Foutcode P0687 – ECM/PCM-vermogensrelais-regelcircuit hoog

Foutcode P0687 klinkt als “ECM/PCM-vermogensrelais-regelcircuit hoog”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “ECM/PCM Power Relay Control Circuit High” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0687

Als uw OBD-II voertuig code P0687 heeft opgeslagen, betekent dit dat de controlemodule een hoog signaalniveau heeft gedetecteerd in het circuit dat naar het ECM/PCM-hoofdstroomrelais gaat. Dat wil zeggen, de powertrain control module heeft gedetecteerd dat zijn eigen voeding een probleem heeft met een hoog signaalniveau.

Foutcode P0687 – ECM/PCM-vermogensrelais-regelcircuit hoog

De meeste PCM-voedingsschakelingen zijn betrekkelijk eenvoudig en ongecompliceerd. Wanneer het contact in de stand “ON” wordt gezet, wordt het relais van stroom voorzien. Hierdoor sluit de solenoïde twee contactpunten, waarvan er één permanent verbonden is met de batterijvoeding. Wanneer dit gebeurt, sluit het circuit en wordt er stroom van de accu naar de PCM gestuurd. en het circuit met een zekering of smeltlood.

Relais zijn meestal vijfpolig. De primaire ingangsaansluiting wordt gevoed met gelijkspanning van de batterij. De massa-uitgang is geaard aan de motor- of chassisaarde.

De secundaire ingangsaansluiting wordt via een zekeringscircuit van accuspanning voorzien wanneer het contactslot in de stand “ON” staat. De vierde klem is de uitgang voor de PCM. De vijfde is de signaaldraad voor het controllernetwerk (CAN).

De elektronische controlesystemen in voertuigen met OBD-II worden bestuurd door een netwerk van computers, controlemodules genaamd. Dit houdt in dat de verschillende modules voortdurend met elkaar communiceren via het Controller Area Network (CAN).

Telkens wanneer de motor wordt gestart, voert de PCM een zelftest uit van alle regelaars. Als het normale spanningsingangssignaal lager is dan de referentie. Code P0687 wordt opgeslagen en het storingslampje kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0687 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Noodbediening van de transmissie om verdere schade te voorkomen.
 4. Er kunnen problemen zijn met het starten van de motor.
 5. Het motorvermogen kan afnemen.
 6. In de meeste gevallen start de motor helemaal niet.

De diagnosecode P0687 wordt als ernstig beschouwd omdat de motor in de meeste gevallen niet kan worden gestart. Als deze code aanwezig is, maar de motor start en loopt. Er is waarschijnlijk een probleem met de programmering van de PCM of de module zelf.

Oorzaken van de fout

Code P0687 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte PCM stroom relais.
 • Zekering doorgebrand.
 • Open of kortsluiting in CAN-circuit.
 • Beschadigde, gecorrodeerde bedrading of connectoren.
 • Lage systeemspanning.
 • Gedeeltelijk of volledig losgekoppeld elektrisch contact op het contactslot.
 • Defect contactslot.
 • Defecte PCM of andere besturingsmodule, mogelijk ook een programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P0687 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0687:

 1. Controleer de kabelboom op schade, slijtage, breuken en kortsluiting. Als de kabelboom beschadigd is, repareert of vervangt u hem.
 2. Verwijder alle diagnostische foutcodes uit de PCM en voer een testrit uit om te zien of diagnostische foutcode P0687 terugkeert.
 3. Als de code terugkomt, controleer dan of het ECM/PCM-relais goed werkt.
 4. Inspecteer en controleer de zekering en het smeltlood.
 5. Controleer het bedradingsschema van het relais- en zekeringssysteem.
 6. Wis de foutcodes opnieuw en maak een testrit.
 7. Steek de sleutel in het contactslot en draai hem in de aan-stand. Als het lampje Check Engine niet gaat branden, maar de code in het geheugen opnieuw wordt weergegeven, kan het relais defect zijn.
 8. Als het relais defect is, kan het nodig zijn de PCM te vervangen en opnieuw te programmeren.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om alle mogelijkheden voor fout P0687 uit te sluiten, moet u de bedrading visueel inspecteren en de accuspanning controleren. Controleer ook de accupolen en kabels op losse verbindingen.

Zorg ervoor dat de systeemspanning dezelfde is als in de handleiding is aangegeven. Het laadsysteem is volledig operationeel en de accu is in goede staat, begin de diagnoseprocedure.

Zoek het beginpunt van het ECM/PCM-voedingscircuit. Dit is meestal het contactslot, dus gebruik een digitale multimeter om de spanning op deze draad of klem te controleren. Vergelijk de aflezing met de waarde in de handleiding en repareer zo nodig indien een afwijking wordt geconstateerd.

Als de code blijft bestaan, maar de stroomtoevoer van en naar het contactslot binnen het gespecificeerde bereik ligt. Let op en test de stroomtoevoer naar de zekeringkast en vervolgens naar de PCM-connector. Indien afwijkingen worden geconstateerd, moeten de nodige reparaties worden uitgevoerd. Ervoor zorgen dat alle elektrische parameters binnen de specificaties van de fabrikant vallen.

De hierboven beschreven stappen zullen helpen om fout P0687 op te lossen, maar in sommige gevallen waarin de oorzaak niet duidelijk is, kan er sprake zijn van een terugkerende fout. Als het PCM al beschadigd is, moet het misschien door een gespecialiseerde werkplaats worden gerepareerd.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0687 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Acura
 • Audi (A6, S3)
 • BAW (Fenix)
 • BMW
 • Cadillac (BLS)
 • Chevrolet (Cruze)
 • Chrysler
 • Ford
 • Isuzu
 • Jeep
 • Porsche
 • Saab (9-3)
 • Skoda (Fabia)
 • Volkswagen (Polo)
 • MAZ

Bij foutcode P0687 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0603, P0685, P0686, P0688, P0689, P0690, U1123.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen