Foutcode P0810 – fout koppelingspositiecontrole

Foutcode P0810 klinkt als “fout koppelingspositiecontrole”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Clutch Position Control Error” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P0810

Als uw OBD-II uitgeruste voertuig code P0810 heeft opgeslagen. Dit betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een fout in de koppelingspositiecontrole heeft gedetecteerd. Deze code is alleen van toepassing op voertuigen met een handgeschakelde transmissie.

Foutcode P0810 – fout koppelingspositiecontrole

Het PCM regelt bepaalde functies van de handgeschakelde versnellingsbak. De stand van de versnellingsbak en het koppelingspedaal behoren tot deze functies. Bij sommige modellen worden de in- en uitvoersnelheden van de turbo ook gecontroleerd om de mate van slip van de koppeling te bepalen.

De koppeling is een mechanische koppeling die de motor met de transmissie verbindt. Wanneer de hoofdkoppelingscilinder wordt ingedrukt, wordt hydraulische vloeistof in de koppelingscilinder geperst. De slaafcilinder bedient de drukplaat van de koppeling. De motor kan naar behoefte worden in- en uitgeschakeld.

De belangrijkste functie van de koppelingsschakelaar is te fungeren als veiligheidsvoorziening om te voorkomen dat de motor wordt gestart wanneer de transmissie per ongeluk wordt ingeschakeld. De PCM en andere regelaars gebruiken ook de input van de koppelingsschakelaar voor diverse berekeningen van de motorregeling. Deze omvatten automatische remfuncties en de uitvoering van hill hold.

Als de PCM een storing in het koppelingspositiecontrolecircuit ontdekt of vaststelt dat het koppelingspedaal niet in de juiste stand staat voor de huidige omstandigheden, wordt code P0810 opgeslagen en gaat het storingslampje (MIL) branden. Het kan enkele ontstekingscycli (met storing) duren voordat het MIL oplicht.

De diagnosecode DTC P0810 wordt ingesteld wanneer de PCM of TCM een storing in het koppelingspositiecontrolecircuit ontdekt. Of wanneer het koppelingspedaal in de verkeerde stand staat voor de huidige omstandigheden.

Ook het waarschuwingslampje voor de motor of de transmissie gaat branden.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P0810 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Slechte start van de motor.
 3. In sommige gevallen start de motor niet, ook al is het koppelingspedaal volledig ingedrukt.
 4. In zeldzame gevallen zijn er helemaal geen symptomen.

Opgeslagen code P0810 kan ertoe leiden dat diverse voertuigcontrole-, veiligheids- en tractiefuncties uitvallen. Daarom moet deze fout als ernstig worden beschouwd.

Oorzaken van de fout

Code P0810 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Defecte koppelingspositie sensor.
 • Niet goed afgestelde koppelingsschakelaar.
 • Kortgesloten, gebroken bedrading of losgeraakte connectoren in het circuit van de koppelingspositiesensor.
 • Slechte elektrische verbinding in het circuit.
 • Zekering of smeltlood doorgebrand.
 • Defecte PCM of andere besturingsmodule, mogelijk ook een programmeerfout.

Hoe kan ik foutcode P0810 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P0810:

 1. Controleer de kabelboom op schade, slijtage, breuken en kortsluiting. Als de kabelboom beschadigd is, repareert of vervangt u hem.
 2. Wis eventuele diagnostische foutcodes uit de PCM en voer een testrit uit om te zien of diagnostische foutcode P0810 terugkomt.
 3. Controleer de koppelingspositiesensor, zo nodig vervangen.
 4. Controleer de zekering of het smeltlood.
 5. Als alles in orde is, moet de PCM misschien vervangen en opnieuw geprogrammeerd worden.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Om alle variaties van fout P0810 uit te sluiten, moet u de bedrading naar de koppelingspositiesensor visueel inspecteren. Controleer alle zekeringen van het systeem en vervang deze indien nodig. Controleer ook de accu onder belasting, de kabelverbindingen en de dynamo.

Zoek de diagnoseaansluiting, sluit een scanner aan en haal alle opgeslagen codes en gegevens op. Noteer deze informatie, want het kan u helpen bij de verdere diagnose. Verwijder de codes en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P0810 weer verschijnt na het resetten.

Spanningscontrole

Controleer de ingangsspanning van de koppelingspositiesensor. Als er spanning is in het ingangscircuit, trap dan het koppelingspedaal in en controleer de spanning in het uitgangscircuit. Als er geen spanning in het uitgangscircuit staat, kan de sensor defect zijn.

Als er aan beide zijden van de sensor spanning staat wanneer het pedaal wordt ingetrapt, controleer dan het ingangscircuit van de PCM. Als het ingangssignaal naar het PCM aanwezig is, kan er sprake zijn van een defect PCM of een programmeerfout.

Als er geen ingangssignaal van de koppelingspositiesensor op de PCM-stekker is, moeten alle bijbehorende regelaars worden losgekoppeld. Gebruik een multimeter om de weerstand van alle systeemcircuits te controleren. Repareer of vervang zo nodig zowel gesloten als open circuits.

Het is een goed idee om de systeemzekeringen te controleren wanneer het koppelingspedaal wordt ingedrukt als fout P0810 optreedt. Zekeringen die bij de eerste test normaal lijken, kunnen uitvallen wanneer het circuit belast wordt.

Vaak wordt een versleten koppelingsarm of koppelingspedaalbus verkeerd gediagnosticeerd als een defecte koppelingspositiesensor.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P0810 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Ford (Fiesta, Fusion)
 • Geely (Emgrand EC7)
 • Honda (Civic)
 • Jeep
 • Mercedes-Benz
 • Peugeot (107)
 • Skoda
 • Suzuki (Swift)
 • Toyota (Auris, Corolla, Yaris)
 • Volkswagen
 • Volvo

Bij foutcode P0810 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0805, P0806, P0807, P0808, P0809, P080A.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen