Foutcode P2172 – gasklepbedieningssysteem – plotselinge hoge luchtstroom gedetecteerd

Foutcode P2172 klinkt als “gasklepbedieningssysteem – plotselinge hoge luchtstroom gedetecteerd”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Throttle Actuator Control (TAC) System – Sudden High Air Flow Detected” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2172

Storingscode P2172 OBD-II is een van de mogelijke codes. Dit betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een storing in het gasklepbedieningssysteem heeft gedetecteerd. Het beperkt derhalve de werking van het besturingssysteem van de gashendel.

Foutcode P2172 – gasklepbedieningssysteem – plotselinge hoge luchtstroom gedetecteerd

Het elektronische regelsysteem gebruikt gegevens van verschillende sensoren om de gasklepstand te regelen, te beheren en te bewaken. De belangrijkste sensoren in deze systemen zijn gewoonlijk de gaspedaalpositiesensor en de gaskleppositiesensor. Deze genereren signaalspanningen die worden gebruikt om de stappenmotor in het gasklephuis te activeren.

De geïntegreerde gaskleppositiesensor controleert de stand van de gasklep. Deze informatie wordt gebruikt om de pedaalpositie te correleren met de werkelijke gasklepstand. De PCM vergelijkt de actuele gasklepstand met de gewenste of ingestelde gasklepstand, rekening houdend met de huidige bedrijfsomstandigheden.

Wanneer de PCM een afwijking in een van de betrokken onderdelen van het gasklepbesturingssysteem constateert, kan de gasklep dus niet worden uitgeschakeld. die de veilige en betrouwbare werking van het elektronische gasklepbesturingssysteem kan beïnvloeden, wordt code P2172 ingesteld.

Deze fout treedt op wanneer het gasklepbedieningssysteem plotseling wordt beïnvloed door een grote luchtstroom.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2172 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. Het voertuig schakelt over op failsafe of noodmodus.
 4. De motor kan niet versneld worden en de gasrespons reageert niet.
 5. Automatische transmissie kan niet geschakeld worden.
 6. Motor slaat af of start slecht.
 7. Minder motorvermogen.
 8. Zwarte rook uit de uitlaat.
 9. Verhoogd brandstofverbruik.

De ernst van code P2172 kan gemiddeld tot ernstig zijn, afhankelijk van de specifieke fout. Het is dus de moeite waard om er goed op te letten.

Oorzaken van de fout

Code P2172 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Vacuüm lekkage.
 • Defecte absolute druksensor (MAP).
 • Abnormale systeemspanning.
 • Open of kortsluiting in de kabelboom.
 • Overmatige vervuiling op de gasklep.
 • Gasklep blijft hangen in open positie.
 • Defect gasklephuis.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P2172 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2172:

 1. Diagnosticeer de code volgens de verificatietest van de fabrikant om het signaal te controleren.
 2. Wis de foutcodes uit het computergeheugen en maak een proefrit met het voertuig om te zien of code P2172 opnieuw verschijnt.
 3. Controleer met het gaspedaal de gaskleppositiesensoren en de werking van de actuator.
 4. Controleer of de gasklep in de open of gedeeltelijk open stand blijft hangen.
 5. Controleer kabelboom en verbindingen visueel op problemen en repareer deze indien nodig.
 6. Test de aandrijving volgens de door de fabrikant voorgeschreven spottest.
 7. Als er geen probleem wordt gevonden, controleer en vervang dan zo nodig de motorbesturingsmodule (PCM).

Problemen diagnosticeren en oplossen

Het eerste wat u moet doen is de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig raadplegen. Uw P2172 probleem kan een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

Zoek dan de gashendel op uw specifieke auto. Deze actuator wordt gewoonlijk aan de voorkant van de motor gemonteerd. Bovenop de motor, in de wielkasten of tegen het schutbord.

Testen van de kabelboom

Controleer de connector en de kabelboom visueel. Let op krassen, schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic. Maak de connector los en controleer zorgvuldig de klemmen in de connector.

Kijk of ze er verbrand uitzien of een groene tint hebben die op corrosie wijst. Als de aansluitingen moeten worden schoongemaakt, gebruik dan een reinigingsmiddel voor elektrische contacten en een borstel met kunststof haren. Laat drogen en breng elektrisch vet aan op de contactzones van de klemmen.

Als u een diagnostisch scanapparaat hebt, wis dan de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of code P2172 terugkeert. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een probleem met de bedrading.

Controleer de actuator

Als code P2172 terugkomt, moeten we de actuator en de bijbehorende circuits testen. Er zitten normaal 2 draden op elke gasklepbediening. Maak eerst de kabelboom van de gasklepbediening los.

Gebruik een digitale multimeter en sluit één draad van de meter aan op een klem op de actuator. Sluit de resterende meetkabel aan op de andere klem van de actuator. Deze mag niet open of kortgesloten zijn.

Controleer de weerstandskarakteristieken voor uw specifieke auto. Als de actuator is kortgesloten, zal de weerstand oneindig of onbestaande zijn. Vervang in dat geval de gasklepbediening.

Als deze test geslaagd is, controleer dan met een multimeter of er 12 V op het voedingscircuit van de gasklepbediening staat. Rode draad naar actuatorvoedingscircuit, zwarte draad naar aarde.

Gebruik een diagnoseapparaat dat de gasklepbediening kan activeren en schakel de bediening in. Als er geen 12 volt op de actuator staat, repareer dan de bedrading van de PCM of het relais naar de actuator. Ook in dit geval kan de PCM defect zijn.

Als alles in orde is, zorg dan voor een goede massaverbinding bij de gasklepbediening. Sluit het testlampje aan op de plus van de 12V accu (rode draad). En sluit het andere uiteinde van het controlelampje aan op het massacircuit. Het gasklepbedieningscircuit aan massa.

Gebruik een diagnosegereedschap om de gasklepbediening te bedienen. Controleer of het controlelampje gaat branden telkens wanneer het diagnosegereedschap de gasklepbediening bedient.

Als het lampje niet gaat branden, wijst dit op een defect circuit. Als het lampje brandt, moet u aan de bedradingsbundel die naar de actuator loopt, schudden. Kijk of het controlelampje knippert, wat duidt op een onderbroken verbinding.

Als alle voorgaande tests geslaagd zijn en u blijft fout P2172 krijgen. Dan heeft u waarschijnlijk een defecte gasklepbediening. Hoewel een defecte PCM niet kan worden uitgesloten tot de gasklepactuator is vervangen.

Als u niet zeker bent, vraag dan de hulp van een gekwalificeerde autodiagnosticus. De PCM moet worden geprogrammeerd of gekalibreerd voor het specifieke voertuig om het correct in te stellen.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2172 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Chrysler (200, 300)
 • Dodge (Caliber, Dart, Journey, RAM)
 • Fiat
 • Jeep (Compass, Grand Cherokee, Wrangler)
 • Mitsubishi
 • Peugeot (308)
 • Porsche (Cayenne)
 • Volvo

Bij foutcode P2172 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2173, P2174, P2175, P2176.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen