Foutcode P0597 – thermostaat verwarmingscircuit open

Foutcode P0597 klinkt als “thermostaat verwarmingscircuit open”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Thermostat Heater Control Circuit Open” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0597

Foutcode P0597 is een generieke code die wordt gedefinieerd als “open circuit in thermostaatverwarmingssysteem”. Deze wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een open circuit detecteert in het elektronisch gestuurde thermostaatverwarmingscircuit.

Foutcode P0597 – thermostaat verwarmingscircuit open

Een elektronisch gestuurde thermostaat gebruikt ook waskorrels en een veer om zijn werking te regelen, net als een conventionele thermostaat. De waskorrels worden echter aangevuld met een verwarmingselement dat door het PCM wordt geregeld om de werking ervan afhankelijk van de rijomstandigheden te regelen.

De PCM gebruikt gegevens over motortoerental, gasklepstand, inlaatluchttemperatuur en motorkoelvloeistof. Het bepaalt de bedrijfsomstandigheden en de juiste instelling van de thermostaat. Dat zal de motortemperatuur in een bereik brengen waarin de emissies kunnen worden verminderd zonder het brandstofverbruik en de efficiëntie van de motor in gevaar te brengen.

Om een elektronisch gestuurde thermostaat goed te laten werken, moeten de elektrische circuits perfect werken.

Wanneer de PCM een breuk of verlies van continuïteit in de regelcircuits van de thermostaat detecteert, beseft hij dat hij niet effectief kan regelen. Hierdoor wordt code P0597 ingesteld en gaat het waarschuwingslampje in het instrumentenpaneel branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0597 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het motorcontrolelampje op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Hoge temperatuurmeting als de thermostaat is uitgevallen in de gesloten stand.
 3. Lage temperatuurmeting als de thermostaat is uitgevallen in de open stand.

Fout P0597 wordt als ernstig beschouwd, omdat de motor oververhit kan raken, waardoor onderdelen beschadigd kunnen raken. Indien deze code wordt gevonden, is het raadzaam de storing zo spoedig mogelijk te verhelpen.

Oorzaken van de fout

Code P0597 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte thermostaat.
 • Losse of gecorrodeerde connector.
 • Beschadigde, doorgebrande of kortgesloten kabelboom.
 • Koelvloeistof lekkage.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0597 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0597:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens uit met een OBD-II scanner.
 2. Controleer het koelvloeistofpeil in de radiator en het expansievat.
 3. Verwijder de elektrische connector van de thermostaat en controleer deze op corrosie en eventuele schade.
 4. Meet de weerstand bij de connector.
 5. Controleer en test de bedrading van de thermostaat.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap bij het opsporen van storingen is het raadplegen van de Technical Service Bulletins (TSB). Controleer code P0597 voor bekende problemen met uw specifieke voertuig.

Voer vervolgens een visuele inspectie uit van de kabelboom en connectoren, repareer of vervang die welke beschadigd of doorgebrand zijn. Gebruik een multimeter om de spanning en de massa van de thermostaatverwarming en het PCM te controleren.

Als er geen spanning wordt gedetecteerd, controleer dan de systeemrelais en de bijbehorende zekeringen. Vervang zo nodig defecte of doorgebrande zekeringen.

Test de regelcircuits van de thermostaat en de systeemcomponenten volgens de instructies van de fabrikant. Als er geen spanning en massa worden gedetecteerd bij de thermostaatverwarming, controleer dan het corresponderende circuit op de PCM-connector.

Als daar spanning wordt gedetecteerd, is er waarschijnlijk een open circuit tussen de thermostaat en de PCM. Als er geen spanning wordt gedetecteerd, is de PCM mogelijk defect of is er een programmeerfout opgetreden.

Het is een goed idee om het koelvloeistofpeil in de radiator te controleren. Een laag koelvloeistofpeil kan ertoe leiden dat de elektronische thermostaat oververhit raakt en daardoor fout P0597 activeert.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0597 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi (Q7)
 • BMW (X5)
 • Chevrolet (Aveo, Cruze, Orlando, Sonic, Spark)
 • Citroen (C3, C4, C5)
 • Daewoo (Matiz)
 • Ford (Focus)
 • Jaguar
 • Mercedes-Benz (W204)
 • Mini (Cooper)
 • Nissan (Qashqai)
 • Opel (Astra, Corsa, Mokka, Vectra, Zafira)
 • Peugeot (207, 3008, 307, 308, 407, 408)
 • Volkswagen (Passat)

Bij foutcode P0597 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0115, P0598, P0599, P2096, P2178, P2270.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen