Foutcode P2179 – systeem te mager bij stationair toerental (Bank 2)

Foutcode P2179 klinkt als “systeem te mager bij stationair toerental (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “System Too Lean Off Idle (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2179

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P2179 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2179 – systeem te mager bij stationair toerental (Bank 2)

Storingscode P2179 betreft voornamelijk de waarde die wordt geleverd door de lucht/brandstofverhouding-sensor, beter bekend als de zuurstofsensor (die zich in de uitlaat bevindt). Dat helpt de PCM (powertrain control module) van het voertuig om de hoeveelheid in de motor ingespoten brandstof te regelen.

Meer bepaald detecteert het PCM een slecht mengsel, wat betekent dat de lucht/brandstofverhouding te veel lucht bevat. Deze code is ingesteld voor bank 2 en staat voor een cilindergroep die niet cilinder 1 omvat. Dit kan een mechanische of elektrische fout zijn, afhankelijk van de voertuigfabrikant en het brandstofsysteem.

Het oplossen van problemen kan variëren afhankelijk van de fabrikant, het type brandstofsysteem, het type massa-luchtstroomsensor (MAF) en de kleuren van de draden. Ook het type lucht/brandstof/zuurstofverhouding-sensor (AFR/O₂).

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2179 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Waarschuwingslampje motorcontrole op het bedieningspaneel gaat branden.
 2. Gebrek aan tractie, gebrek aan kracht.
 3. Schokkerige/mislukte ontsteking bij stationair toerental of onder belasting.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.

Alle andere codes moeten worden gediagnosticeerd voordat de fout wordt vastgesteld. Aangezien de problemen die de andere codes veroorzaken ook de code P2179 kunnen veroorzaken.

Oorzaken van de fout

Code P2179 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De lucht/brandstof/zuurstofsensor (AFR/O₂) is defect.
 • Defecte massa luchtstroom sensor (MAF).
 • In zeldzame gevallen is de transmissiecontrolemodule (PCM) defect.

Hoe kan ik foutcode P2179 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2179:

 1. Brandstofsysteem, inclusief brandstofdrukregelaar.
 2. Brandstofdruksensor.
 3. Brandstof injectoren.
 4. O₂-sensor na katalysator.
 5. EVAP-systeem, inclusief purgeerregelklep.
 6. Indien de AFR/O₂-sensor aangeeft dat de motor normaal of zelfs met een arm mengsel loopt, kan de PCM worden verdacht als alle andere problemen zijn verholpen.

Controleer de lucht/brandstof/zuurstofsensor (AFR/O₂) om foutcode P2179 op te lossen en te corrigeren. Als de motor voortdurend aangeeft dat het mengsel te arm is, zoek dan naar variaties die de motor te arm kunnen maken.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap is altijd de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig te raadplegen. Uw P2179 probleem kan al een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

Zoek dan de lucht/brandstof/zuurstof-verhoudingssensor en de massa-luchtstroomsensor van uw voertuig. Controleer de connectoren en bedrading visueel. Let op slijtage, schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connectors los en inspecteer zorgvuldig de aansluitingen in de connectors. Kijk of ze er roestig, verbrand of anderszins beschadigd uitzien. U kunt een elektrische contactreiniger kopen in elke onderdelenwinkel als u de klemmen wilt reinigen.

Als dit niet mogelijk is, haal dan medische alcohol en een borstel met lichte plastic haren om ze schoon te maken. Laat ze daarna aan de lucht drogen, neem wat diëlektrisch vet en smeer de contacten in om ze te beschermen.

Als u een OBD2 scanner heeft, wis dan de diagnosecodes uit het geheugen en kijk of de code terugkomt. Zo niet, dan is er waarschijnlijk een verbindingsprobleem.

Controleer de sensor

Als fout P2179 terugkomt, moet u het spanningssignaal van de massa-luchtstroomsensor op de PCM controleren. Controleer de spanning van de massa-luchtstroomsensor op het diagnose-instrument.

Als het diagnose-instrument niet beschikbaar is, controleer dan het signaal van de massa-luchtstroomsensor met een digitale voltmeter. Als de sensor is aangesloten, moet de rode kabel van de voltmeter worden aangesloten op de signaalkabel van de massa-luchtstroomsensor. En de zwarte draad van de voltmeter moet geaard zijn, d.w.z. naar de aarde gaan.

Start de motor en controleer het ingangssignaal van de massa-luchtstroomsensor. Als het motortoerental toeneemt, moet het signaal van de massa-luchtstroomsensor toenemen.

Controleer de specificaties van de fabrikant, want er kan een tabel zijn die aangeeft wat de spanning moet zijn bij een bepaald toerental. Als dit niet lukt, vervangt u de massa-luchtstroomsensor en probeert u het opnieuw.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2179 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • BMW (X5)
 • Cadillac (CTS)
 • Chevrolet (Camaro, Captiva)
 • Hyundai
 • Infiniti
 • Kia
 • Mazda (6)
 • Mercedes-Benz
 • Mini
 • Porsche (Cayenne)
 • Volkswagen (Passat, Touareg)
 • Volvo

Bij foutcode P2179 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0131, P0151, P2177, P2189.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen