Foutcode P0652 – sensorreferentiespanning “B”-circuit laag

Foutcode P0652 klinkt als “sensorreferentiespanning “B”-circuit laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Sensor Reference Voltage “B” Circuit Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0652

Opgeslagen code P0652 betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) heeft gedetecteerd dat de sensorreferentiespanning in het ‘B’-circuit te laag is. Dit is geen specifieke sensor, maar een van de sensoren op het “B”-circuit.

Foutcode P0652 – sensorreferentiespanning

Dit circuit voedt normaliter de krukaspositiesensor, de rempedaalpositiesensor en de brandstofverbruikschakelaar. Maar soms zijn er andere aanwezig, afhankelijk van merk en model.

Al deze sensoren hebben een 5V referentiespanning op hetzelfde circuit als de PCM, en ontvangen een signaal. Als dit door de PCM ontvangen signaal te laag is, wordt het circuit als defect beschouwd en wordt code P0652 opgeslagen.

Als het referentiespanningscircuit “B” dus te laag is, kunnen alle sensoren die dit circuit delen, worden beïnvloed. Maar in veel gevallen gaat deze fout gepaard met andere codes. Dat zal helpen het algemene gebied te bepalen waar de spanning te laag is.

Ongeacht of er andere codes aanwezig zijn of niet, betekent deze fout dat er een laag signaal is gedetecteerd in het “B”-spanningsreferentiecircuit.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0652 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het waarschuwingslampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Bovendien kunnen er codes zijn die wijzen op een probleem met een specifieke sensor.
 3. De transmissie kan niet worden omgeschakeld tussen de sport- en spaarstand.
 4. De versnelling kan abrupt of helemaal niet schakelen.
 5. De transmissie schakelt niet tussen vierwielaandrijving en voorwielaandrijving.
 6. De transmissie schakelt niet tussen hoog en laag.
 7. De snelheidsmeter kan instabiel zijn of helemaal niet werken.

De ernst van de opgeslagen foutcode P0652 is afhankelijk van welke van de sensoren in het circuit kapot is gegaan. Daarom zal de ernst van geval tot geval verschillen.

Oorzaken van de fout

Code P0652 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De krukaspositiesensor is defect.
 • De brandstofbesparingsschakelaar is defect.
 • Probleem met de rempedaalpositiesensor.
 • Probleem met de kabelboom of connector in de vorm van gesmolten of gebroken kabelboom.
 • Doorgebrande zekering of smeltlood.
 • Defecte systeem stroom relais.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P0652 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0652:

 1. Sluit eerst een OBD-II scanner aan op de boordcomputer van het voertuig en lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit.
 2. Wis vervolgens de foutcodes uit het geheugen van de PCM en maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P0652 opnieuw verschijnt.
 3. Als de foutcode opnieuw verschijnt, controleer dan de kabelbomen en connectoren.
 4. Test de sensoren in het “B” referentiecircuit, vervang indien nodig.
 5. Controleer de regelmodule (PCM), vervang of herprogrammeer indien nodig.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Sluit het scanapparaat aan op de diagnosepoort van de auto en haal alle opgeslagen codes op. Wis ze dan en maak een proefrit met de auto. Als code P0652 niet verschijnt, was de fout tijdelijk. Als het verschijnt, ga dan door met testen.

Voer een visuele inspectie uit van de bedrading en connectoren van de sensoren van het B-referentiecircuit. Vervang beschadigde bedrading of connectoren indien schade wordt geconstateerd. Reset daarna de fouten opnieuw, maak een testrit en lees ze opnieuw uit.

Controleer de sensoren

Als code P0652 opnieuw verschijnt, raadpleeg dan de handleiding om te bepalen welke sensoren worden bediend door het spanningsreferentiecircuit “B”. Aangezien fabrikanten zich niet altijd houden aan de markeringsconventies voor onderdelen, circuits en sensoren.

Controleer de weerstand, referentiespanning, continuïteit en aarding van alle relevante sensorbedrading. Vergelijk alle verkregen gegevens met de waarden in de handleiding.

Test de werking van elke sensor met een oscilloscoop; hiervoor is een bibliotheek van golfvormen nodig. Indien dergelijke apparatuur en referentiegegevens niet beschikbaar zijn, wordt voortzetting van de diagnoseprocedure niet aanbevolen.

Verkeerde testprocedures kunnen ernstige schade veroorzaken aan het elektrische systeem en aan een of meer controlemodules.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0652 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Chevrolet
 • Chrysler
 • Dodge (RAM)
 • Ford (Fiesta, Focus, Fusion, Mondeo)
 • Hyundai (Santa Fe)
 • Kia (Sorento)
 • Mercedes-Benz (Sprinter, Vito)
 • Mitsubishi (L200)
 • Nissan (Navara, Pathfinder)
 • Skoda
 • Smart (Fortwo)
 • Volkswagen (Golf, Touran, Transporter)
 • GAZelle (Cummins, Next)

Bij foutcode P0652 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0193, P0237, P0251, P0341, P0698, P2266, P2269, P2509.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen