Foutcode P0729 – versnelling 6 verkeerde verhouding

Foutcode P0729 klinkt als “versnelling 6 verkeerde verhouding”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Gear 6 Incorrect Ratio” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0729

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke transmissiecode. Fout P0729 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P0729 – versnelling 6 verkeerde verhouding

Deze code kan verschijnen in voertuigen met automatische transmissie. Wanneer er een probleem is met het schakelen naar de 6e versnelling of bij het rijden in de 6e versnelling. De computergestuurde automatische transmissie maakt gebruik van verschillende overbrengingsverhoudingen. Om de snelheid van het voertuig te verhogen en het motorvermogen te maximaliseren.

Nieuwere auto’s kunnen meer dan vier versnellingen hebben om het brandstofverbruik te verbeteren. De computer bepaalt wanneer er op- of afgeschakeld moet worden, afhankelijk van de stand van het gaspedaal en de snelheid van het voertuig.

De motorregelmodule (ECM), transmissieregelmodule (PCM) of (TCM) gebruikt input van verschillende sensoren. Om de goede werking van de transmissie en haar onderdelen te controleren. Het motortoerental wordt vaak berekend aan de hand van de toerentalsensor van de transmissie om de koppelomvormerverhouding en de slip te bepalen.

Indien de berekening niet overeenkomt met de gewenste waarde, wordt een diagnosecode P0729 OBD2 ingesteld en gaat het motorcontrolelampje branden. Onjuiste verhoudingscodes vereisen gewoonlijk zowel mechanische als diagnostische scannercontroles.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0729 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Check engine” in het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt in het geheugen van de ECU opgeslagen als een fout).
 2. Vertraagd of niet schakelen naar de 6e versnelling.
 3. Slippen van de automatische transmissie.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.
 5. Soms merken bestuurders niets van deze storing.

Oorzaken van de fout

Code P0729 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Laag niveau of vuile ATF transmissievloeistof.
 • Verstopte transmissie vloeistof passages.
 • Mechanisch falen van de transmissie.
 • Verstopping in de hoofdregelaar van de transmissie.
 • Defecte schakel solenoid.
 • Beschadigde of defecte PCM-module.

Hoe kan ik foutcode P0729 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0729:

 1. Alle beschadigde circuits en systeemconnectoren moeten worden gecontroleerd, gerepareerd of vervangen.
 2. Beschadigde of defecte onderdelen in de transmissie moeten worden vervangen.
 3. Controleer en vervang zo nodig het defecte PCM.
 4. Als het probleem een te lage of vervuilde ATF-transmissievloeistof is, moet de vloeistof worden bijgevuld of vervangen.

U moet ook letten op andere foutcodes. Die kan samen met code P0729 zijn verschenen. Deze kunnen helpen bepalen welke onderdelen gerepareerd of vervangen moeten worden.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Controleer het peil en de toestand van de ATF-vloeistof voordat u doorgaat met de diagnose. Een verkeerd vloeistofpeil of vuile vloeistof kan schakelproblemen veroorzaken. die de werking van verschillende versnellingen beïnvloeden.

Transmissiekoppelingen worden gewoonlijk aangestuurd door een solenoïde of door vloeistofdruk. Als er een elektrisch probleem is met de elektromagneet. Een code met betrekking tot deze fout moet worden weergegeven. Elimineer het elektrische probleem alvorens verder te gaan.

Verstopte leidingen belemmeren de vloeistofcirculatie in de transmissie, wat ook fout P0729 kan veroorzaken. Als er verschillende codes zijn met versnellingsbakfouten, maar de transmissie werkt goed. Er kan een mechanisch probleem zijn met de koppelomvormer, de hoofdregeling van de transmissie of drukproblemen.

Het kan nodig zijn een diagnosescanner te gebruiken om te bepalen welke versnelling de transmissie aanstuurt. En bepaal of het motortoerental overeenkomt met het berekende toerental van de transmissiesensor.

Het oplossen van dit soort storingen vereist vaak kennis van de werking en revisie van de transmissie. Raadpleeg het onderhoudshandboek van de fabriek voor specifieke diagnoseprocedures voor het voertuig.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0729 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Dodge (RAM)
 • Ford (Escape)
 • Hyundai
 • Infiniti (FX35)
 • Kia
 • Land Rover (Discovery)
 • Lexus (GS300)
 • Nissan
 • Ssangyong (Actyon, Kyron)
 • Volkswagen

Bij foutcode P0729 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0730, P0731, P0732, P0733, P0734, P0735, P0736, P0783, P07AA, P0850, P2702, P2704.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen