kan worden aangezogen.

Het uitblazen van de EVAP-bak wordt geregeld door een klep die, door het vacuüm dat door de draaiende motor ontstaat, brandstofdampen laat aanzuigen. Deze stromen vanuit de brandstoftank naar de motor voor verbranding, in plaats van in de atmosfeer te ontsnappen.

De spoelklep meet de gewenste hoeveelheid brandstofdamp. Gecontroleerd door de Powertrain Control Module (PCM) of Engine Control Module (ECM) van het voertuig. Als de PCM/ECM-regelaar niet de verwachte spanningen in het circuit ziet wanneer de spoelklep wordt gecommandeerd, wordt foutcode P0459 ingesteld.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0459 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt als fout in het geheugen van de ECU opgeslagen).
 2. Mogelijk arm mengsel of ruwe motorwerking als de spoelklep in de open stand blijft staan.
 3. Overmatige druk in de benzinetank in de vorm van een “fluitend” geluid wanneer de dop wordt verwijderd, dit wijst erop dat de ontluchtingsklep helemaal niet werkt of vastzit in de gesloten stand.
 4. Lichte toename van het brandstofverbruik.

De ernst van foutcode P0459 is gemiddeld. Het voertuig zal kunnen blijven rijden, maar de uitstoot zal toenemen. Hierdoor zal het voertuig in de praktijk de emissietest niet doorstaan.

Oorzaken van de fout

Code P0459 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Interne kortsluiting of een open circuit in de spoelklep.
 • Kapotte kabelboom.
 • Kortgesloten of gerafelde connector.
 • Corrosie of weerstand in connector.
 • Open of kortgesloten voedingscircuit naar spoelklep.
 • Driver circuit in de transmissie controle module (PCM) is defect.

Hoe kan ik foutcode P0459 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0459:

 1. Repareer beschadigde EVAP-leidingen.
 2. Repareer een open of kortgesloten circuit om de spoelmagneet van spanning te voorzien.
 3. Repareer het circuit dat naar de PCM gaat.
 4. Vervang de spoelklep.
 5. Repareer of herstel de beperking in de EVAP-leiding.
 6. Repareer of reinig de connector.
 7. Vervang de PCM.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Wanneer u de diagnose van storing P0459 start, moet u met een diagnoseapparaat de ontluchtingsklep activeren. Luister naar een klikkend geluid van de spoelmagneet. Het moet één keer klikken en bij sommige modellen kan het opnieuw klikken.

Als hij niet klikt wanneer het diagnose-instrument wordt geactiveerd, moet u de connector loskoppelen en het magneetventiel en de connector op beschadiging controleren. Controleer vervolgens de accuspanning op de voedingskabel met ingeschakelde sleutel.

Als er spanning is, aard het contact dan handmatig met een jumper en kijk of de klep klikt. Als dat het geval is, werkt de solenoïde correct, maar is er een probleem met het besturingscircuit. Als het bij handmatig aarden niet klikt, vervang dan de spoelmagneet.

Om te controleren of er een probleem is met het besturingscircuit, sluit u het magneetventiel opnieuw aan en maakt u de aardedraad los van de connector. Met de aardedraad losgekoppeld van de regelaar, zet u de sleutel aan en aardt u handmatig de draad van de spoelklepregeling.

De solenoïde moet klikken, er is geen probleem met de besturingsdraad naar de solenoïde, en er is een probleem met het circuit van de spoelklepaandrijving vanuit de ECU. Als hij niet klikt, is er een breuk in de bedrading tussen de ECU en de elektromagneet.

Bij het verhelpen van storing P0459 moet u goed begrijpen wat u doet. Zoek anders specialistische hulp.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0459 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • BMW
 • Chevrolet (Spark, Traverse)
 • Ford (Focus)
 • Hyundai
 • Kia
 • Renault (Duster)
 • Subaru
 • Volkswagen
 • Volvo
 • LADA (Granta, Priora)

Bij foutcode P0459 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0443, P0444, P0445, P0458.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen