Foutcode P2193 – systeem te mager bij hogere belasting (Bank 2)

Foutcode P2193 klinkt als “systeem te mager bij hogere belasting (Bank 2)”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “System Too Lean At Higher Load (Bank 2)” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P2193

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke powertrain code. Fout P2193 wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P2193 – systeem te mager bij hogere belasting (Bank 2)

De P2193-foutcode heeft vooral betrekking op de waarde die de lucht/brandstofverhouding-sensor, beter bekend als de zuurstofsensor (die zich in de uitlaat bevindt), afgeeft. Dit helpt de PCM (powertrain control module) van het voertuig de hoeveelheid in de motor ingespoten brandstof te controleren.

De PCM detecteert een arm mengsel, wat betekent dat er te veel lucht in de lucht/brandstofverhouding zit. Deze code is ingesteld voor bank 2 en staat voor een cilindergroep waar cilinder nummer 1 niet onder valt. Dit kan een mechanische fout zijn of een fout in het elektrische circuit. Afhankelijk van voertuigfabrikant en brandstofsysteem.

Procedures voor probleemoplossing kunnen variëren afhankelijk van de fabrikant, het type brandstofsysteem, het type massa-luchtstroomsensor (MAF) en de kleuren van de draden. Ook het type lucht/brandstof/zuurstofverhouding-sensor (AFR/O₂).

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P2193 voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Waarschuwingslampje motorcontrole op het bedieningspaneel gaat branden.
 2. Gebrek aan tractie, gebrek aan kracht.
 3. Schokkerige/mislukte ontsteking bij stationair toerental of onder belasting.
 4. Verhoogd brandstofverbruik.

Alle andere codes moeten worden gediagnosticeerd voordat een fout kan worden vastgesteld. Aangezien problemen die andere codes veroorzaken ook de code P2193 kunnen veroorzaken.

Oorzaken van de fout

Code P2193 kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • De lucht/brandstof/zuurstofsensor (AFR/O₂) is defect.
 • Defecte massa luchtstroom sensor (MAF).
 • Hoogst onwaarschijnlijk is de transmissiecontrole module (PCM) defect.

Hoe kan ik foutcode P2193 wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P2193:

 1. Brandstofsysteem, inclusief brandstofdrukregelaar.
 2. Brandstofdruksensor.
 3. Brandstof injectoren.
 4. O₂-sensor na katalysator.
 5. EVAP-systeem, inclusief purgeerregelklep.
 6. Indien de AFR / O₂-sensor aangeeft dat de motor normaal loopt, zelfs bij een arm mengsel, kan de PCM worden verdacht als alle andere problemen zijn verholpen.

Controleer de lucht/brandstof/zuurstofsensor (AFR/O₂) om foutcode P2193 op te lossen en te corrigeren. Als de motor voortdurend aangeeft dat het mengsel te arm is, zoek dan naar variaties die de motor te rijk kunnen laten lopen.

Problemen diagnosticeren en oplossen

De eerste stap is altijd de Technische Servicebulletins (TSB’s) voor uw specifieke voertuig te raadplegen. Uw P2193 probleem kan al een bekend probleem zijn met een bekende oplossing van de fabrikant. Dit kan u tijd en geld besparen tijdens de diagnose.

Zoek dan de lucht/brandstof/zuurstof-verhoudingssensor en de massa-luchtstroomsensor van uw voertuig. Controleer de connectoren en bedrading visueel. Let op slijtage, schaafwonden, blootliggende draden, brandplekken of gesmolten plastic.

Maak de connectors los en inspecteer zorgvuldig de aansluitingen in de connectors. Kijk of ze er roestig, verbrand of anderszins beschadigd uitzien. U kunt een elektrische contactreiniger kopen in elke onderdelenwinkel als u de klemmen wilt reinigen.

Als dit niet mogelijk is, haal dan medische alcohol en een borstel met lichte plastic haren om ze schoon te maken. Laat ze daarna aan de lucht drogen, neem diëlektrisch vet en smeer de contacten in om ze te beschermen.

Als u een scantool hebt, verwijder dan de diagnostische foutcodes uit het geheugen en kijk of de code terugkomt. Zo niet, dan heeft het probleem waarschijnlijk te maken met de verbinding.

Controleer de sensor

Als code P2193 terugkomt, moeten we het spanningssignaal van de massa-luchtstroomsensor op de PCM controleren. Controleer de spanning van de massa-luchtstroomsensor op het diagnose-instrument.

Als het diagnose-instrument niet beschikbaar is, controleer dan het signaal van de massa-luchtstroomsensor met een digitale voltmeter. Als de sensor is aangesloten, moet de rode kabel van de voltmeter worden aangesloten op de signaalkabel van de massa-luchtstroomsensor. En de zwarte draad van de voltmeter moet geaard zijn, d.w.z. naar de aarde gaan.

Start de motor en controleer het ingangssignaal van de massa-luchtstroomsensor. Het signaal van de massa-luchtstroomsensor moet toenemen naarmate het motortoerental toeneemt.

Controleer de specificaties van de fabrikant, daar kan een tabel staan met de spanning die bij een bepaald toerental moet worden aangehouden. Als dit niet lukt, vervangt u de massa-luchtstroomsensor en probeert u het opnieuw.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P2193 kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • Audi
 • BMW
 • Ford (Focus)
 • Hyundai
 • Infiniti
 • Kia
 • Mazda
 • Mercedes-Benz (C230)
 • Mini
 • Volkswagen (Touareg)

Bij foutcode P2193 kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P2191, P2192, P2194, P2263, P3539.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen