Foutcode P0602 – programmeerfout besturingsmodule

Foutcode P0602 klinkt als “programmeerfout besturingsmodule”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Control Module Programming Error” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0602

OBD-II-code P0602 is gedefinieerd als “Programmeerfout in de besturingsmodule”. Hij wordt ingesteld wanneer een softwarefout in de Powertrain Control Module (PCM) wordt gedetecteerd.

Foutcode P0602 – programmeerfout besturingsmodule

Als je naar de PCM-eenheid kijkt, zie je een eenvoudige metalen doos. Maar het is wat erin zit dat belangrijk is voor de efficiënte werking van de motor. De informatie die essentieel is voor de besturing van de motor wordt in de fabriek geprogrammeerd. Met behulp van elektronisch uitwisbaar programmeerbaar permanent geheugen (EEPROM).

De motor- en transmissiecontrole-instellingen voor een specifiek voertuig worden in het EEPROM geprogrammeerd voor elk voertuig dat de fabriek verlaat. Het EEPROM helpt niet alleen de efficiëntie en de prestaties van de motor te beheren. Maar het dient ook om andere boordregelmodules in het voertuig te herkennen en ermee te communiceren.

Als de PCM een mismatch met de EEPROM detecteert, of als hij het EEPROM-programma niet herkent. Code P0602 wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden. Afhankelijk van de ernst van de fout kan het enkele ontstekingscycli (met de fout) duren voordat het lampje gaat branden.

In wezen betekent fout P0602 dat er een softwareprobleem is in de Powertrain Control Module (PCM).

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0602 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 3. Meerdere stuurproblemen.
 4. Scherp of onregelmatig schakelen van de automatische transmissie.
 5. Verminderde motorprestaties.
 6. Verhoogd brandstofverbruik.
 7. Problemen met een bepaald systeem, wat wijst op een mogelijk communicatieverlies in dat gebied.

Code P0602 wijst op een EEPROM programmeerfout. Afhankelijk van waar de fout betrekking op heeft, kan de fout ernstig of matig zijn.

Oorzaken van de fout

Code P0602 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Programmeerfout Transmission Control Module (PCM).
 • Als de motorbesturingsmodule is vervangen, moet deze mogelijk worden geprogrammeerd.
 • Slecht voedingsrelais van de ECM / PCM.
 • Open of kortsluiting in de kabelboom.
 • Losse of beschadigde connectoren.
 • Slechte aarding is een veel voorkomende oorzaak.
 • Motor-ECU zekering doorgebrand.
 • De CAN-bus kan defect zijn en een kortsluiting of draadbreuk vertonen.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0602 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0602:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool. Om na te gaan wanneer en onder welke omstandigheden fout P0602 verschijnt.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of de fout opnieuw optreedt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan visueel de elektrische bedrading en de connector van de transmissiebedieningsmodule (PCM).
 4. Meet de batterijspanning en vergelijk deze met de in de specificaties van de fabrikant aangegeven waarde.
 5. Controleer met een multimeter de stroom- en massacircuits van de transmissiebedieningsmodule (PCM) op continuïteit.
 6. Probeer de besturingsmodule opnieuw te programmeren.
 7. Controleer de werking van de Powertrain Control Module (PCM) volgens de procedure van de voertuigfabrikant.
 8. Wis de foutcode weer uit het computergeheugen, maak een proefrit met het voertuig om vast te stellen of het probleem is opgelost.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om code P0602 te corrigeren is de meest gebruikelijke oplossing het vervangen en herprogrammeren van het PCM. Onjuiste bedrading moet echter ook als oorzaak van deze fout worden beschouwd.

Voer een grondige visuele inspectie uit van alle punten waar de kabelboom tegen de carrosserie rust. Deze punten vertegenwoordigen de aardverbindingen. Vaak vindt u losse verbindingen of zelfs aardingsbanden die naar beneden hangen nadat niet-aangesloten reparaties zijn uitgevoerd.

Als er slechte aardverbindingen zijn gevonden en gerepareerd, verwijdert u alle codes en scant u het systeem opnieuw om te zien of er codes terugkeren. In sommige gevallen kan het nodig zijn sommige regelaars na een communicatiestoring opnieuw te integreren of zelfs te programmeren.

Als alle massaverbindingen veilig zijn, voer dan een grondige visuele inspectie uit van alle bedrading van de auto. Merk op dat voor deze inspectie het dashboard, de stoelen, het tapijt en zelfs de bekledingspanelen moeten worden verwijderd om toegang te krijgen tot alle kabelbomen.

Als er geen schade aan de bedrading is gevonden, maar code P0602 blijft ondanks het volgen van bovenstaande stappen. Een optie kan zijn om de hele elektrische kabelboom te vervangen. Dit lost het probleem echter niet op, aangezien het probleem te maken kan hebben met de controller.

Typische problemen met controllers zijn defecte drivers, geheugenstoringen of andere onderdelen om een aantal redenen. Daarom is het niet raadzaam de hele kabelboom te vervangen. Totdat alle regelaars, inclusief het PCM, grondig zijn getest.

Controle en herprogrammering

Als de PCM onlangs is vervangen, is de kans groot dat hij verkeerd of helemaal niet is geprogrammeerd. Het is ook niet toegestaan een regelaar van een ander voertuig te gebruiken. Tenzij het specifiek voor het voertuig in kwestie is geherprogrammeerd.

Aftermarket (high performance) firmware wordt mogelijk niet herkend door andere controllers, waardoor P0602 blijft bestaan.

Onjuist geprogrammeerde of vervangen controllers kunnen opnieuw worden geprogrammeerd door de fabrieksscan. Als u geen toegang hebt tot een dergelijke scanner, bieden de meeste dealers PCM programmering aan tegen een kleine vergoeding.

Sommige aftermarket PCM fabrikanten bieden voorgeprogrammeerde controllers aan voor bepaalde modellen. Neem contact op met uw aftermarket leverancier voor het voertuigidentificatienummer, de kilometerstand en andere relevante gegevens.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0602 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chevrolet (Silverado)
 • Citroen
 • Dodge (RAM)
 • Ford (Focus, Mustang, Ranger)
 • GMC
 • Honda
 • Hyundai
 • Isuzu
 • Kia (Sportage)
 • Mazda
 • Opel (Astra, Corsa, Meriva)
 • Peugeot (308)
 • Volkswagen
 • Volvo (S40, V40, XC90)

Bij foutcode P0602 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0100, P0136, P0142, P0171, P0174, P0216, P0601, P0603, P0604, P0605, P0700, P1689, U0101.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen