Foutcode P228C – brandstofdrukregelaar 1 overschrijdt controlegrenzen – druk te laag

Foutcode P228C klinkt als “brandstofdrukregelaar 1 overschrijdt controlegrenzen – druk te laag”. Vaak kan de naam in OBD-2 scanner software de Engelse spelling “Fuel Pressure Regulator 1 Exceeded Control Limits – Pressure Too Low” hebben.

Technische beschrijving en decodering van fout P228C

Deze Diagnostic Trouble Code (DTC) is een generieke code. Fout P228C wordt beschouwd als een generieke code, omdat hij van toepassing is op alle merken en modellen voertuigen. Hoewel de specifieke reparatiestappen per model enigszins kunnen verschillen.

Foutcode P228C – brandstofdrukregelaar 1 overschrijdt controlegrenzen – druk te laag

Opgeslagen code P228C betekent dat de Powertrain Control Module (PCM) een probleem met brandstofdrukregelaar nr. 1 heeft gedetecteerd. Het probleem is dat de Powertrain Control Module (PCM) een te lage brandstofdruk in de elektronische brandstofdrukregelaar heeft gedetecteerd. De druk was laag genoeg om de motor om veiligheidsredenen te stoppen.

De elektronische brandstofdrukregelaar wordt gewoonlijk aangestuurd door de PCM. Het accuspanningssignaal en het massasignaal worden gebruikt om de servomotor aan te sturen. Die regelt de klep zodat het gewenste brandstofdrukniveau kan worden bereikt wanneer de motor draait.

Wanneer op de servomotor van de elektronische brandstofdrukregelaar spanning wordt gezet, gaat de klep in kleine stappen open en neemt de brandstofdruk toe. Wanneer de spanning afneemt, trekt de servomotor zich terug en sluit de klep, waardoor de brandstofdruk afneemt.

De druksensor bevindt zich gewoonlijk op de brandstofleiding waar de brandstofinjectoren zich bevinden. Hierdoor kan de PCM de brandstofdruk controleren en de spanning van de drukregelaar dienovereenkomstig aanpassen.

De brandstofdrukregelaar en de brandstofdruksensor kunnen afzonderlijke onderdelen zijn. Maar vaker worden ze gecombineerd in een enkele behuizing en hebben ze dezelfde elektrische aansluiting.

Als de PCM brandstofdruk 1 detecteert die onder de limiet van een bepaalde parameter ligt. De foutcode P228C wordt opgeslagen en het storingslampje (MIL) kan gaan branden. De motor wordt ook geforceerd uitgeschakeld.

Storingsverschijnselen

Het belangrijkste symptoom van fout P228C voor de bestuurder is het oplichten van het MIL (Malfunction Indicator Light). Het wordt ook wel Check engine of gewoon “motorcontrolelampje” genoemd.

Ze kunnen zich ook manifesteren als:

 1. Het controlelampje “Motor controleren” op het bedieningspaneel gaat branden (de code wordt opgeslagen als een fout).
 2. Er kunnen ook andere gerelateerde foutcodes aanwezig zijn.
 3. De motor kan in de noodmodus starten en volledig afslaan.
 4. Zwevende toeren en ook pogingen om af te slaan bij stationair draaien.
 5. Groot vermogensverlies onder belasting.
 6. De motor kan afslaan of niet starten.
 7. Verhoogd brandstofverbruik.
 8. Lagere brandstofdruk.

De fout P228C is vrij ernstig, want die kan motor- en rijproblemen veroorzaken. Een lage brandstofdruk kan verschillende problemen veroorzaken, evenals schade aan de motor en de katalysator.

Oorzaken van de fout

Code P228C kan betekenen dat een of meer van de volgende problemen zijn opgetreden:

 • Brandstofdruksensor defect.
 • Kortsluiting in de bedrading van de brandstofdrukregelaar.
 • Defecte brandstofdrukregelaar.
 • Soms is de oorzaak een defecte PCM module.

Hoe kan ik foutcode P228C wissen of resetten

Enkele voorgestelde stappen voor het oplossen en corrigeren van foutcode P228C:

 1. Sluit het scanapparaat aan op de diagnosepoort van de auto om de opgeslagen codes op te vragen.
 2. Wis de foutcodes uit het geheugen en maak een proefrit met de auto om te zien of code P228C opnieuw verschijnt.
 3. Voer een visuele inspectie uit van de kabelboom en de connectoren.
 4. Controleer of de regelaar op de brandstofrail goed werkt.
 5. Let op de brandstofdruksensor.

Problemen diagnosticeren en oplossen

Wanneer de oorzaak van een fout, in dit geval P228C, oppervlakkig en gemakkelijk te verhelpen is, is dat één ding. Maar soms kan het heel moeilijk zijn om de oorzaak te vinden, dus laten we de belangrijkste punten doornemen.

Hoge druk brandstofsysteem

Controleer alle connectoren en kabelbomen. Controleer of er geen verbogen of verdraaide contacten of corrosie zijn. Vervang of repareer indien nodig.

Let op de bestuurder van de brandstofinjector (FID). Als de bestuurder of de brandstofinjector is vervangen, moet de FID een nieuw inleerprogramma uitvoeren. Dat stelt hem in op de hogedrukpomp en de brandstofinjectoren.

Controleer het systeem op brandstoflekken, controleer ook het oliepeil. Als het oliepeil hoger is dan normaal en naar brandstof ruikt, zoek dan naar een brandstofinjectorlek. Vooral als u ook brandstofcorrectie foutcodes of overslaan van de ontsteking heeft.

Als u geen problemen vindt met het hoge druk brandstofsysteem. Maar je hebt andere brandstofsysteem gerelateerde foutcodes. Diagnose stellen en verhelpen voordat u terugkeert naar fout P228C.

Brandstofleidingen en regelaar

Zoek naar fysieke schade of knikken in de brandstofleidingen die problemen kunnen veroorzaken in de aanvoer- of retourleiding. Het kan nodig zijn het brandstoffilter te verwijderen om vast te stellen of het verstopt is en vervangen moet worden.

De brandstof moet vrij kunnen stromen in de richting van de pijl op het brandstoffilter. Bij sommige voertuigen bevindt het filter zich bij de inlaat van de brandstofpomp zelf, de module moet dan worden verwijderd. Om te bepalen of er te veel in de tank zit, wat ook de brandstoftoevoer naar de pomp kan beperken.

Bij auto’s met een omgekeerd brandstofsysteem bevindt de regelaar zich meestal op de brandstofrail zelf. De brandstofdrukregelaar heeft een vacuümleiding die de brandstoftoevoer mechanisch beperkt, afhankelijk van de hoeveelheid vacuüm die door de motor wordt gecreëerd.

Controleer op beschadigde of losse vacuümslangen naar de regelaar. Als er brandstof in de vacuümslang zit, kan er een intern lek zijn in de regelaar, met drukverlies tot gevolg.

Bij niet-retoursystemen kan de brandstofdrukregelaar zich in de benzinetank op de brandstofpompmodule bevinden en moet mogelijk de volledige brandstofpompmodule worden vervangen.

Brandstofdruksensor

Controleer de brandstofdruksensor door de connector te verwijderen en met een voltmeter de weerstand op de klemmen te controleren. De weerstand moet binnen de fabrieksspecificaties liggen. Controleer de referentiespanning naar de brandstofdruksensor, die moet ongeveer 5 volt zijn, afhankelijk van het voertuig.

Als de spanning niet binnen de specificaties valt, controleer dan de bedrading om na te gaan of er een te grote weerstand in de draad zit. Het moet heel laag zijn, dicht bij 0 ohm. Als er weerstand is, is er mogelijk een aardingsfout opgetreden en moet de kabelboom worden opgespoord om de fout te lokaliseren.

Door deze punten te controleren, zou u het probleem met fout P228C moeten kunnen identificeren. Eenmaal geïdentificeerd, moet het gemakkelijk op te lossen zijn.

Op welke voertuigen komt dit probleem vaker voor

Het probleem met code P228C kan zich voordoen op verschillende machines, maar er zijn altijd statistieken over welke deze fout vaker voorkomt. Hier is een lijst van enkele van hen:

 • BMW
 • Buick (Verano)
 • Cadillac
 • Chevrolet (Camaro, Captiva, Equinox, Impala, Malibu, Traverse)
 • Ford (Ranger, Transit)
 • GMC (Acadia)
 • Opel (Antara, Insignia)
 • Tata (Mega)
 • Volkswagen
 • Volvo

Bij foutcode P228C kunnen soms andere storingen optreden. De volgende zijn de meest voorkomende: P0010, P0016, P0017, P0068, P037D, P0670, P2291, B1207, U0001, U0100.

Video

Feedback op het artikel
Deel met vrienden
AutoNevodNL | Technische beschrijving van OBD-2 voertuigfouten en de oplossing ervan
Een commentaar toevoegen