Foutcode P06CC – cilinder 8 gloeibougie onjuist

Foutcode P06CC klinkt als “cilinder 8 gloeibougie onjuist”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Cylinder 8 Glow Plug Incorrect” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P06CC

OBD-II-foutcode P06CC wordt ingesteld wanneer de Powertrain Control Module (PCM) een onjuiste weerstandsgraad in het gloeibougiebesturingscircuit voor cilinder nummer 8 heeft gedetecteerd. Om de plaats van cilinder nummer 8 voor uw model te bepalen, raadpleegt u de handleiding van het voertuig.

Foutcode P06CC – cilinder 8 gloeibougie onjuist

De gloeibougie wordt in de cilinderkop gemonteerd, zeer dicht bij het punt dat de verbranding in gang zet, oftewel de “hot spot”. Wanneer de motor management computer detecteert dat de motor koud is met behulp van de olie en transmissie sensoren. Hij besluit de motor te helpen door hem te starten met gloeibougies.

Als ze te lang worden ingeschakeld, smelten de gloeibougies, omdat ze door hun hoge weerstand warmte afgeven en bij activering roodgloeiend worden. Deze intense hitte wordt snel overgebracht naar de cilinderkop. Waardoor de verbrandingswarmte wordt vastgehouden gedurende de fractie van een seconde die nodig is om de binnenkomende brandstof te ontsteken.

Als de PCM een weerstandsniveau in het gloeibougiecontrolecircuit van cilinder nummer 8 detecteert dat anders is dan verwacht. Code P06CC wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P06CC voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” op het dashboard gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere verwante foutcodes aanwezig zijn, bv. ontstekingsfout.
 3. De motor is moeilijk te starten bij koud weer of wanneer hij lang genoeg heeft stilgestaan om het blok af te koelen.
 4. Gebrek aan vermogen totdat de motor voldoende is opgewarmd.
 5. Trillen en schokken bij het accelereren.
 6. De motor kan bij het starten luider zijn dan normaal.
 7. Bij het starten kan zwarte rook worden waargenomen.

Als slechts één gloeibougie uitvalt, zullen de symptomen minimaal zijn, omdat de motor normaal gesproken met één defecte gloeibougie start. In koude omstandigheden is de kans echter groter dat u de genoemde problemen in verband met de P06CC-fout ondervindt.

Oorzaken van de fout

Code P06CC kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte of verkeerde gloeibougie van cilinder nr. 8.
 • Open of kortsluiting in het controlecircuit van de gloeibougie.
 • Stekker is beschadigd.
 • Gloeibougie regelmodule is defect.
 • Doorgebrande zekeringen kunnen ook de oorzaak zijn.
 • Soms is een defecte PCM module de oorzaak.

Hoe kan ik foutcode P06CC wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P06CC:

 1. Lees alle opgeslagen gegevens en foutcodes uit met een OBD-II scantool.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen van de computer.
 3. Maak een proefrit met het voertuig om te zien of fout P06CC opnieuw verschijnt.
 4. Inspecteer de draden en connectoren visueel op beschadigingen.
 5. Controleer de zekeringen, vervang de doorgebrande indien nodig.
 6. Controleer de gloeibougie.
 7. Test de motorbesturingsmodule (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer de gloeibougie door de aansluitkabel los te koppelen. Neem een voltmeter en stel hem in op de “ohm” meting. Plaats de rode draad op de aansluiting van de gloeibougie en de zwarte draad op de aarde.

In de meeste gevallen moet het bereik tussen 0,5 en 2,0 ohm liggen (controleer de gegevens in de servicehandleiding van de fabriek). Als de aflezing buiten het aanvaardbare bereik valt, vervang dan de gloeibougie.

Controleer de draad die naar gloeibougie nummer 8 gaat door de rode draad op de banddraad en de zwarte draad op de zijkant van de gloeibougie te leggen. De weerstand moet hetzelfde zijn, 0,5 tot 2,0 ohm. Als het hoger is, vervang dan ook de draad naar de gloeibougie vanaf de band.

Controleer de draden op losse, gebarsten of ontbrekende isolatie. Sluit de code scanner aan op de OBD poort onder het dashboard en draai de sleutel in de “aan” positie met de motor uit. Wis de codes. Voer een testrit uit om te controleren of het probleem met fout P06CC verdwenen is.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P06CC kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • Chevrolet
 • Dodge (RAM)
 • Ford
 • GMC
 • Volkswagen

Bij foutcode P06CC kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P06C5, P06C6, P06C7, P06C8, P06C9, P06CA, P06CB, P06CD, P06CE, P06CF, P06D0.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen