Foutcode P06C2 – cilinder 10 gloeibougiecircuit bereik/prestaties

Foutcode P06C2 klinkt als “cilinder 10 gloeibougiecircuit bereik/prestaties”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Cylinder 10 Glow Plug Circuit Range/Performance” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P06C2

OBD-II probleemcode P06C2 wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een afwijking in het werkingsbereik van het gloeibougiebesturingscircuit voor cilinder nummer 10 heeft gedetecteerd. Om de locatie van cilinder nummer 10 voor uw model te bepalen, raadpleegt u de handleiding van uw voertuig.

Foutcode P06C2 – cilinder 10 gloeibougiecircuit bereik/prestaties

De gloeibougie is in de cilinderkop zeer dicht bij het punt geïnstalleerd dat de verbranding in gang zet, oftewel de “hot spot”. Wanneer de motormanagementcomputer met behulp van de olie- en transmissiesensoren vaststelt dat de motor koud is. Hij besluit de motor te helpen door hem te starten met behulp van gloeibougies.

Als ze te lang worden ingeschakeld, smelten de gloeibougies, omdat ze door hun hoge weerstand warmte afgeven en bij activering roodgloeiend worden. Deze intense hitte wordt snel naar de cilinderkop overgedragen. Daardoor wordt de verbrandingswarmte vastgehouden gedurende de fractie van een seconde die nodig is om de binnenkomende brandstof te ontsteken.

Als de PCM een spanningsniveau in het gloeibougiebesturingscircuit van cilinder nr. 10 detecteert dat niet aan de verwachtingen voldoet. Code P06C2 wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P06C2 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het dashboard gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere verwante foutcodes aanwezig zijn, bv. ontstekingsfout.
 3. De motor is moeilijk te starten bij koud weer of wanneer hij lang genoeg heeft stilgestaan om het blok af te koelen.
 4. Gebrek aan vermogen totdat de motor voldoende is opgewarmd.
 5. Trillen en schokken bij het accelereren.
 6. De motor kan bij het starten luider zijn dan normaal.
 7. Bij het starten kan zwarte rook worden waargenomen.

Als slechts één gloeibougie uitvalt, zullen de symptomen minimaal zijn, omdat de motor normaal gesproken met slechts één defecte gloeibougie start. In koude omstandigheden is de kans echter groter dat u de genoemde problemen in verband met fout P06C2 ondervindt.

Oorzaken van de fout

Code P06C2 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte gloeibougie van cilinder nr. 10.
 • Open of kortsluiting in het controlecircuit van de gloeibougie.
 • Stekker is beschadigd.
 • Gloeibougie regelmodule is defect.
 • Doorgebrande zekeringen kunnen ook de oorzaak zijn.
 • Soms is een defecte PCM module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P06C2 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P06C2:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scanner.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om na te gaan of fout P06C2 opnieuw verschijnt.
 4. Controleer de draden en connectoren visueel op beschadigingen.
 5. Controleer de zekeringen, vervang de doorgebrande indien nodig.
 6. Controleer de gloeibougie.
 7. Test de motorbesturingsmodule (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer de gloeibougie door de aansluitkabel los te koppelen. Neem een voltmeter en stel hem in op de “ohm” meting. Plaats de rode draad op de aansluiting van de gloeibougie en de zwarte draad op de aarde.

In de meeste gevallen moet het bereik tussen 0,5 en 2,0 ohm liggen (controleer de gegevens in de servicehandleiding van de fabriek). Als de aflezing buiten het aanvaardbare bereik valt, vervang dan de gloeibougie.

Controleer de draad die naar gloeibougie nr. 10 gaat door de rode draad op de stroomdraad en de zwarte draad op de kant van de gloeibougie te leggen. De weerstand moet hetzelfde zijn, 0,5 tot 2,0 ohm. Als het hoger is, vervang dan ook de draad naar de gloeibougie vanaf de band.

Controleer de draden op losse, gebarsten of ontbrekende isolatie. Sluit de code scanner aan op de OBD poort onder het dashboard en draai de sleutel in de “aan” positie met de motor uit. Wis de codes. Voer een testrit uit om te controleren of het probleem met fout P06C2 verdwenen is.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P06C2 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Chevrolet
 • Dodge
 • Ford
 • GMC
 • Toyota
 • Volkswagen

Bij foutcode P06C2 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P06B9, P06BA, P06BB, P06BC, P06BD, P06BE, P06BF, P06C0, P06C1, P06C3, P06C4.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen